2018-04-21 438 瀏覽
一心來吃毛蟹鍋,所以坐下就点了。毛蟹尚算大隻,店主全餐為我們烹調😀。先來一個昆布湯底,然後放蟹膏和蟹身譲鮮味滾出,儘一步落蟹腳蟹身,待蟹腳浸熟後,撈起蟹待冷卻後吃,那時是肉質最鮮甜美味的。在吃蟹前老闆提議我們先嚐湯底,清甜無比,蟹的鮮味全在鍋湯中。之後老闆會將蔬菜放進鍋裹, 有紹菜, 白菜, 金菇, 蕈菇,豆腐等。之後老闆又叫我們飲啖湯,這此的湯比先前又清甜些, 除出蟹味又多了菜和菇的香甜味。蓆間和老闆閒聊,說起土瓜灣的飲食店很難做,人流不多,只靠熟客,生客比較少,支撐到租約期滿後也不想做。租金貴是其中之—,加上食材一直漲價,尤其是日本的食品,日幣升等於變相加價😪。最後放入和牛和鳥冬, 變成了牛烏冬, 吃烏冬前又先飲啖湯, 湯多了牛的肉味,更加濃郁。牛肉嫩滑,烏冬彈牙👍。
一心來吃毛蟹鍋,所以坐下就点了。

毛蟹尚算大隻,店主全餐為我們烹調😀。

2018-04-18 193 瀏覽
有個超級奄尖嘅客介紹我嚟呢度食法國藍龍蝦,於是今晚捉埋旗袍嚟試海葡萄沙律前菜係我最愛嘅海葡萄沙律!能夠一次過食咁多由沖繩空運嚟嘅海葡萄,開心到爆!咬開後帶海水鹹味嘅汁必晒出嚟,口感爽脆,勁開胃法國藍龍蝦究竟呢隻藍龍蝦有幾矜貴,要專登走過嚟食呢?原來佢嘅成長非常慢,平均要7年嘅時間先養大。當一種蛋白質同蝦青素結合後,就會形成藍色化合物蝦青蛋白,令龍蝦變成藍色,200萬隻龍蝦先會出現1隻㗎咋,真係超級珍貴!仲要只會出現喺海底嘅大石下,難見又養唔到,只有野生。捉又唔可以用魚網,而要用一個大箱去捉,不過每箱最多都係捉到一至兩隻咋喎。講講吓,老闆拎隻仲郁緊嘅上檯,不斷咁郁超生猛,就係轉頭會食嗰隻了刺身瞬間隻藍龍蝦已經變成刺身了,望住鮮紅嘅龍蝦肉及仲郁緊嘅龍蝦頭,估唔到我有啲驚,唔敢食。最後鼓起勇氣試試,肉質爽脆有嚼口感!!!!肉香鮮甜細膩,係超級好食!!!!旁邊有帶子、深海池魚及拖羅,件件都好靚除咗拖羅,點解咁淡色嘅,心諗好似唔多新鮮喎,問問老闆,佢話近肚嘅位置係咁㗎,咁照食囉!點知,除咗個顏色之外,係鮮甜到不得了,有好多雪花,咬落去超多魚油必出嚟,肥美到喊,個after taste勁濃郁,飲完

刺身
瞬間隻藍龍蝦已經變成刺身了,望住鮮紅嘅龍蝦肉及仲郁緊嘅龍蝦頭,估唔到我有啲驚,唔敢食。最後鼓起勇氣試試,肉質爽脆有嚼口感!!!!肉香鮮甜細膩,係超級好食!!!!旁邊有帶子、深海池魚及拖羅,件件都好靚除咗拖羅,點解咁淡色嘅,心諗好似唔多新鮮喎,問問老闆,佢話近肚嘅位置係咁㗎,咁照食囉!點知,除咗個顏色之外,係鮮甜到不得了,有好多雪花,咬落去超多魚油必出嚟,肥美到喊,個after taste勁濃郁,飲完茶之後餘韻仲勁,真係無失望!

龍蝦野菜鍋
瞬間隻藍龍蝦嘅另一邊就出現喺呢個鍋入面了,仲有金菇、娃娃菜及冬菇等,仲有我最愛的烏冬!個湯嘅龍蝦味道濃郁豐潤,十分清甜;龍蝦肉煮得啱啱好,唔會過腍,而且好厚肉,不論刺身定煮熟食都咁好味!!!!!

燒挪威鯖魚
係我最愛的鯖魚!平時食會落檸檬汁,但老闆話記住唔好落,否則就會令到魚皮濕晒,根本食鯖魚,魚皮夠香脆先係重點吖嘛!魚肉好嫩滑,又香魚油味,好正!

澳洲鮮牛柳
係來自澳洲冇急凍過嘅鮮牛柳,果然同急凍貨好唔同,入口超juicy,外微脆內嫩滑,牛肉味香濃,好味到冇停過手
澳洲鮮牛柳

喺土瓜灣竟然有一間製作咁認真,唔會將價就貨嘅日本餐廳,唔係個客介紹都唔會識得嚟!果然冇介紹錯,專登走過嚟食都值得!
2018-04-12 139 瀏覽
今日放工去土瓜灣探朋友,順便同佢慶祝生日,佢話想食龍蝦OMAKASEA,帶咗我去一間日本餐廳,到達時,有少少失望,一間咁嘅餐廳點會有好食嘅龍蝦OMAKASEA,連魚缸都無個,心諗呢到嘅海鮮新鮮有限,不過朋友話想食,就試吓喇!海葡萄沙律前菜係海葡萄沙律,份量好多,成個碗面都係由沖繩空運來嘅海葡萄,咸咸哋,海水味濃,新鮮又爽口,配上新鮮嘅青瓜片,蕃茄片,沙律菜等,十分開胃法國藍龍蝦分別安排咗刺身同鍋物老闆首先拿來一隻龍蝦,雖然放咗响個托盤,不過老闆都仲要用隻手按著,真係好生猛,仲郁緊無幾耐刺身就到了,除咗龍蝦之外,仲有帶子,深海池魚同TORO,龍蝦刺身係龍蝦身,啖啖肉,淡紅色的,爽口彈牙又鮮甜,一邊食,另一邊嘅龍蝦頭仲郁緊,我食咗一件之後想食其他刺身,點知立即比老闆叫停,佢話一定食晒先,因為龍蝦刺身係最啖味,而其他嘅刺身魚味比較濃,證明老闆對食真係好有要求老闆無講錯,帶子,深海池魚同TORO都好新鮮,好鮮甜,帶子大大件,深海池魚好爽口,TORO 都平時食嘅好唔同,雖然都有好多雪花紋,不過顏色就同平時食嘅好大分別,唔係深紅色,係好淡好淡嘅粉紅色,點知係出色嘅鮮甜,仲好肥美,一問之下,原本係吞

分別安排咗刺身同鍋物

龍蝦刺身
老闆無講錯,帶子,深海池魚同TORO都好新鮮,好鮮甜,帶子大大件,深海池魚好爽口,TORO 都平時食嘅好唔同,雖然都有好多雪花紋,不過顏色就同平時食嘅好大分別,唔係深紅色,係好淡好淡嘅粉紅色,點知係出色嘅鮮甜,仲好肥美,一問之下,原本係吞拿魚肚嘅位置,真係第一次食
帶子
深海池魚
食完,個藍龍蝦嘅頭同蝦腳就拎返去廚房,去煮個龍蝦野菜鍋,真係好大鍋,除咗龍蝦同野菜(金菇\娃娃菜\冬菇等),仲有烏冬添,材料豐富,熱辣辣,當然第一時間飲碗湯先,十分清甜,又有龍蝦味,之後食烏冬,煙韌彈牙
燒挪威鯖魚
好大條嘅青魚,平時食青魚好多時都會比檸檬,等你唧少少汁上去,不過老闆今次就強調唔好唧檸檬汁,反而唧檸檬汁會令到魚皮無咁脆,點佢哋嘅酸汁就可以,果然無錯,呢個食法,外皮香脆,而且魚肉剛剛熟,好滑,又鮮甜
澳洲鮮牛柳
話明係鮮牛柳,即係無急凍過,直接由澳洲空運到港,果然好唔同,雖然切到一粒粒,又好似好熟咁,但係入口仲好juicy,好嫩,又有牛肉味,佢上面加咗黑椒,好野味。
澳洲鮮牛柳
完全無諗過一間位於土瓜灣嘅小店咁出色,可以媲美一些高級日本餐廳,價錢仲好合理,呢餐唯一美中不足嘅就係甜品賣晒,無得食,下次一定要試吓芝士年糕,因為我哋已經留咗電話,等佢通知九有新鮮海膽到港就去食
龍蝦刺身
帶子
2018-04-11 129 瀏覽
土瓜灣有如此高質素日式料理店,不是識途老馬也不會知道。雖然不是日藉人士主理,但服務體貼有心,用料新鮮,絕對優質。店主推介毛蟹火鍋,我是蟹痴無理由抗拒啫。毛蟹上埸了,店主親自為我們烹調,先落蟹膏和蟹身譲鮮味盡出,再落蟹腳慢慢浸熟,待蟹身涼透後,肉質才是最好吃,果然鮮嫰,滋味無窮。店主也提議我們嚐嚐湯底,嘩啦啦....鮮甜無比,蟹的鮮味還停留口腔內。隨即放入蔬菜和牛肉,烹煮後再嚐湯底,己不是那蟹鮮,換來的是肉的鮮味,一鍋兩重享受,確化算。牛肉質感不太軟熟,但仍然有牛的香味。菜蔬新鮮,整個鍋全是鮮,甜,美👍。

2018-04-07 104 瀏覽
留學英國的兒子每次回港必去的日本餐廳, 裝修簡僕, 食物精緻, 有 heart 有水準的小店。必吃食物包括: 有機三文魚、黑豚拉麵、安格斯牛扒、芝士年糕! 簡言之:魚生鮮拉麵濃牛肉甘甜品精你絕對不可錯過的日本美食小店!

魚生鮮
拉麵濃
牛肉甘
甜品

你絕對不可錯過的日本美食小店!
2018-03-26 54 瀏覽
今日系土瓜灣附近做野,咁啱之前聽朋友講過呢度有間日本料理好正,一於就行過去試下。海萄葡沙律份量十足,海萄葡咬落口清甜多汁,沙律菜又好新鮮,菜咬落好爽脆。毛蟹好大隻老闆好好人全程幫我地一步一步將蟹放入鍋內煮,將蟹的膏放入去煲湯。老闆將蟹蓋和蟹身先落去煲,滾完之後就將蟹蓋和蟹身撈起放在碟上攤凍蟹肉會結實。蟹身肉質肥美,又鮮甜又多汁。煲完d蟹之後老闆幫我地整一人一碗蟹湯,蟹湯好鮮甜又濃厚,飲到蟹的鮮味蟹腳已事先剪開,我地輕輕一擦已可以擦開,蟹腳啖啖肉好鮮甜。吃完蟹後老闆將配菜全部放入鍋內煮,最後將宮崎A4和牛卷到一卷卷放入鍋內煮,避免和牛過熟又可以鎖住和牛的原汁原味和牛熟左老闆又整一碗放了和牛的湯俾我地飲,和牛湯味濃最後以芝士年糕作結尾,芝士年糕以慢火慢慢燒燒到外層好脆,內里流心又好香芝士味,沾到沙糖一點都不漏
海萄葡沙律
毛蟹好大隻
蟹肉
蟹身肉質肥美,又鮮甜又多汁。
蟹腳已事先剪開,我地輕輕一擦已可以擦開,蟹腳啖啖肉好鮮甜。
和牛熟左老闆又整一碗放了和牛的湯俾我地飲,和牛湯味濃
芝士年糕
2018-03-20
海萄葡沙律
蟹肉
芝士年糕
2018-03-25 62 瀏覽
近日有少少意外之財,同友人去開心享受下先,聽聞土瓜灣有間小店食品質素唔錯,一於 go go go海鮮、和牛都係我 Favourite,即刻點份「毛蟹/和牛 二人前」海葡萄沙律,麻醬配上新鮮青瓜、番茄很醒胃,海葡萄第一次食,口感很特別,脆卜卜日本毛蟹第一次食,待昆布毛蟹膏湯底滾好後,先喝一口,好好味,好鮮甜飲完湯再食毛蟹,店主教我地滾熟蟹時,要待一會先食,因肉質會再好食d毛蟹全身肉質很飽滿,小店還很細心,預先剪開蟹殻,可以食得很斯文了宮崎 A4和牛,他還教我們淥和牛時,卷住淥和牛會無咁快熟哂,品質超卓葛絲很彈牙燒芝士年糕,小店配上沙糖給我們,令原先有少少咸的流心芝士搖身一變變成甜品小店有十令個坐位,最好預約訂枱,並可預留靚靚當做海鮮

葛絲很彈牙

小店有十令個坐位,最好預約訂枱,並可預留靚靚當做海鮮
2018-03-20
2018-03-21 53 瀏覽
今日放假, 順便陪朋友去土瓜灣睇下有咩屋可以租睇到咁上下就食晚餐, 今晚我地想食得清清地, 經過見到間餐廳好似好正所以我地就決定食呢間環境都幾舒服, 座位大我地見有人食緊毛蟹好似好正, 所以我地都叫左毛蟹食首先將個蟹蓋放左落去整湯先..好多肉我地食左個蟹身先, 勁鮮味!蟹腳肉比蟹身肉更好食, 加上事先已經剪開左, 所以食個時好方便個蟹湯咁正, 我地當然唔會浪費左佢, 用來整個烏冬和牛.菜好新鮮, 我地女士最愛1人1塊烏冬和牛真係好好食, 一D都唔'鞋'芝士年糕好食, 我中意食原味, 唔加糖
今日放假, 順便陪朋友去土瓜灣睇下有咩屋可以租

所以我地就決定食呢間

環境都幾舒服, 座位大
我地見有人食緊毛蟹好似好正, 所以我地都叫左毛蟹食
首先將個蟹蓋放左落去整湯先..
好多肉
我地食左個蟹身先, 勁鮮味!
個蟹湯咁正, 我地當然唔會浪費左佢, 用來整個烏冬和牛.

菜好新鮮, 我地女士最愛
1人1塊烏冬

和牛真係好好食, 一D都唔'鞋'

芝士年糕好食, 我中意食原味, 唔加糖

2018-03-21 499 瀏覽
今日同同事補食生日飯, 知道同事中意食蟹,所以預早上網搵定餐廳順便book定呢間餐廳土瓜灣,平時好少去個邊,收工後我地坐巴士大約10分鐘左右就到啦,好快毛蟹好大隻吖,而且預先幫我地剪開d解腳,好細心!老闆好好人,全程幫我地裝d蟹一步一步放人個鍋整熟,個蟹蓋就用來煲個蟹湯勁多肉吖,好正!食落去超級新鮮好好食不得不提個蟹湯,極鮮甜,我地飲左2碗,無得頂而個剩餘嘅湯就用來整個和牛鍋,勁多菜同茹,而且仲有烏冬和牛片質素好高,食落去有入口即溶的口感老闆幫我地捲好和牛先放落個鍋,佢話咁樣可以令到d牛唔會咁快過熟,有心思!份量好多,我地食左2大碗!開頭我地以為呢個係燒餅,原來係燒芝士年糕。勁好多,軟綿綿的!同事話呢餐生日飯好滿意,好食

毛蟹好大隻吖,而且預先幫我地剪開d解腳,好細心!

老闆好好人,全程幫我地裝d蟹一步一步放人個鍋整熟
,個蟹蓋就用來煲個蟹湯

勁多肉吖,好正!食落去超級新鮮
好好食
不得不提個蟹湯,極鮮甜,我地飲左2碗,無得頂

而個剩餘嘅湯就用來整個和牛鍋,勁多菜同茹,而且仲有烏冬

和牛片質素好高,食落去有入口即溶的口感

份量好多,我地食左2大碗!

開頭我地以為呢個係燒餅,原來係燒芝士年糕。
勁好多,軟綿綿的!

同事話呢餐生日飯好滿意,好食

生日
2018-03-16 660 瀏覽
平時好少經過土瓜灣呢區,交通唔算方便,今日趁黎搵係呢邊返工的朋友放工,就搵下附近有咩好野食。見到呢間好隱世的日本餐廳,門面已經感覺幾溫馨,有日本空運海鮮食,就試下。附近條街有好多巴士站都能到達,未算太偏僻,而且還很近遲啲會開的地鐵站。餐廳裝修特別有格調,座位寬闊舒服,環境清靜,我地當然選擇食好味的新鮮海鮮刺身啦沖繩空運海葡萄沙律,份量多,新鮮爽口,海葡萄咬落清甜多汁,是開胃前菜之選今晚的主角就是呢隻頗大隻的法國藍龍蝦,龍蝦的身真係深啡色中呈現藍色,色澤鮮艷,仲活生生的五點刺身連龍蝦刺身盛,第一次食龍蝦肉刺身,原來係十分爽口彈牙,淡紅色,鮮甜。還有赤貝,原隻切片,肉質清脆,有淡海水味。愛爾蘭三文魚,係當造之季,嫩滑,厚切。最右邊的是高級拖羅,白里透紅色,入口即溶,油脂味甘香。油甘魚,肉質香甜,咬落啖啖肉。燒挪威鯖魚,比起平時食開的鯖魚還要大條,燒得剛好熟,皮十分香脆,內裡肉質清甜多汁,油香味重西班牙黑毛豬,燒汁香濃,西班牙出的黑毛豬一向係信心的保證,餐廳用上最嫩滑的豬肉部位,燒得好入味,豬肉味重,食落啖啖肉,好少肥膏用上剛才隻藍龍蝦的蝦頭蝦腳煮的烏冬煲,熱辣辣,入面好多材料,仲有大量菜,

用上剛才隻藍龍蝦的蝦頭蝦腳煮的烏冬煲,熱辣辣,入面好多材料,仲有大量菜,金菇,娃娃菜,冬菇等,湯底十分清甜,有龍蝦的蝦味,烏冬彈牙煙韌,吸引晒湯汁的鮮甜,味道一流,冬天食好暖笠笠
食飽仲有個甜品,燒芝士蛋糕,點白砂糖,入面芝士熱溶的,好流心,外皮又燒得香脆,是很值得推介的甜品
2018-03-13 52 瀏覽
土瓜灣起緊地鐵, 周圍都係地盤, 喺附近做完野, 咁啱到左晚飯時間, 要搵野食填肚, 行行下見到其中一條巷, 估唔到竟然隱藏左呢間日式料理一入到去坐低左, 就見到個精緻既魚缸&酒吧, 老闆對顧客熱情地介紹今晚特登預訂左既食材店員馬上為我地奉上熱茶及海葡萄沙律, 咸咸地清一清個味蕾, 感覺好清新, 再食埋d 新鮮蕃茄青瓜, 即刻開胃晒老闆為我地預先準備左今晚既主角, 法國藍龍蝦, 新鮮生猛所以要箍實隻大鉗, 全身都深藍色好神秘師傅手起刀落咁處理左佢, 再配埋愛爾蘭三文魚, 油甘魚腩及拖羅藍龍蝦既真身原來係咁鮮豔肉質好爽滑, 完全係鮮甜冇腥味食完冷盤, 整番個挪威鯖魚先, 皮脆肉嫩, 配埋檸檬汁食, 可以解番油膩感西班牙黑毛豬, 有口感, 骨邊帶筋既肉特別好食師傅收番個冷盤果陣以為藍龍蝦個蝦頭及大鉗會浪費左, 原來佢已經默默為我地準備緊呢鍋藍龍蝦稻庭烏冬, 成個湯底充滿住龍蝦味, 非一般平時食既味增龍蝦可媲美食飽飽後, 配埋個甜品就一流, 入面係暖暖地既芝士流心

藍龍蝦既真身原來係咁鮮豔
肉質好爽滑, 完全係鮮甜冇腥味

西班牙黑毛豬, 有口感, 骨邊帶筋既肉特別好食

食飽飽後, 配埋個甜品就一流, 入面係暖暖地既芝士流心
2018-03-06 48 瀏覽
放工之後同個同事幫我土瓜灣呢邊交收啲嘢,比我地想像之中順利,好快搞掂,於是諗住喺附近食個飯,就回家,路經呢間日本餐廳,諗住入去食個鰻魚飯或者魚生飯之類就走,但係入到去店員好誠懇,而且主動向我哋介紹佢哋嘅OMAKASEA套餐,雖然我哋本來嘅原意唔係食大餐,但既然咁有緣,咁擇日不如撞日,大家一齊食餐好。活生生嘅南非玫瑰龍蝦係我地面前張牙舞爪!食材新鮮有保障!觀賞完龍蝦之後,店員為我地送上日本海葡萄野菜沙律,成碗沙律承載着豐盛嘅海葡萄,海葡萄食落口爆珠嘅效果好爽!跟住就到左我最喜歡嘅刺身時間!愛爾蘭有機三文魚 (左)日本油金魚(中)吞拿魚赤身(右)最搶眼當然有頭先出過場嘅玫瑰龍,食材新鮮真係無得輸,肉質好結實!令人一試愛上。好感動啊!由於南非嘅水質未被污染,所以龍蝦頭嘅膏物都可以食嘅!嘩!大大塊牛扒,中大快過我塊面,其實安格斯肉眼出邊都會食過,但係廚師神乎其技嘅廚藝、還是係勝人一籌嘅醬汁,呢份安格斯牛扒特別香。燒花星鱸魚魚皮燒得好甘脆。最後嘅重頭戲就係呢個龍蝦野菜烏冬用咗頭先嘅龍蝦頭做湯底,本身怕好飽食唔到幾多,但係由於個湯底充滿咗龍蝦嘅鮮味,我添食完一碗再一碗,而湯底就咁飲都好好味,清得來

活生生嘅南非玫瑰龍蝦係我地面前張牙舞爪!食材新鮮有保障!

跟住就到左我最喜歡嘅刺身時間!

愛爾蘭有機三文魚 (左)

日本油金魚(中)

吞拿魚赤身(右)

嘩!大大塊牛扒,中大快過我塊面,

燒花星鱸魚

魚皮燒得好甘脆。

最後嘅重頭戲就係呢個龍蝦野菜烏冬

用咗頭先嘅龍蝦頭做湯底,本身怕好飽食唔到幾多,但係由於個湯底充滿咗龍蝦嘅鮮味,我添食完一碗再一碗,而湯底就咁飲都好好味,清得來好鮮,亦都滿濃郁嘅龍蝦味!

終極好食嘅甜品:燒芝士年糕

燒到熱熱嘅芝士年糕,裏面嘅芝士更軟滑,咬開流出來時特別香濃,點砂糖食,原來個味道好夾喎。

聽師傅介紹俾佢哋選用食材,睇得出佢哋對色彩嘅新鮮十分之執着,同事好不值坊間好多日本餐廳利用低劣嘅食材包裝之後,售出好高嘅價錢,對客人好唔公平。

師傅除咗關心食材新唔新鮮,對味道的影響之外,亦都關心食物安全嘅問題,例如係佢嘅來源地水質有冇受污染,又或者係食品加工時候會唔會落咗好多添加劑等等,令到我食佢煮野嘅時候,都覺得好安心。

見到呢間餐廳嘅師傅對經營餐廳同埋選用食材嘅執着同埋熱誠,覺得好感動,第時一定會再來幫襯食好嘢。

2018-01-23
  • 刺身拼盤
2018-03-01 58 瀏覽
哈哈...今日睇完樓係附近搵好西, 入到去有禮既店員先安排我座位, 還介紹了我一個毛蟹套餐, 會有原隻毛蟹之外, 還有鹿兒島和牛烏冬鍋, 聽落好吸引BO, 一於就食呢個餐LA. 係食蟹之前先食個沙律先, 上面有D一抽抽綠色的, 好似迷你葡萄咁架, 哈哈…原來叫海葡萄, 都幾好食架, 口感爽口. 2斤幾既蟹放係我地面前呀, 真係睇到都流哂口水, 呢到都幾有特色架, 大廚會親自在我地面前下廚, 一煮好即食, 食出最新鮮的一面.首先將蟹膏倒入湯裡後再放蟹既身體, 係煮期間大廚會一路講解下每種蟹既知識我地知, 哈哈…真係學左好多野, 講下講下蟹都已經煮好了, 放上枱已經聞到陣陣蟹味, 好鬼香, 仲啖啖肉LOW, 之後再放埋D蟹腳落去煮, 煮好就飲淡充滿了蟹味既蟹湯, 鮮味到呢….., 同埋D蟹腳大隻到無人有呀.跟住再放埋D菜落去煮, 煮好後又飲啖湯, D湯又變得鮮甜左, 再放埋D鹿兒島和牛, 鳥冬等等….變左鹿兒島和牛烏冬鍋了, 又飲啖湯, 哈哈….變左和牛湯, 牛味較重. 食哂呢個鍋堅飽死, 唔好睇少.最後黎個芝士年糕, 記得點沙糖食, 咁樣芝士會出D GA.

最後黎個芝士年糕, 記得點沙糖食, 咁樣芝士會出D GA.
2018-03-01 570 瀏覽
經朋友介紹得知呢到有間食帝皇蟹最頂級既花紹蟹, D人話食過花紹蟹就返唔到轉頭, 呀哎, 點知去到原來賣哂呀, 同埋要一早預定架, 哈哈…算啦, 為有下次再食過啦, 今次我地先食個毛蟹餐先啦. 先黎個海葡萄沙律, 海葡萄本身就係咸咸的, 但呢到食唔會喎, 反而係鮮鮮甜甜, 口感爽口的, 後來得知原來大廚用了獨門秘方, 哈哈…..除左海葡萄仲有好新鮮既青瓜片, 蕃茄片, 沙律菜等等而成.重頭戲黎啦, 嘩嘩…超大隻毛蟹呀, 差不多有兩斤, 勁呀!! 大廚兼老闆會親自在我地面前烹調呢隻毛蟹, 首先會將蟹膏放入海帶湯裹煮, 跟住會放蟹身用不太大既火煮熟, 為左保持蟹既鮮味, 老闆很用心地煮比我地食. 老闆話要待蟹涼後才可進食, 因為這樣便可以令蟹肉有返彈性, 呢隻蟹真係好大, 啖啖肉LOW, 好邪惡呀……不用點什麼什麼才能食出鮮味, 我最欣賞既係, 有禮既店員早就為我地送上濕紙巾, 好窩心哦…跟住大廚再蟹腳放入鍋裹煮熟, 涼後食得, 哈哈…..大廚也很貼心將每隻蟹腳剪開方便我地食, 真係不得了, 堅啖啖都係肉, 而且蟹味也比頭先更鮮.跟住就係先試下啖湯啦, 嘩嘩嘩……D蟹味出到呢, 再加上海帶也

跟住就係先試下啖湯啦, 嘩嘩嘩……D蟹味出到呢, 再加上海帶也提升了鮮味, 真係想飲多幾碗, 哈哈….

跟住大廚會將蔬菜放進鍋裹, 有紹菜, 白菜, 金菇, 雞肶菇, 豆腐等等…….之後大廚又比啖湯我地飲, 好得意, D湯比頭先更甜, 除左蟹味又多左菜既甜味.

最後大廚放入鹿兒島和牛&鳥冬, 變成了和牛烏冬, 今次又飲啖湯, 變左牛味好重既湯LOW, 每一次飲都有驚喜, 味道分明, 勁!! 講返和牛先, 油脂分佈得均勻, 一D都唔會硬, 濃濃的牛味, 呢個和牛烏冬必定要飲埋D湯, 精華所在.

最後就係芝士年糕啦, 大廚教將芝士的一邊點沙糖, 真係第一次咁樣食, 這樣會令到芝士味更出.
2018-02-27
2018-02-22 559 瀏覽
好朋友帶我去食飯,去到陌生的土瓜灣區,左穿右插,終於來到一間日本餐廳前。朋友話呢間係隱世好餐廳,一定要帶我來一試。食物當然由朋友發板,我就負責欣賞下店內的環境。裝修算不上很華麗,但有種溫馨小店的感覺,滿滿的日本風。原來朋友仔一早已經為我地安排好今晚的餐單,睇嚟佢同老闆都有一定交情。老闆馬上攞嚟一隻新鮮靚龍蝦,係南非玫瑰龍。花紋好靚好特別,好新鮮好活躍,頭和身的比例剛好1:1。聽老闆介紹,原來呢款南非玫瑰龍係好矜貴的食材,僅次於法國藍龍。同時,店員奉上前菜沙律,係黑芝麻豆腐配海葡萄。個黑芝麻豆腐幾特別,係接近蜂巢豆腐的質感。緊接着的刺身拼盤令我哋驚艷。剛剛紮紮跳的龍蝦已成為刺身呈上,仲有三款新鮮的生魚片。愛爾蘭有機三文魚,味道較淡但後勁凌厲。赤身,未到較濃,少少腥,有咬口。油甘魚,甜美鮮香。龍蝦半透明,非常爽口。 打開黑頭,可以見到滿瀉的金黃色龍蝦膏,味道好甘香。燒鱸魚,肉質頗滑的,而且魚味濃郁,越食越有勁。美國安格斯牛扒抽真空包裝,大廚特登拎出嚟show俾我哋睇,證明佢哋貨真價實。上枱時熱辣辣又香噴噴,牛肉的脂油香氣散發在空氣當中,令人流晒口水。靚牛扒需要好的師傅先能夠發揮到魅力,表面

燒鱸魚,肉質頗滑的,而且魚味濃郁,越食越有勁。

靚牛扒需要好的師傅先能夠發揮到魅力,表面剛好燒香,內裏半熟,每一啖咬落去都係充滿着肉汁,好美味。

食到八成飽,竟然仲有驚喜。昆布湯烏冬,加入龍蝦,先嚐美味的蝦膏,再飲啖清湯。清湯又清又甜,但又帶點鮮味。

最後的甜品係一個好完美的句號,為我地帶來最後一浪高潮。牛乳芝士餅以為會好膩,但原來係咸咸地的,芝士好濃好香。點砂糖就能帶出牛奶味,好神奇。

小小的舊區小店,睇落唔多起眼,原來隱藏高質的食材和對和食十分執着的老闆與大廚。龍蝦牛扒套餐,兩人埋單$1500不加一,性價比係幾高,係一個執到寶的晚上。
2018-01-23
  • 龍蝦