2016-11-05 249 瀏覽
星期五晩同朋友一行4人黎到九龍城食泰國菜,朋友提議食新開的餐廳。一落巴士已見到白色頗大的招牌,幾搶眼下。原本約左七點,留枱10mins, 但遲左到,再等,已經係7:45分才入座。餐廳有每日特價菜式一元作招徠,星期五係炸蝦餅一共六件,配甜酸醬。啱啱炸起,熱辣辣,皮薄得黎又脆口。蝦肉分量十足,好彈牙,冇因為做特價而減料。另一前菜係青木瓜沙律,酸酸甜甜帶D辣,都ok 的。如果真係要彈就係原本諗住做前菜的沙律係中段先上。菠蘿海鮮焗飯,冇影碟餸。但個菠蘿size偏細,而D飯,好明顯冇炒勻,有D白色出現左。味道係菠蘿炒飯的味道,無咩特別,但碟飯上枱時都係熱到出煙的,真係有焗過出黎。青咖哩豬,豬肉切片,分量唔多。青咖哩帶甜,可以另外加錢配薄餅或者係飯。我地係先配薄餅,食完再加飯,因為D咖哩好香。馬拉盞炒通菜,食過嘅馬拉盞炒通菜中呢碟算係唔喊,但又夠味兼夾帶少少辣。另外仲叫左茫果糯米飯,冇影到。茫果是甜的,但個飯只係不過不失!

餐廳有每日特價菜式一元作招徠,星期五係炸蝦餅
炸蝦餅
青木瓜沙律