2018-11-20 1190 瀏覽
黎葵芳行街買衫, 太耐無黎, 原來開左咁多間新餐廳見有間日本餐廳好似幾吸引, 係朗豪坊開先, 葵芳呢間係分店趁新開, 就入去試一次餐廳入面好闊落好大野食都幾多, 刺物, 燒物, 串燒, 丼飯等都有齊, 仲有特別d 既壽司漢堡北海丼, 食材鋪滿遮蓋白飯, 有鯖魚, 三文魚, 油甘魚, 蟹肉, 蔥吞拿魚蓉等, 每款一件款款食材新鮮度十足, 刺身油脂甘香, 另一特色係米飯, 粒粒分明, 口感軟熟, 就算凍左都帶些少甜味睇返餐牌介紹, 原來餐廳好重視用既白米, 全部都係來自日本, 係餐廳內進行「精米」的工序, 係香港第一間「當店精米」既餐廳, 每季會用最當造最優質既白米俾客人, 香港人個胃真係幸福海膽天婦羅將海綿般既海膽炸成唔會散既天婦羅, 師傅炸功好, 炸粉脆而薄放入口後海膽即溶, 味道鮮甜, 同就咁食海膽截然不同, 可以蘸天婦良汁或搽茶鹽除左有海膽天婦羅, 我亦好欣賞旁邊扇形既脆片, 應該係用麵條炸成鰻魚玉子燒我平時好鍾意食玉子燒, 今次要試下鰻魚版, 將蒲燒鰻魚包係蛋捲內, 蛋香鰻魚香交錯, 幾好味海洋之盒, 海洋即全部係海鮮, 包括鯖魚, 廣島蠔, 鰻魚, 大蝦, 原隻帶子鯖魚肉質唔錯
黎葵芳行街買衫, 太耐無黎, 原來開左咁多間新餐廳

見有間日本餐廳好似幾吸引, 係朗豪坊開先, 葵芳呢間係分店
趁新開, 就入去試一次
餐廳入面好闊落好大

款款食材新鮮度十足, 刺身油脂甘香,
北海丼

海膽天婦羅
海膽天婦良

鰻魚玉子燒
鰻魚玉子燒

鯖魚肉質唔錯, 但小心有骨
廣島蠔, 好大隻, 味道鮮甜
鰻魚用左白燒, 雖然唔係用蒲燒汁黎燒, 但有別一番風味, 食到鰻魚原汁原味, 油脂豐腴
蝦好大隻, 非常鮮甜, 又唔會燒到好乾
帶子加左醬汁黎燒, 味道唔錯
海洋之盒
地雞鐵板燒, 雞肉選用日本南部雞
啱啱燒好, 用鐵板上, 皮帶點焦, 皮脆肉嫩
我以前係宮崎食過, 呢到似乎比當地更好食
地雞鐵板燒