2020-12-29 2551 瀏覽
今次黎上環食既係呢區呢間西餐廳都算比較出名,之前嚟過兩次都係食lunch,性價比唔錯。但係今次就決定咗嚟再試吓佢嘅晚餐,睇吓質素如何。晚餐set Menu係按course既數目收費,如果只係揀Menu上面揀正常指定食品最貴就每位$608加一。但如果想轉多啲花款同配搭嘅話,就可能要加一百至幾百蚊不等。係限聚令既情況下,四個人食飯,餐廳就安排左一間細房俾我地分兩張枱坐,枱與枱之間有間膠板。今次就試左四個前菜,兩個main course同一個甜品。前菜: 忌簾汁煮青口呢味前菜比利士風味十足,青口本身就唔大隻,不過勝在夠新鮮同肥美。呢層當然就同餐廳煮法有好大關係。青口完全唔會過熟,口感食落去漲卜卜好Q彈,咬落去啲膏會爆出黎,生熟程度佮到好處。忌簾雖然呈水狀,但依然好rich,咸度都剛剛好。不過講好食,一定唔夠去比利士當地食好食😂不過呢個食下過過癮都可以既。前菜: 香煎帶子帶子夠大隻,上下都有煎到少少濃面,但入邊亦唔會過熟,調味適中,唔錯。隔離有三隻係蝸牛,同螺肉口感差唔多,不過就林少少。第一次食蝸牛,調味做得唔錯,幾好食。我覺得成道菜最特別就係佢紅色嗰塊脆脆。雖然我唔係好肯定係咩嚟,不過喺中間

今次就試左四個前菜,兩個main course同一個甜品

前菜: 忌簾汁煮青口
忌廉汁煮青口

前菜: 香煎帶子
帶子夠大隻,上下都有煎到少少濃面,但入邊亦唔會過熟,調味適中,唔錯。隔離有三隻係蝸牛,同螺肉口感差唔多,不過就林少少。第一次食蝸牛,調味做得唔錯,幾好食。我覺得成道菜最特別就係佢紅色嗰塊脆脆。雖然我唔係好肯定係咩嚟,不過喺中間加一層脆脆伴碟,令到成碟餸嘅口感提升左層次。

香煎帶子配法國蝸牛

雪梨配香煎鵝肝:
呢個我鵝肝絕對值得試,我咁大個女都未食過咁大塊鵝肝。大概有半隻手掌咁大。外邊煎到脆皮,內裏啱啱好半熟,食完真係好滿足,兩個人分都絕對夠食。另外雪梨係焗左既,好唔好食就見仁見智。不過成碟菜嘅主角都係鵝肝,所以其他嘢食我就唔特別介紹啦。
香煎鴨肝配雪梨

蟹肉忌廉竹筍:
相比起鵝肝我覺得呢個餸冇咁突出,始終係拆出嚟嘅蟹肉,做唔到啖啖肉效果。加上配既係比較濃味嘅忌廉汁,反而食唔到蟹肉本身嘅清甜。而且竹筍都唔算係話特別出色,成個餸整體口味偏鹹,所以如果揀嘅話都係建議食鵝肝🤪
蟹肉忌廉竹筍

香煎魚塊:
呢個我唔係好記得係乜嘢魚,好似叫牙魚。不過層皮的確煎得好脆,魚肉唔會過熟。食落去味道有啲似比目魚,因為魚嘅脂肪含量比較高,分佈都比較平均。所以整體食落去非常香同和味。而且魚肉夠厚身,做主菜絕對夠食。
香煎牙魚

碳燒龍蝦:
呢度菜可以選擇加錢升級做藍龍蝦。藍龍蝦會比較大隻,味道更加鮮甜。如果唔係就可以選用返普通嘅美國龍蝦。碳燒既煮法可以令到龍蝦收水,鮮味更加濃郁。不過如果比起英國嘅lobster&burger清蒸,我會更加懷念係英國嘅食法😆不過呢度龍蝦整體調味都唔錯,未好食到識飛,但係食下過過癮都唔錯。
美國炭燒龍蝦

70% 黑朱古力心太軟配雪糕:
呢個係我食過比較有特色嘅心太軟,因為據說係用左某大酒店嘅甜品師傅嘅秘方。食落去好明顯可可粉嘅比例比較重,朱古力醬特別結身,比起普通心太軟冇咁甜。另外我揀咗朱古力雪糕,雪糕好食,佢係做到出邊有有一層薄冰,令到上菜嘅時候雪糕冇咁快溶。但係絕對唔會食到有冰渣咁嘅感覺,反而雪糕真係幾驚喜。
黑朱古力心太軟配朱古力雪糕

總括而言我覺得呢間西餐廳質素水準保持得好穩定,食夜晚飯嘅好處就係可以試到更多菜式。但講抵食,午市比較性價比。如果要挑剔嘅話,我會覺得呢間餐廳冇offer意粉類嘅食物,如果鍾意餐餐都有啲澱粉質落肚嘅話,食完一定唔夠滿足。
忌廉汁煮青口
香煎帶子配法國蝸牛