餐廳: 大煲皇小廚
資訊:

2024-04-08 91 瀏覽
香港人一年四季都鍾意打邊爐,今次同foodie朋友仔黎到長沙灣「大煲皇小廚」,店家喺區內一直人氣高企,晚飯時間全場爆滿,主打新鮮抵食海鮮同十幾款特色鍋底,火鍋配料款式繁多,搞到我哋樣樣都想試吓😆蕃茄薯仔牛腩鍋我同朋友仔都係牛魔王,所以就點咗蕃茄薯仔牛腩鍋同手切牛,鍋底材料勁豐富,有大量蕃茄、薯仔、洋蔥、西芹、秀珍菇同十幾件牛腩,滿滿一大煲嘅食材就知道湯底已經好鮮甜,牛腩用上肋條位置,牛味較濃有嚼勁👍🏻我地留到最後再飲返碗湯,裡面嘅蕃茄同薯仔已經煲到淋晒,再加入稻庭烏冬,製成一碗濃郁嘅蕃茄湯烏冬😋本地特級手切肥牛我地嗌咗一碟小份嘅手切牛,份量十足有成二十幾片👍🏻肉嘅厚薄適中色澤吸引,油脂比例分布均勻,呈現雪花紋路,放入湯底滾幾下啱啱熟口感最好,肉質軟腍牛味濃郁,推介🉐新鮮雞雜坊間嘅火鍋店較少有嘅菜式,雞雜包括雞腸、雞肝、雞心同雞腎,雞腸上帶點脂肪,落湯底煮熟後腸嘅部份爽口脆身,油脂會喺口中爆開,非常好食,雞肝帶點粉粉嘅口感,雞心同雞腎爽口有咬口,內臟愛好者必點😆墨魚滑拼蝦滑推介必點火鍋配料👍🏻👍🏻👍🏻店家手打嘅魚滑同蝦滑,墨魚滑加入蟹籽,味道更鮮味又彈牙,而蝦滑係睇到用上一隻隻新鮮嘅蝦仁

蕃茄薯仔牛腩鍋

本地特級手切肥牛

新鮮雞雜

墨魚滑拼蝦滑
推介必點火鍋配料👍🏻👍🏻👍🏻店家手打嘅魚滑同蝦滑,墨魚滑加入蟹籽,味道更鮮味又彈牙,而蝦滑係睇到用上一隻隻新鮮嘅蝦仁剁碎,食落去口感更為豐富,蝦仁粒令蝦滑爽口彈牙,配上蕃茄湯底更加提升鮮味,超水準👍🏻

水餃
水餃粒粒肥大飽滿,以木耳、筍、豬肉同蝦仁製成,餡料份量足,皮薄而滑溜,裡面充滿湯汁,味道豐富而多層次

花刁醉蝦
推介👍🏻上枱時啲大蝦仲識郁架,非常新鮮,大蝦會先放入花刁酒中浸透,食落會有淡淡嘅酒香味但又唔會蓋過蝦本身嘅鮮味😋

白魚蛋
白魚蛋彈牙爽口,鮮味嘅魚蛋係火鍋嘅最佳拍檔

📍大煲皇小廚 (長沙灣)
長沙灣青山道155-181號天悅廣場地下CA3-CA5號舖

人均消費:$300-400