2024-04-07 28 瀏覽
今日約咗朋友食飯,朋友喜歡星馬泰菜式,於是帶他一嚐新加坡菜式蘇山雞飯,價錢平民實惠,份量又足料,其中無骨海南雞飯成為招牌菜式,肉質嫩滑,份量十足,配上酸甜辣醬味道更升上另一層次,平時配上油飯,今次嘗試喇沙摻摻,是米粉和油面的組合,會有魚片魚蛋芽菜豆卜,湯底濃郁,米粉完全吸收湯底的精華。由於我太肚餓,叫多咗個豬手飯,見到淡淡肥豬肉,滷水雞蛋配酸菜非常開胃,另外叫咗份鮮油咖央多士,真的必點之選,一口牛油配咖央與烤焗過的多士絕配,再一口沙嗲串燒(豬牛雞),燒得香口,不會太乾,保留肉質鮮嫩。新出咗兩杯特飲,清爽砂粒越菠蘿冰,原個菠蘿造成沙冰,原汁原味不會過甜,夏天飲可以消暑解渴,另一杯開心果椰子奶昔是我最愛,開心果結合椰子奶香,原來他們都好夾,喜歡奶昔的人必試👍🏻