2024-02-27 959 瀏覽
因為最近看了一個電視節目,令我慕名而來想走去長沙灣試試這兩間歷史悠久的港式茶餐廳,分別是金園茶餐廳和新華茶餐廳。 現在首先就去試試金園茶餐廳嘅蛋撻、熱奶茶、特餐的火腿奄列和沙嗲牛肉麵先!金源茶餐廳有兩個相連舖位,我們去咗老舖, 剛啱有張卡位, 伙記姐姐好有禮貌幫我地落單;另一邊廂,就不停聽到街客叫蛋撻、及其他飽點外賣,感覺好有老香港情懷!等了一陣,我們點的食物已到! 個特餐 嘅火腿奄列加餐包,個餐包鬆軟,奄列就同一般茶餐廳沒有太大分別。個沙嗲牛肉麵就不錯,麵是用大光麵,爽口彈牙,牛肉腍,再加埋沙茶醬,好有水準,無得輸!至於個蛋撻就好新鮮,酥皮鬆化,鬆軟度恰到好處,蛋槳好有蛋味,一個字形容「正」!杯熱奶茶,本人就覺得茶底有少許澀,但整體醇道和味道也可以!食飽飽後埋單,雖價錢不算平,但價錢與味道也非常合理,值得走一倘去光顧屹立半世紀嘅香港地道茶記!

杯熱奶茶,本人就覺得茶底有少許澀,但整體醇道和味道也可以!

蛋撻
熱奶茶