近日受到大家熱棒的加坡菜,馬來菜式人氣小店【蘇山雞飯Susan】長期出現介紹,見到咁吸引我都忍唔住同屋企人去試吓!當日1點半去到已經出現人龍,排咗15分鐘左右就入得啦。特色小食拼$78呢個拼盤非常抵食,有炸雞翼、順化豬肉串、泰式魚餅、炸鳳尾蝦春卷同埋黑椒扎肉五款小食。當中炸雞翼係以南乳醬製成,相當美味!巴東牛肉配椰漿飯$68呢到嘅牛肉炆得夠淋,而椰漿飯旁亦保留傳統都有的巴辣椒醬、江魚仔、花生、雞蛋在旁。喜歡食濃或重口味的人士相信亦會喜歡呢個菜式新加坡白胡椒肉骨茶配白飯+炸油條$68肉骨茶普遍有兩個版本,一款係新加坡肉骨茶,另一款係馬來西亞肉骨茶,前者的肉骨茶重胡椒味、後者藥材味濃。而今日呢到嘅係胡椒味重啲!但都相當好飲同有藥用效果咁,飲完成身暖晒。鮮油咖央多士$22呢個麵包烘到熱辣辣加上又厚又大舊牛油,而咖央甜度啱啱好,值得一試再試。油飯$15呢碗飯雖然名叫「油飯」,但食落一啲都唔油。仲帶有好多材料香氣,配上無骨嘅海南雞加三色醬非常惹味。Susan豬手呢隻豬手入味又不會覺得油膩,啖啖肉,大人小朋友都啱食!走地雞(半隻)呢到嘅雞肉質細嫩又夠滑,跟三款醬汁同芽菜底;屋企人仲厭叫半隻太少,話

特色小食拼$78

巴東牛肉配椰漿飯$68

新加坡白胡椒肉骨茶配白飯+炸油條$68

鮮油咖央多士$22

油飯$15

Susan豬手
呢隻豬手入味又不會覺得油膩,啖啖肉,大人小朋友都啱食!

走地雞(半隻)
呢到嘅雞肉質細嫩又夠滑,跟三款醬汁同芽菜底;屋企人仲厭叫半隻太少,話應該叫一隻先夠食!

飲品方面我哋試咗椰青同檸檬薏米水,個薏米水唔會太甜飲完亦相當舒服,啱晒平日會嘆冷氣嘅OL一族。如果經過長沙灣呢頭就千祈唔好錯過呢間精選餐廳啦!

📍長沙灣元州街411號義華大廈地下
外賣送餐