2018-01-24 4482 瀏覽
早幾日睇完叱吒頒獎禮竟然見到霆鋒拎返起結他,果然寶刀未老。今晚放工突然心血來潮想試下佢近年專注嘅廚藝係點樣令佢咁着迷。於是就揀左黎16SHELL呢度,聽講霆鋒雖然未係香港開餐廳但呢度嘅菜式佢有份設計架。一入門口就見到大量嘅明星合照,唔少都係英皇藝人,睇黎呢度都係明星飯堂,可能有機會可以同藝人們共晉晚餐。餐牌上好多選擇,大多以意式為主蒜頭更係主角之一,其中仲有啲少見嘅配搭組合。黑炭黑蒜包,上網睇係由謝霆鋒設計的用上黑炭及黑蒜製成烘得外脆內軟,沒有平時食開蒜茸包嘅濃烈味道,反而係淡淡嘅甘甜。因為都塗左幾多黑蒜茸係面,所以食落都有少少黏牙。不過黑蒜茸焗完發揮左陣味,食完又唔會有大陣蒜味殘留係口腔。的確幾好食。蒜蓉白酒牛油煮蜆。分量都幾多,加上蜆肉鮮甜,牛油蒜蓉汁做得十分濃郁,配合上黎咸咸辣辣的,夠晒味道好好食。擠少少檸檬汁加啲酸味落去更覺惹味。為左唔好晒左個牛油汁,我地仲用黑蒜包蘸住食一來增加包嘅濕潤,二來提升香氣。香煎橄欖鹽醃咸魚仔油無骨雞脾意粉。蒜茸做法感覺有啲似避風塘炒蟹,不過就少左陣香辣味道。反而係炸蒜嘅濃郁清爽味道更突出,成道菜做得好乾身可以算得上係無汁的,但意粉煮得啱啱好彈牙中帶
黑炭黑蒜包
蒜蓉白酒牛油煮蜆
香煎橄欖鹽醃咸魚仔油無骨雞脾意粉 OLIO STYLE
香煎橄欖鹽醃咸魚仔油無骨雞脾意粉。蒜茸做法感覺有啲似避風塘炒蟹,不過就少左陣香辣味道。反而係炸蒜嘅濃郁清爽味道更突出,成道菜做得好乾身可以算得上係無汁的,但意粉煮得啱啱好彈牙中帶點嚼勁,單單加上嫩滑雞肉及炸蒜就已經足夠了。而且食完都唔會話太乾同口渴。
酥皮黑松露比薩批
酥皮黑松露比薩批。另一道由霆鋒創作的「鋒」味PIZZA,四四方方的以酥皮做批底,的確係坊間少見嘅做法。
酥皮焗完後非常蓬鬆,少左平時PIZZA嘅紮實同焦脆口感,反而係更鬆化同輕盈。連埋焗到溶嘅芝士一同入口,咸酥味道真係令人欲罷不能。雖然知道酥皮嘅牛油含量,但呢個PIZZA食完都唔會太油膩,整體平衡得好好。
SEX ON THE BEACH;BLUE HAWAIIAN
最後同友人各點左杯COCKTAIL,左:SEX ON THE BEACH,右:BLUE HAWAIIAN,一來消消膩二來傾下偈睇下會唔會撞到明星過黎開餐。雖然最後都無遇到但呢度環境都幾適合同朋友聚會一番,而且食物都好食加埋霆鋒呢個生招牌,遠少少都值得過黎食返餐
2018-01-09
黑炭黑蒜包