OOULI

🇭🇰OOULI·呢間餐廳環境超靚 坐得好舒服 而且佢服務都好好 每一道菜都有詳細介紹得黎唔會好唐突 食得幾開心🥰·1️⃣紫酥油炸及三次風乾的釜山海苔及濟州海藻首先小食就會有兩個擺盤勁靚嘅海苔 我自己就鍾意食左邊嗰個釜山海苔多啲 佢係好脆身嘅 而且嗰炸漿好薄 配埋佢嗰個三色醬幾好食🤤右邊嗰個濟州海苔個口感就好特別 佢個海苔係會喺個口度即刻散開咁樣 而且佢係食落好甘嘅 好特別 但係我個人覺得有啲太甘口🤣🤣·2️⃣韓國左口魚刺身、72小時醬油大蝦及醬油三文魚之後佢個左口魚刺身魚味都幾出 點少少佢個辣醬溝麵豉醬已經超夠味🐟而且佢個裙邊好彈牙 口感唔錯 之後佢個吞拿魚都漬得唔錯 好入味 最好食就係佢個醬油大蝦 因為佢個蝦真係好彈牙 口感好好🦐·3️⃣韓國當造特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉、及自家大米15小時以上烹調傳統粥呢個粥我自己都幾鍾意 佢係食落超綿 而且好濃味 上面嘅麻油仲要超香😍😍之後入邊仲有啲菇同埋牛肉口感好好🐮佢另外上面仲有個用飯整嘅薄脆 呢個都好好食 勁香米香🍚·4️⃣章魚片、韓國橡子果凍 配炸豆腐鱈魚籽三文治之後呢一個佢整得勁靚 佢中間係有一個蒟蒻整嘅花 超精緻 不過佢個蒟蒻就咁食就冇乜味 一定要配埋
🇭🇰OOULI
1️⃣紫酥油炸及三次風乾的釜山海苔及濟州海藻
紫酥油炸及三次風乾的釜山海苔及濟州海藻
2️⃣韓國左口魚刺身、72小時醬油大蝦及醬油三文魚
韓國左口魚刺身、72小時醬油大蝦及醬油三文魚
4️⃣章魚片、韓國橡子果凍 配炸豆腐鱈魚籽三文治
章魚片、韓國橡子果凍 配炸豆腐鱈魚籽三文治
之後呢一個佢整得勁靚 佢中間係有一個蒟蒻整嘅花 超精緻 不過佢個蒟蒻就咁食就冇乜味 一定要配埋佢個柚子汁🌸反而佢上邊個章魚片幾新鮮 口感好好🐙之後佢隔離仲有個炸豆腐嘅三文治 佢呢個好香豆味 不過因為佢係豆腐 食落比較淋身 口感有啲搞笑😂😂
5️⃣韓式參雞湯燴飯
韓式參雞湯燴飯
之後佢呢個都幾得意 店員上枱之後會再喺上面噴啲人蔘酒 佢話咁樣啲酒精揮發之後會令個雞味出啲😈我自己覺得佢個飯都幾好食既 而且上面啲雞肉絲都嫩 不過人蔘味就冇我想像中咁出 係最後先會有少少回甘咁樣🤔所以如果飯嘅話我自己就鍾意佢後邊另一個成鍋既釜飯多啲🍚🤪🤪
6️⃣海鮮清湯配烤釜山鮑魚
海鮮清湯配烤釜山鮑魚
之後呢個又係勁特別 佢個海鮮清湯上面係打咗超多泡泡 飲落去口感係超綿😍而且佢個海鮮湯係勁鮮嘅 上面個鮑魚都好淋滑 口感好好 成個湯飲落都好舒服🥰
7️⃣36小時慢煮濟州黑毛豬五花
36小時慢煮濟州黑毛豬五花
之後主菜我哋就每人揀咗一款 我自己就鍾意佢嗰黑毛豬五花多啲 佢呢一個油脂唔錯 唔會太肥 配埋個紫蘇葉同醃蘿蔔好夾🐷
烤釜山鰻魚
另外個烤鰻魚其實都烤到好脆 魚肉都好嫩 不過我就略嫌佢烤到有啲焦 食落會有微微嘅苦味🐟🫢之後佢呢個下邊係有個勁搞笑嘅薑味薯蓉 佢係真係好似有啲薑粒咁樣 超得意 而且個薯蓉都好滑嘅🫚🥔
8️⃣釜山自家農田珍珠米飯配48小時鰻魚湯加五種時令特色釜山伴菜
釜山自家農田珍珠米飯配48小時鰻魚湯加五種時令特色釜山伴菜
之後呢個釜飯店員介紹話啲米係老闆喺自己釜山既農場自己種嘅😮我自己覺得佢個米真係幾好食 佢係煙韌啲嘅 而且好香米味 係有少少似糯米 但係又無咁ung胃 我自己覺得出奇地幾好食🍚之後佢配嗰5款伴菜我就最鍾意佢辣辣地嘅生魚肚 佢呢一個食落好似海蜇咁 辣辣地好送飯😍之後佢個鰻魚湯都勁正 佢飲落係超清 好濃魚味 好舒服 撈埋飯好似泡飯咁食都好食🐟🤤
9️⃣糯米年糕窩夫餅配自製雪糕
糯米年糕窩夫餅配自製雪糕
最後甜品佢個窩夫係真係成嚿煙煙韌韌 好似年糕咁樣 口感好得意 不過佢就真係好飽肚🤣之後佢配嗰個雲呢拿雪糕都好濃雲呢拿味 係一個唔錯嘅結尾🍨
#rbyeat
#rby韓國菜 #rbycelebrations