2018-06-18 156 瀏覽
今日星期日,我同朋友係專程嚟呢度食韓式炸雞嘅。話說食過另一間炸雞,大感失望之後,就想搵返一間高級小小嘅平衡下心理。大概三點嘅時間餐廳冇乜人。⬇️落完單之後,好快職員就送上左手套。以往嘅經驗係,用完都係會穿,唔穿一樣會有味道,所以不如就環保少少用刀叉同埋夾食。⬇️我哋點左個香甜辣脆雞($192),差唔多係一隻雞嘅分量,足夠兩個人做午餐。個皮首先嘅感覺係甜,至於辣味係越食越有,另外面頭亦都佈滿蒜頭碎,相當惹味。炸雞完全佈滿醬汁,少少死角也不漏,開頭食嘅時候仲食到脆卜卜嘅雞皮。⬇️必須讚一讚佢雞肉嘅質地,係有質感彈牙嘅雞肉,有雞味,雞肉唔太多脂肪,亦都保留着肉汁,絕對唔係連鎖快餐店乾到一絲絲嘅擦膠雞肉咁嘅質素。食到最尾濟濟地仲可以加少少檸檬汁中和一下油膩嘅感覺。平時可能未必會比呢個價錢去食炸雞,但係食完今次之後,終於明白係一分錢一分貨嘅道理,炸雞都可以值呢個價。

大概三點嘅時間餐廳冇乜人。

香甜辣脆雞

香甜辣脆雞