2024-05-01 171 瀏覽
呢間餐廳好多年前食過,印象都幾好,儲落好多熟客,今次特登搵返佢嚟食!今次叫咗佢最新出品嘅拌麵系列,嗌咗個「藤椒麻醬拌麵」($75) 配四大名醋之鎮江骨拉麵,佢都有唔同麵底可以配,我就覺得麻醬拌嘅話,都係拉麵正啲,呢款麵雖然有啲邪惡,但真係正到不得了,佢嘅藤椒好香口,入口真係一秒麻痺神經,加埋啲椒麻油香氣,惹味非常,撈埋麻醬,補足返啲芝麻甜香,再加上一大堆青瓜,整個菜式又清新,味道又夠複雜。而鎮江骨係另上嘅,令兩個汁唔會撈埋一齊,鎮江骨都炆得好冧,酸酸甜甜,十分好食。懷念藥膳湯底,所以另一個就嗌咗「成年人不作選擇刀削麵」($80),個名夠曬盞鬼,其實就係指「香滑落湯雞、牛頸脊同豬軟骨」,首先要讚嘅係個藥膳湯真係好正,Keep到水準!雞嘅數量唔算好多,但都夠食,落湯雞就唔係追求嫩滑嘅口感,但就好配到個藥膳底;而牛頸脊同豬軟骨都幾有水準,煮得夠冧同入味,一碗麵有咁多配料我已經好滿意喇!食得豐富啲加啲小食,加咗一隻「藥膳糖心蛋」(+$12),糖心蛋真係game changer,加落個麵度超好食,流啲蛋漿出嚟超yummy另外加咗一客「蒸鮮肉大白菜及小棠菜雲吞(兩粒)」(+$12),大粒到爆!而且
呢間餐廳好多年前食過,印象都幾好,儲落好多熟客,

今次特登搵返佢嚟食!

今次叫咗佢最新出品嘅拌麵系列,

嗌咗個「藤椒麻醬拌麵」($75) 配四大名醋之鎮江骨拉麵,
佢都有唔同麵底可以配,我就覺得麻醬拌嘅話,都係拉麵正啲,
呢款麵雖然有啲邪惡,但真係正到不得了,

而鎮江骨係另上嘅,令兩個汁唔會撈埋一齊,鎮江骨都炆得好冧,
酸酸甜甜,十分好食。

個名夠曬盞鬼,其實就係指「香滑落湯雞、牛頸脊同豬軟骨」,
首先要讚嘅係個藥膳湯真係好正,Keep到水準!

食得豐富啲加啲小食,加咗一隻「藥膳糖心蛋」(+$12),

大粒到爆!而且有好多肉,更加飽肚,又唔會太heavy
最後呢款「香酥炸小雲吞(十粒)」(+$12)比較少見,

脆卜卜之餘又細細粒,可以過吓口癮

最後加杯凍奶茶(+$9)(少甜少冰),

作為奶茶控嚟講,呢杯我覺得都中上,奶同茶嘅搭配都幾均衡,
奶味出少少

埋單都係一人一百蚊,食到攬住個肚走!
2024-04-25