2023-10-21 55 瀏覽
前幾個星期家姐已經話想試吓,今個星期六有時間上去試吓食lunch。上到去未係好多人,大概兩枱客。我哋喺門口望住一段時間先至有職員過嚟安排我哋入座。餐廳入邊總共有四個職員,兩個喺樓面,兩個應該喺廚房 /水bar 位置。我哋每人叫咗個set, 其實食物質素係OK嘅,但職員嘅服務暫時令人咋舌,估唔到咁樣嘅工作表現都有人請。1. 樓面兩位職員-男嘅長時間企喺角落頭玩電話,女嘅好難得先見到會出現,有嘢想問都好耐先見到有人。2. 樓面嘅職員基本上唔會開口講嘢。我哋入座嘅時候,笑容對白(一般都會叫客人自己用QR code落單)欠奉,連眼神交流都冇。4 我哋兩個人並排坐,點嘅餐唔一樣。食物上枱嘅時候,侍應完全冇問過邊一個食邊一份,直接放低行開,零交流,更加冇介紹過點樣用過蒸氣爐。4. 食嘢過程入邊,有兩次家姐唔小心整熄咗個爐。由於比較難搵到侍應,唯有大聲叫後面玩緊電話嘅侍應幫手。佢只係走過來,撳着返個爐就行開。又係零交流。5. 食完海鮮之後,我哋點嘅粥就送上嚟…. 侍應又係完全冇講嘢。6 我起身去洗手間,出咗門口以為洗手間喺出邊,點知搵唔到。再行返入門口,問女侍應洗手間喺邊,佢全程冇望過我 (雖然正面

6 我起身去洗手間,出咗門口以為洗手間喺出邊,點知搵唔到。再行返入門口,問女侍應洗手間喺邊,佢全程冇望過我 (雖然正面係對住我),keep住低頭,再用隻手指指後邊。

其實一開始我以為自己要求太多….點知去到上粥嘅時候,一向好隨和嘅家姐問我 ‘點解呢度啲侍應完全唔講嘢?’

其實幾百蚊嘅餐,我冇期望過五星級服務,只希望正正常常,入座俾少少笑容/眼神,提醒顧客二維碼落單,埋單嘅時候講聲多謝或者俾個笑容,就係咁簡單。

服務質素咁樣,幾好食都冇用….香港人仲有好多選擇。