2024-01-26 370 瀏覽
中環呢間中東菜簡直顛覆咗我對中東菜嘅印象好想喺度分享返俾大家。呢間餐廳係以遊牧中東菜為主,食物健康且賣相精緻,每碟的菜式似足畫畫咁,有色彩繽紛。入座後,店員介紹佢哋嘅王牌係鷹嘴豆泥加麵包,既然係咁一定要試吓!Smoky hummus+homemade flatbread 鷹嘴豆泥蓉係呢度的皇牌菜式,枱枱必點煙燻過嘅鷹嘴豆泥再搭配橄欖油,檸檬汁,大蒜等調味料,口感非常幼滑,成為左搭配面包的好小食。面包亦好香甜軟熟。Roasted eggplant 石榴酸乳酪烤茄子充滿香料味的茄子再加上石榴和酸乳酪,味道非常酸甜,夠哂開胃。牛肉串配古斯米沙律 beef kofteh熱辣辣的牛肉串穿在金屬串燒上再配清爽且顆粒感強的古斯米沙律每啖牛肉都充滿豐富香料牛肉味再搭配甜蕃茄及檸檬汁的冷沙律開胃又解油膩感Rack of lamb新鮮烤製且烤得均勻的羊架總共有三件每件都又厚又大件口感軟嫩 並用左乳酪,牛油,開心果碎醃製同伴碟香口又充滿香料風味

鷹嘴豆泥蓉係呢度的皇牌菜式,枱枱必點

面包亦好香甜軟熟。

Roasted eggplant 石榴酸乳酪烤茄子

Rack of lamb

新鮮烤製且烤得均勻的羊架總共有三件
每件都又厚又大件
口感軟嫩
並用左乳酪,牛油,開心果碎醃製同伴碟
香口又充滿香料風味
  • Smoky  Hummus