如果將藝術只係同打卡呃like掛勾,咁樣未免對呢個文化同藝術家晤太尊重⚠️ 作為藝術嘅初心者就一定認識梵高。雖然今晚落住毛毛雨,但門口一幅以真Macaron砌成嘅梵高自畫像細緻得好似博物館嘅Artpiece一樣📝行入餐廳忍唔住俾環境佈置吸引目光,置身其中,令自己嘅品味提升不少!今晚食左The Harvest,麥田係其中一幅梵高嘅名著🎨第一次黎呢間餐廳,究竟藝術同食物兩者如何溝埋一齊呢😮擺盤都非常講究,前菜有三文魚他他配牛油果蜜糖芥末醬。有別於平日整齊嘅三層他他塔,呢道菜就好似將藝術家嘅著作展現係一幅畫布上,用色大膽。味道亦都無得嘆🤫個醬汁絕對起畫龍點睛之效。用上紐西蘭三文魚,令呢幅畫作更加完美🎇繼而侍應為我地送上一客麵包籃配自家製海鹽牛油。新鮮焗起嘅麵包令人猶如置身係南歐嘅小莊園裏面,簡單食材依然動人。配上青蘆筍湯配帶子藜麥湯頭以大蒜雞湯混入青蘆筍,味道帶有一點複雜,聞說每一位畫家都有其獨特嘅用色技巧,而大廚亦巧妙地以青蘆筍有調岀青綠色,淡淡蘆筍味混和濃厚嘅雞湯,每一口濃厚都帶著滋味🤤主菜我地每人點一樣,貪心地想每樣都試下嘛。相比我嘅烤美國肉眼男朋友個法國鵪鶉配風乾豬腩肉就更勝一籌!睇落

擺盤都非常講究,前菜有三文魚他他配牛油果蜜糖芥末醬。
三文魚他他配牛油果蜜糖芥末醬

繼而侍應為我地送上一客麵包籃配自家製海鹽牛油。
麵包籃
青蘆筍湯配帶子藜麥

美國肉眼
男朋友個法國鵪鶉配風乾豬腩肉就更勝一籌!睇落以為係普通嘅燒鵪鶉,原來內有乾坤,裡面釀入煙肉、西芹粒、紅蘿蔔、麵包糠等配料,吸收左鵪鶉肉汁味,令所有野都更香濃可口。經過烹煮後鵪鶉肉質依然軟滑,佩服廚師嘅創意,呢道菜相信坊間係只此一家🤟🏻
法國鵪鶉配風乾豬腩肉

甜品都絕不馬虎🥳,利用朱古力碎做岀以鳥巢作主軸嘅布朗尼,配埋香濃雲呢拿雪糕,
布朗尼雲呢拿雪糕
今次呢個fine dining experience不得不讚男朋友嘅用心,搵到呢間咁特別嘅餐廳!價錢物有所值,環境、服務、食物質素都係水準之上!處於1881呢個位置,其實比我想像中抵食😂

今天晚上味蕾很滿足,視覺享受更係筆墨難以形容,令我呢個吃貨不只品嚐美食嘅本身,更加願意放下手機感受呢趟藝術之旅✈️
2019-04-12