2020-01-21 91 瀏覽
以前係英國時, 週末早上好鍾意去附近的pub吃早餐, 因為便宜好味兼就腳, 而且氣氛輕鬆。當然那時見人家九點就開始飲啤酒有點匪夷所思, 但都好羨慕他們自由自在的生活。在香港,要有這樣嘅風情, 地點廖廖可數。中環soho區應該係其中比較方便嘅地方。週末當然係要瞓到自然醒啦, 然後拖住只剩下軀殼的我飄去中環同成個月冇見嘅朋友短聚😴😴😴。揀嘅地點係佢屋企附近嘅小酒館。週末中午比較冷清,但對我嚟講就更符合悠閒自在嘅氣氛。朋友說咪睇現在咁寧靜,酒館晚上可熱鬧, 經常迫爆的。佢仲話呢間係專為我度身訂定,因為佢有廿款手工啤酒提供,並且食品非常出色, 有別於其他PUB。我見餐牌都是以肉肉為主打, 原來因為酒館有自己嘅smoke room, 所以肉Grill好出名。我揀左個Combo A, no brianer! Beef brisket and Homemade sausage. 跟配的就可豐富喇, 有Mac & Cheese, potato salad,仲有fried pickles. 一個人很難吃得完吧!而且仲要留位飲啤酒呢?!所以我地另外再加一份Cheese fries, 一齊share算。啤酒

啤酒list有好多熟悉嘅品牌:Hero's, Carbon Brews, Coedo。今日我揀左Knee Deep Citras Light APA, 清爽帶果香, 配Grill合適不過。另外我幫朋友點了杯Epic Son of Baptist Coffee Stout, 其實反正朋友唔多好啤酒, 所以我索性點杯我想試嘅, 他呷兩口嘗嘗味就好。

Beef brisket有好多片, 肉味很濃好有牛味, 雖然很瘦但一點都唔硬。自家製的sausage都重牛肉味。

想唔到Mac & Cheese 同 potato salad份量咁大, 但兩樣同是我最愛, 好難抗拒, 唯有今晚唔食啦!

Cheese fries面上也灑了些牛腩粒, 加埋芝士, 超好味, 配啤酒一流!

2020-01-18