2021-11-18 637 瀏覽
之前上網見人地整smoked brisket,睇落好𣺉好多汁,好似好正咁,上網搵吓邊度有得賣,咁見呢間有類似嘅野賣就諗住試吓,就嗌咗個set A。個set 有1/4磅嘅beef brisket、1/4磅嘅pulled pork、兩塊炸酸瓜、薯仔沙律、芝士通心粉。個薯仔沙律同埋芝士通心粉都尚可以,但係個beef brisket 同埋個pulled pork 我真唔識欣賞,食落唔𣺉都算,仲要乾嘅,有啲食湯渣裏面嘅肉但係乾嘅。$175嚟講真係唔抵食。餐廳嘅環境、服務、衛生我就冇乜點留意,畢竟我係外賣自取。

$175嚟講真係唔抵食。

餐廳嘅環境、服務、衛生我就冇乜點留意,畢竟我係外賣自取。
外賣自取
2021-02-17 2129 瀏覽
新年唔去得旅行,拜左兩日年食蘿蔔糕食到口寡寡。出左街行下就上左中環蘇豪。 何蘭正冇左就行上幾步望下,見到 ROUNDHOUSE 有位又有啤酒飲,就同X先生入去坐陣。望一望個MENU,原來係食美式燒烤,係肉呀~ X先生負責揀野食,我就去左吧頭試啤酒。唔問唔知佢地買嘅多數係香港手工啤(有部分係美國﹑澳洲入口) ,18個頭,樣樣你想試,個shop manager 都俾你試一啖,試到岩飲為止。重點係佢唔係吹水,佢話ROUNDHOUSE 同本地酒廠 CARBON BREWS 係同一個GROUP, 一邊做手工啤,一邊做酒吧賣。佢係澳洲返嚟,識好多釀酒既野,佢仲講左D CARBOB BREWS  發蹟同出名既啤酒  (當中有位黃師傅,釀酒好勁呢) 。 咁當然要飲返一兩杯啦。新年流流佢地有款帶紅色嘅啤酒幾靚又好飲- SOUR PUNCH (係酸啤酒) , 我揀左俾自己飲,幫X先生揀左杯FEELS GOOD MAN (麥啤) ,佢飲左啖話易飲口,REAL FEELS GOOD! 食物方面唔好睇少間酒吧餐廳,傳統正宗德州BBQ,出餐快,份量足,好夠肉香味,未食都已經流哂口水 叫左個COMBO,有招牌 B

叫左個COMBO,有招牌 BEEF BRISKET 1/4, PULLED PORK 1/4, 搭FRIED PICKLES,  COLESLAW, POTATO SALAD。X先生仲要多份MAC & CHEESE 填肚。  兩個人慢慢食都幾飽,但我又想食雞翼,點多左個BAFFALO WINGS ,辣辣地送啤酒一流。

兩個人食到咁上下,好希望快D可以同多D朋友上嚟飲飲食食呀!

COMBO A 追加多份MAC & CHEESE
BONE IN CHICKEN WINGS
2021-02-13
COMBO A 追加多份MAC & CHEESE
BONE IN CHICKEN WINGS
  • COMBO A
2020-03-15 2485 瀏覽
平時肥雞都好少去中環蘇豪區食晚飯, 咁今次呢間就約咗朋友去呢一間roundhouse taproom 食飯同好耐冇見嘅朋友聚一聚舊。嗰日去到呢其實夜晚唔係好多人可能受到呢一個嘅疫情嘅影響啦所以肥仔食多幾安心咁肥雞都好鍾意食煙燻bbq醬豬肋骨見餐牌上面有梗係試下啦, 咁佢嘅煙燻豬肋骨呢火喉捉得啱啱好而且份量好大對肥仔嚟講係屬於一個非常之抵食嘅選擇咁肥雞作嗌多咗個芝士煙肉薯條 佢啲芝士係可以拉絲嘅又係啱肥雞呢啲鍾意食煎炸嘢嘅人再嗌多個牛肉burger反而牛肉burger呢就相對地冇咁出色 但係肉味都幾濃

2020-03-10 1451 瀏覽
由於前排新冠肺炎疫情肆虐好耐都冇約人聚會趁近日疫情稍為緩和就約左一位朋友相聚, 順道慶祝埋佢生日我地選擇左呢間位於中環蘇豪嘅Roundhouse Taproom位處蘇豪一條小斜路上門面唔算顯眼入到去, 客人亦唔算多但就正好可以喺一個較清靜嘅環境下,同友人把酒談天相對冇其他酒吧咁熱鬧, 咁嘈雜食物方面, 我地點左一個甩burger Pork in buns, 醬汁非常惹味, 肉質鬆化, 配上洋蔥,青瓜等配菜, 口感豐富又不油膩,格外清爽。另外, 我地仲叫左份honey garlic口味嘅雞翼同埋一客homemade sausage, 口感同味道都不錯, 雞翼沒有雪藏味, 值得一試。甜品方面, 我地選擇左apple crumble配雪糕再加上一人一杯手工黑啤, 喺愉快嘅氣氛下完成左呢一餐。
由於前排新冠肺炎疫情肆虐
好耐都冇約人聚會
趁近日疫情稍為緩和
就約左一位朋友相聚, 順道慶祝埋佢生日

位處蘇豪一條小斜路上
門面唔算顯眼
入到去, 客人亦唔算多
但就正好可以喺一個較清靜嘅環境下,同友人把酒談天
相對冇其他酒吧咁熱鬧, 咁嘈雜
2020-02-27
  • burger Pork in buns
2020-03-09 1168 瀏覽
呢間酒吧係斜路上面,行上來有d吃力,不過遠離左大街個邊,所以比較靜,來飲嘢傾計比較舒服。呢度主打招牌手工啤,我地揀左Deschutes Pacific wonderland pale Lager,係美國製嘅手工啤,酒精含量唔算高,聞落好香,味道都算易入口,但我個人就偏向鍾意水果味多嘅啤酒好多酒吧嘅食物一般都比較普通,但呢間酒吧嘅食物款式算多,非常美式地道,令我地好有驚喜。Combo ABeef briskets 係特別用美式煙燻爐以120度焗製,肉質非常軟腍,亦都好juicy,而Roasted chicken 外皮烤得好香,內裡嘅肉都好嫩滑!兩款肉嘅味道十分正,仲有三款醬料可以配搭,包括BBQ,Hot以及Mustard!!兩個side dish Potato Salad 、Coleslaws 係冷盤,potato salad好好食,Coleslaw就有d苦,但兩款都幾fresh,中和返肉嘅油膩。Big Boy BurgerBurger夾住好厚嘅香煎牛肉漢堡及芝士煙肉,肉汁非常多,味道雖然較為濃同鹹,但因為係飲住啤酒一齊食,所以會平衡返肉嘅鹹味。

Combo A

Big Boy Burger
今日午餐黎到中環SOHO區覓食,簡左依間靜靜地既美式bar享受一下weekend既節奏。 Roundhouse taproom 裡面裝修都好精緻好有心機去佈置,放滿左唔同既貼牆logo ,牆身都有唔同既人既留言同簽名,上面放滿唔同既酒樽,好有美式酒吧既味道。依到其中一個賣點都係賣手工啤,來自唔同country,賣點味道各有特色。 而簡食物方面,我地發現左原來星期二三晚係勁勁勁抵食架!主食combo set 做緊買一送一 ,不過就算無買一送一我都推薦大家試Combo set A,太好食了,用黎送酒一流!Combo set A 可以係4款肉入面簡2款,雞牛豬都齊。我簡左半隻燒肉同埋煙燻豬肉,燒雞好有驚ca喜,超嫰滑,而且雞皮燒到脆脆的,讚!另外依到既牛腩同豬肉都係用美式Smoke house以120度左右既溫度去烤,所以食豬肉既時候除左試到陣smoke taste,仲感覺到多汁Juicy,依到既食材雖然用料簡單都係肉類,但係製作過程一D都唔馬虎。 除左2款肉,SET 仲有得簡二個Side dish. Side dish 我超喜歡啊,簡左mac and cheese & potato sa

除左2款肉,SET 仲有得簡二個Side dish. Side dish 我超喜歡啊,簡左mac and cheese & potato salad,唔好睇佢好似好細份咁,其實用料好足超飽肚,Mac and cheese真係爆多芝士,食落咸香豐富,Potato salad都好濃郁既蛋黃醬味。另外佢伴碟仲有二件炸酸瓜! Combo set 二個人食都夠飽

除此之外 , 仲試左佢個招牌Big Boy Burger,依個burger岩晒食肉獸,入面有煙肉,牛肉漢堡同埋招牌煙燻牛腩,雖然好似好多肉,但口感都好Rich,煙燻牛腩好好食,必試!而塊牛肉漢堡都幾高質呢,咬落juicy

手工啤我地其實都無咩研究,就隨意點左一號carbon brews earth people lager (hong kong) 麥味比平時既啤酒都更濃更清香 ,送黎送Combo 一流!
2020-02-29 1844 瀏覽
星期五happy friday自然想放鬆一下,好想同朋友飲下酒傾下計。今次因為就朋友中環收工,就選了這間西餐酒吧聚一聚。餐廳很有鬼佬風格,十分開揚,方便食客站着一邊飲酒一邊傾計。餐廳侍應都是外國人,高枱和高的圓櫈令人感受到外國style。Drink menu有不同款式的啤酒,我選了7.Lord Hobo xxxx 因為我喜歡一些酒精濃度高的啤酒,一來有些酒精傾計更暢快,二來啤酒甘味更香。我的朋友跟我相反,選了酒精少的啤酒,他說喜歡果香味多一點的。平時如果星期二三去有買一送一,價錢都幾平。晚餐也有不同選擇,我們選了combo A,sides選了potato salad 同Mac'N cheese芝士通粉感覺飽肚一點。另外點了big boy burgerCombo A 我們選了beef 和pork。豬是一絲絲的,而且好香肉汁,推薦大家吃。牛腩也很香口,最後配上開胃的炸酸瓜可以中和一下肉的膩,令整體更平衡。Big boy burger 一切下去肉汁已經漏出黎,牛肉漢堡配上芝士煙肉等等,是充滿美式風格的漢堡包。果然外國style就是要食漢堡,味道不錯,牛肉漢堡的香味令人忍不住一啖又一啖地食。最

另外點了big boy burger
最後,我覺得大家在中環飲酒晚餐其實都是想和朋友好好享受下班後的時間,這間餐廳能營造出輕鬆的氣氛,可以飲幾口啤酒把酒談心,這絻對是個不錯的地方。
2020-01-21
2020-02-23 674 瀏覽
最近街上人少咗好多,但係今日同朋友嚟呢間bar食嘢就無發生呢情況,一路食嘢嘅時候都keep住有三四枱客人,相信係半山嘅熱店,朋友果然無介紹錯!係外面見到裡面嘅裝飾已經覺得好吸引,有手繪嘅Menu寫住唔同嘅嘢食同啤酒選擇,亦放住好多啤酒瓶,好重嘅美式酒吧味。係揀緊飲啤酒嘅時候,店員都主動問我哋想要偏咩口味,朋友鐘意苦啲、酒味重啲,而我就鐘意甜啲、清淡啲,店員都主動比咗我哋試兩隻口味,都好啱我哋心水,我哋就直接飲個兩隻,順帶一提,手寫係黑版上面嘅都係手工啤嚟。嘢食就叫咗Pull Pork by the 1/2 pound ($160),店員就俾咗三隻醬我哋加。雖然份量好大,但作為兩個大食嘅肉食怪,咁樣係未滿足到我哋嫁!我哋再叫咗個Combo A($250),揀咗個Beef Brisket by the 1/4 Pound同Homemade Sausage by the 1/4 Pound,另外仲有2款Fried Pickies同2 Sides,呢個我哋就揀咗店員推介嘅Potato Salad同Mac'N Cheese。個薯仔份量好多,涷食好開胃,呢個應該一早食先啱。個Mac'N Chees

Pull Pork by the 1/2 pound

個薯仔份量好多,涷食好開胃,呢個應該一早食先啱。個Mac'N Cheese都好濃味,芝士味好勁!圖入面有個炸味,其實就係炸青瓜,平時我唔鐘意食青瓜,連食包入面個舊都會走咗佢,但今次呢個我成個食咗!呢個煮法改變咗我對青瓜嘅印象。

而肉都好好食,特別係個腸仔,肉好厚,食到好足料!正呀!
Pull Pork by the 1/2 pound
2020-02-23 153 瀏覽
肥妹仔好少去港島,今日就特登約咗肥妹仔嘅好朋友一齊去果邊食個飯,傾下偈。 呢一間餐廳係位於上環嘅一條斜街 ,腳骨力唔好都行唔到上去。Big boy burger $165真係大男孩先食到嘅漢堡包,因為佢除咗有塊好厚嘅漢堡扒之外,仲有煙肉,卡路里超高。不過佢嘅漢堡扒幾好食, 肉質唔算好結實,但係牛味都幾香。honey garlic chicken wing $98呢度嘅雞翼好好食,肥妹仔同朋友都食到好開心。佢嘅 garlic唔算好重,最主要係蜜糖味,雞肉都好嫩滑。apple pie $65呢一個蘋果批號出乎意料之外好食,佢嘅蘋果係已經煮到好軟淋,好甜。個批上面仲有一球雲呢拿完雪糕,一冷一熱超好食。after sesh $78ginger beer $28
Big boy burger $165

honey garlic chicken wing $98

apple pie $65

after sesh $78

ginger beer $28
2020-02-16
呢排朋友介紹左間幾有特色既酒吧俾我並唔一定要夜晚先去 黃昏時間去一樣好有feel主要飲手工啤酒🍻同食小食為主.我一向好中意食mac n cheese 呢度既combo A拼盤好吸引 一個拼盤已經夠2個人食可以揀2款肉 2款沙律 mac n cheese等等再配左啲炸酸瓜既小食呢個拼盤最適合當然係送酒黎呢度一定要試手工啤酒🍻當日揀左手工啤既2同11號酒精濃度分別係5.2同6.5手工啤一飲落去都會略帶甜味 之後先會有少少啤酒既苦味果然 配小食真係一流 仲可以同朋友慢慢傾計好chill 真係收工好去處.我特別欣賞呢度既mac n cheese同potato salad 2樣都好好食 好濃郁煙燻豬肉同牛肉都好香 唔會太咸食下食下好開胃口而且份量都唔少 同朋友share就岩晒了❤️
呢排朋友介紹左間幾有特色既酒吧俾我
食下食下好開胃口
而且份量都唔少 同朋友share就岩晒了❤️
2020-02-15
2020-02-20 502 瀏覽
又一個悠閑週末,宜家肺炎肆虐,都唔係好敢去銅鑼灣揾食週末嘅蘇豪無咗週日嘅喧鬧,幾適合約朋友小酌一杯,傾吓偈😀叫得做taproom,酒水就當然係一大賣點呢度有差唔多廿款主要產至香港同美國嘅啤酒,酒精含量由4至10都有我同朋友都係飲本地啤我嘅係Carbon Brew嘅feels good man (左),麥味唔算好重,帶少少花果味,有少少澀,都幾易飲吹吓水都係嗌少少嘢食食住講開心啲,睇menu見Combo A幾抵食,套餐大概比散叫平50蚊呢度有2個配菜:薯仔沙律、芝士通粉(Mac ‘n Cheese)兩款肉:1/4磅煙燻牛腩、1/4磅自製肉腸(美國豬肉及牛肉各50%)另有兩件炸酸瓜同少量生洋蔥,fried pickles之前從未食過,幾得意,同牛腩一齊食都幾夾肉類兩樣都幾好,牛腩幾腍同香煙燻味,睇餐牌佢話呢度嘅肉類都係用放乾9個月嘅橡木做煙燻,煙燻味香得嚟唔會濃到苦,較為低溫嘅烤法亦令肉汁得以保留👌🏻香腸幾紥實,味道好濃,少少偏咸,送啤酒飲就剛好兩個side好有意外驚喜!薯仔沙律好大粒薯仔,用嘅蛋黃醬比坊間嘅稀少少,沙律入面仲有啲洋蔥,少少辛辣少少酸,食落完全唔膩👏🏻Mac n Chees
又一個悠閑週末,宜家肺炎肆虐,都唔係好敢去銅鑼灣揾食

週末嘅蘇豪無咗週日嘅喧鬧,幾適合約朋友小酌一杯,傾吓偈😀

叫得做taproom,酒水就當然係一大賣點

我同朋友都係飲本地啤

Combo  A

香腸幾紥實,味道好濃,少少偏咸,送啤酒飲就剛好

side s
兩個side好有意外驚喜!
Mac n Cheese以為普普通通,點知啲芝士層層都有,好足料,bechamel好香唔會過杰撻撻或者太稀水汪汪,完全做到comforting嘅效果❤️

呢餐食得好開心,環境舒服,同朋友啤住吹下水,有肉有小食,埋單都係大概200蚊一位,幾抵

2020-02-08
side s
  • Mac  n  Cheese
2020-02-20 129 瀏覽
高質煙燻肉配多款手工啤~~~🍓餐廳名稱The Roundhouse Taproom (中環)🍓餐廳地址中環蘇豪卑利街62號~~~最近成日在家辦公同大舊少咗好多見面啊所以就搵咗日收工之後同大舊相約左喺呢一間朋友介紹嘅半山酒吧嗰度食飯~~~朋友話逢星期二三呢間餐廳都有做Combo night 即係買一個combo set 佢哋又會送返你一個combo set 超抵食 啱晒我哋呢啲 窮得黎又鍾意食嘅人😆~~~☺佢個combo入面包左好多野 包括有2小食同2主食 炸酸瓜 洋蔥圈等等 小食我地三隻都試曬(有薯仔沙律 芝士通粉 同埋菜絲沙律)當中最正嘅梗係芝士通粉啦 每一條通粉入邊都浸滿晒芝士 邪惡度真係爆曬燈🔥 啱晒大舊呢d肥仔食(雖然其實我都好鍾意食)~~~而佢哋啲肉都令我哋好有驚喜 🐷🐮🐔豬牛雞全部都整得好好食(Beef Brisket牛腩最嫩口 雞就特別抵食 超大隻)有種獨特嘅煙熏味 認真睇完餐牌先知 原來佢哋嘅肉 全部都用了美式煙燻爐加九個月嘅oakwood黎煙燻過 而且煙燻咗10幾個鐘 難怪香味獨特 令人食完都意猶未盡啦~~~食完兩個combo set之後其實我哋已經飽到不得了 但係黎
高質煙燻肉配多款手工啤
🍓餐廳地址中環蘇豪卑利街62號
~~~
食完兩個combo set之後其實我哋已經飽到不得了 但係黎到酒吧 梗係要試吓佢哋嘅酒啦 而呢一間酒吧仲要之前獲得Time Out 頒佈4星 rating 手工啤非常出名 所以令我哋幾飽都想試下由於佢哋嘅手工啤款式非常之多唔識揀嘅我哋唯有隨意咁督咗兩杯嚟試下 結果兩杯都好好飲 麥味好濃 酒味好出 配肉食超正呀🥩
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)
2020-02-20 111 瀏覽
🌻喺中環嗰頭行嘅時候經過見到呢間餐廳,同個朋友就入咗去試。平時呢度一大多數都係酒吧,呢間出名嘅有佢嘅手工啤。今次對佢嘅食物都幾有印象。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻叫咗兩個餐,一個係燒春雞,一個係牛肉嘅combo,每個餐入面都會有芝士通心粉、薯蓉、紫椰菜等既配搭。因為我本身對於澱粉質類嘅食物食得唔係好多,但係佢呢個份量就幾好,仲可以有好多炸蠔、德國腸呢啲小食。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻燒春雞烤得恰好,醬汁令到啲雞好入味,最後我想講嘅我真係好鍾意食佢啲酸瓜🤪🤪牛肉都唔錯,唔會太生太熟。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
牛肉都唔錯,唔會太生太熟。
2020-02-13 112 瀏覽
Value for moneyDefinitely the best craft beer place in centralWide range of beers with different tastesTried one which tastes like coffee and another one with a very fruity fruit punch textureDon forget to order the meat comboIt’s buy one get one free on Tuesday and WednesdayThe grilled whole chicken is my favouriteMatches really well with the mustard saucePulled pork is so tender and juicy as well!
Value for money

2020-02-10 358 瀏覽
Combo A 完全係為咗食肉獸而設,已包括牛、豬、雞同肉腸,另外仲有美國家傳戶曉嘅芝士通粉及薯仔沙律,一定夠飽啊。尤其最欣賞佢嘅牛肉,一入鋪就見到佢大大嘅烤爐,因為佢係用美式嘅焗烤箱用120度慢慢咁煙燻,鎖住肉汁,令到肉味更嫩滑。正。其實食完Combo A 已經好飽, 但係嚟到美式餐廳, 冇理由唔食漢堡包,始終都係叫返個漢堡包踏實啲。店員就推薦呢個 big boy burger, 入面除咗有自家製牛肉漢堡扒,仲有煙肉丶洋蔥丶pepper jack 芝士同埋燒烤醬。漢堡包係厚厚嘅傳統美國style,肉汁 juicy, 配上燒烤汁,酸酸地非常開胃。啤酒有好多選擇,bar tender 好細心,會慢慢介紹每一個啤酒嘅特性,包括味濃、淡、如果味、木桶味、酒精含量等等⋯⋯你甚至可以逐款試到啱為止。我哋就算了十號,貪佢夠清香,又唔太苦,加上 made in HK !

Big boy burger

Carbon  Brews feels good man wheat  (HK)
2020-02-08
Big boy burger