Cambo ขุนทอง (The ONE)

2016-03-14 833 瀏覽
尖沙咀the one向來都係搵食之選,4樓以上有好多好嘢食,梗有一間合你心水!當日巧遇我響尖沙咀見完客而朋友都講響佐敦做完野,可以湊巧夾到個時間食個遲來的午飯。選址當然就係the one la.朋友推薦我來食呢一間金寶泰國菜,佢話覺得幾好又抵食。不過我知道呢間餐廳長期都要排隊好多人,所以幾次經過都冇黎到,好彩今次我哋食午飯嘅時間已經過咗最繁忙嘅一點半,一到即刻有位了!所以提提大家,如果要輕輕鬆鬆食個午餐,建議可以嘅就盡量一點半之後先去啦,一嚟坐得舒服啲衣履感覺冇咁侷促!而且佢嘅午餐扺食套餐都供應到好晏咖!先叫咗個優惠午餐先,會奉送湯同埋嘢飲十分抵食,菠蘿焗飯原隻菠蘿上碟,份量勁多,講真一個女仔午餐冇可能食得晒,炒飯炒得金黃,配上三隻大大隻而且鮮甜新鮮嘅連殻大蝦,呢個價錢真係好抵食!雖然我覺得炒飯裏面嘅配料就有少少港式化左,鮮甜菠蘿粒、紅腸、火腿等,係有點點不似泰式,但飯炒得夠香有鑊氣,搭上少少咖喱香味,而且份量夠,用料足,配上肉鬆,彌補番個一點點嘅港式感覺,整體實在不錯。呢個菠蘿炒飯大概已經頂咗我七成飽,所以冇再要飯,反而叫咗個優惠推介嘅青咖哩軟殼蟹鍋。呢個鍋做緊特價$85咋實在抵食,

先叫咗個優惠午餐先,會奉送湯同埋嘢飲十分抵食,
呢個鍋做緊特價$85咋實在抵食,
青咖哩軟殼蟹鍋
青咖哩先微火係瓦底加熱,保持溫度。
軟殼蟹同埋柞樹仔呢就係分開想再配上一個熱辣辣嘅法麵包條,青咖哩有咖喱香但係唔會好難而且份量好多,我朋友完全唔識辣嘅都可以handle得到,聞落去嘅青咖喱香味十分之強烈,青咖喱煲內有好好味嘅茄子同其他蔬菜配料,十分之健康,
只需要將炸軟殼蟹放入煲內滾幾秒就可以,蟹香脆可口,另外佢哋嘅炸蒔仔都好好食,法包熱辣辣點起醬汁,真係食唔停口啊!
炸蝦餅
另外重點咗個小食炸蝦餅四件,賣相吸引,熱辣辣而且彈牙可口,
炸蝦餅
呢度仲有泰國生啤: tiger 同Singha . 下次晚飯嚟呢度食一定要點返杯啊!呢度嘅午餐真係抵食,分量有夠,而且價錢合理如果三四個女仔嚟食仲可以share添啊!