2021-07-19 3046 瀏覽
越南野係香港真係食唔少😅 但係講到有正宗越南風味既一定非越發莫屬😜 見到佢未開鋪已經一條長龍就知道佢既厲害💕講唔出越南味係邊度黎 不過調味等Detail位就試得出越南既精髓😂⭐️ 招牌牛柳牛丸粉 🐮先飲一口湯好清澈🍲唔同外面比較鹹既湯底 牛柳係半生熟🥩 淥到半熟既口感好嫩滑😋 整體牛味唔算特別重 但感覺好地道🌇⭐️ 燒豬肉丸撈檬 🧆豬肉丸辣辣地脆脆地🌶 好似夜市食到既味道😚特別加上酸蘿蔔有種越式口味 魚露調味點到即止很清爽🌱⭐️ 奧巴馬粉 🍖好似係奧巴馬都鍾意食既呢款炭烤豬肉粉🤪 烤過既豬肉好香脆😝帶點焦糖香 配上酸酸甜甜既蔬菜湯🥬竟然唔會唔夾 仲好開胃❤️ 檬粉特別分好一株一株 方便點湯食 確保麵同湯底既完美比例 好有心思⭐️ 越南法式三文治 🥪餡料主要有扎肉同其他蔬菜🌭 用左越南常見既肝醬黎調味 味道不錯可惜餡料可以再豐富D😅CP值不高⭐️ 越南熱情果梳打 🥂飲完好懷念係越南嘆係沙灘曬太陽既日子🏖️ 熱情果偏酸仲食到一粒粒熱情果籽😍 好有夏日風情☀️ 炎炎夏日加上薄荷十分消暑

⭐️ 招牌牛柳牛丸粉 🐮
燒豬肉丸撈檬