呢間Drip By Social Club係一間灣仔嘅樓上cafe,如果唔係有朋友帶我去,我真係未必會發掘到呢到😛 成間cafe嘅裝修風格都係比較工業風,枱同枱之間都隔得好開,所以都坐得幾舒服,又可以放心咁同朋友傾計~ 門口左手邊就係佢哋嘅開放式廚房,見到只有2個員工好專心咁喺到煮嘢食同沖咖啡,所以唔會有人上菜/遞餐具~Drip除咗係一間cafe,原來仲係一個co-working space😯 我當日lunchtime去食嘅時候,仲見到有唔少人買埋外賣/帶飯盒上去食😯•🥢 牛板鍵(CHOICE GRADE), 蜂蜜辣醬醃茄子 $120呢款其實係open toast嚟,將麵包烘脆之後再放上生菜、沙律醬、醃茄子同埋牛板腱~ 牛板腱都幾嫩,睇落好紅但食落口感唔會好生~ 不過牛味唔算好濃~ 個蜂蜜辣醬醃茄子就幾有驚喜,亦係成道菜嘅主要味道~就咁睇就搵唔到啲茄子,因為係整成茄子蓉,所以睇落好似肉醬咁,味道偏辣帶啲甜味,好有韓式味道,加埋牛板腱都幾惹味😋 而醃茄子下面舖咗層生菜,加咗少少沙律醬,微微酸味令個成個配搭清新咗,而塊生菜亦都隔開咗醃茄子同多士,keep到多士嘅脆度,但最底仲有啲紅菜頭蓉都

呢款其實係open toast嚟,將麵包烘脆之後再放上生菜、沙律醬、醃茄子同埋牛板腱~ 牛板腱都幾嫩,睇落好紅但食落口感唔會好生~ 不過牛味唔算好濃~ 個蜂蜜辣醬醃茄子就幾有驚喜,亦係成道菜嘅主要味道~就咁睇就搵唔到啲茄子,因為係整成茄子蓉,所以睇落好似肉醬咁,味道偏辣帶啲甜味,好有韓式味道,加埋牛板腱都幾惹味😋 而醃茄子下面舖咗層生菜,加咗少少沙律醬,微微酸味令個成個配搭清新咗,而塊生菜亦都隔開咗醃茄子同多士,keep到多士嘅脆度,但最底仲有啲紅菜頭蓉都係令到個多士嘅底淋咗😬
牛板鍵(CHOICE GRADE), 蜂蜜辣醬醃茄子

🥢 黑松露意大利白醬 $110
呢個意粉係朋友嘅必食推介~ 一上枱就聞落好香黑松露味,意粉上面灑咗極大量一絲絲嘅芝士🤩撈埋白醬一齊食真係超級creamy~不過黑松露味就比濃郁嘅芝士同白汁味掩蓋咗,好彩仲有超多嘅菇,加埋濃郁嘅菇味,呢個意粉真係好邪惡🤤 不過呢個意粉真係又大份又creamy,一個女仔食應該會有少少膩,未必食得晒~🤣
黑松露意大利白醬

🥢 朱古力 +$5 (熱)
朱古力上面有一層奶泡,朱古力味好濃,帶少許黑朱古力嘅苦味,唔會太甜😋
朱古力

📸 柚子蜜 +$5 (熱)
天氣乾燥想飲杯桂花蜜,點知落單先知無晒,朋友就臨時幫我改咗柚子蜜🤣 呢杯就係平時飲開嘅柚子蜜🤣 但柚子嘅份量都足夠,所以唔會淡到飲水咁~ 不過唔特別評分喇~
柚子蜜
牛板鍵(CHOICE GRADE), 蜂蜜辣醬醃茄子