2020-09-08 427 瀏覽
在大埔有不少連鎖的牛肉放題火鍋, 而我心目中攞冠軍既呢間, 就係日式火鍋放題稻八. 原因係牛肉認真高質, 價錢都係合理. 頂級澳洲和牛放題 , $298以上套餐可無限追加海鮮盛合, 及刺身. 另外喜歡飲酒的可以加$30/位就可任飲清酒, 梅酒, 生啤. 牛肉方面經已有5款不同, 有特選M9和牛牛小排, M6和牛盛盒, 美國牛肉, 穀飼牛. 極上安格斯牛小排, 豚肉片, 北海道雞片. 羊肉.還有包海鮮盛合, 包括青口, 元貝, 海蝦, 蠔, 魷魚串, 蚌. 海蝦好鮮甜. 有配料點綴下, 非常滿足. 刺身也非常多選擇, 愛不惜手, 由於想集中吃牛, 我們只點了肥美甜蝦, 帶子. 甜蝦想不到有質素, 肉很肥美鮮甜. 呢個價錢簡直超值. 湯底方面有多種選擇, 每款都好吸引. 蕃茄湯, 味噌芝麻豆乳湯, 北海道3.7牛乳牛骨湯. 我們選了蕃茄湯及壽喜燒甜醬油湯. 壽喜燒甜醬油用來配牛肉簡直是絕配. M9和牛牛小排, 肉油脂非常均稱, 光澤新鮮, 看上去已知是高級貨色, 非常吸引. 只是輕輕灼二十秒,肉質軟腍, 肉味濃郁, 令人回味無窮. M6和牛, 脂肪比較多一

牛肉方面經已有5款不同, 有特選M9和牛牛小排,

海蝦好鮮甜. 有配料點綴下, 非常滿足.

甜蝦想不到有質素, 肉很肥美鮮甜. 呢個價錢簡直超值.

M9和牛牛小排, 肉油脂非常均

M6和牛, 脂肪比較多一些, 但出來口感更軟腍誘人, 更添油香, 也是極品.
極上安格斯牛小排, 肉質較實在, 有咬口, 但不韌. 美味香口.

每款牛肉份量相當足料, 呢個價錢可無限添加高質牛肉, 絕對性價比高. 值回票價.

至於自助區, 有多款女士喜愛的蔬菜瓜果類, 丸類, 沙律等提供, 包羅萬有, 花多眼亂, 比起連鎖的牛肉火鍋店的自助區更多選擇. 合適女士們有不同菜類的選擇.

另外比較特別的有自助天婦羅專區, 已做好一串串的食材, 只須沾上天婦羅炸漿, 再落油中炸至金黃, 過程好玩又有特色. 最後蘸點椒鹽, 辣粉等, 份外惹味.

飲品選擇都多, 大路的飲品提供.
而不少得放題後, 食返杯甜品作結, 這裡有movenpick / haagandazs 等, 價值比一般放題質素較高.

總括黎講, 這個特盛牛肉火鍋放題, 以食材攞滿分, 質素極高, 且性價比高. 我會推介俾朋友黎食.