南瀛水產

Nan Ei Sui San
2019-05-28 3599 瀏覽
今日約了好朋友晚上食飯,大家都想食日本料理,所以就來了這間在金巴倫道太興廣場的樓上日本料理餐廳。環境好有日式感覺、無論燈光設計、裝飾及氣氛都如到了日本一樣;喜歡這裡以木製為主要材料,顏色配搭感覺好舒適簡約。食物選擇好多,在刺身、壽司、燒物、烏冬、飯類等等,差不多所有的日式食物都有得選,好吸引喔!我們點了:1. 蕃茄沙律蕃茄好新鮮紅卜卜,多汁酸甜、沙律菜好翠綠爽脆,配上開胃醬汁,健康又美味!2. 深海池魚刺身師傅將池魚切得好薄,半透明的,上面配上柚子淡淡的香味,好清新!爽口的魚生口感,再點上少少wasabi 及豉油,好正喔3. 生蠔如掌頭大的生蠔,好肥美,色澤光澤又靚靚,好鮮甜!配上蔥粒及蟹籽,更香甜4. 南瀛卷南瀛卷餐廳推介的壽司卷口感一流!甜蝦好爽甜鮮味;海膽好甜無腥味、香軟滑溜;吞拿魚肉好香好滑;壽司卷著蔬菜及蟹肉,好豐富!5. 帆立貝&活鮑魚浜燒海鮮:帆立貝好大粒好軟腍又甜又滑,必食!活鮑魚:大大隻仲生猛的鮮鮑魚,好易咬又燒得香口!6. 蟹味噌甲羅燒愛蟹膏之食客必點!蟹肉、蟹膏、鵪鶉蛋、蟹籽等拌勻燒熱去食,好濃郁蟹味道!7. 紫菜海膽天婦羅超級鮮甜新鮮海膽用紫菜包著作天婦羅,好

食物選擇好多,在刺身壽司、燒物、烏冬、飯類等等,差不多所有的日式食物都有得選,好吸引喔!

我們點了:

6. 蟹味噌甲羅燒
蟹味噌甲羅燒

7. 紫菜海膽天婦羅
紫菜海膽天婦羅

超級鮮甜新鮮海膽用紫菜包著作天婦羅,好特別的口感,點上天婦羅汁!

8. 南瀛玉子燒
南瀛玉子燒

玉子燒好香蛋味,顏色黃黃好靚,中間還帶有微微蛋液,雖然看似簡單,但其實好考功夫的菜色,配上蘋果蓉的甜甜香香!

9. 巨峰梳打&檸檬燒酎
飲品

巨峰梳打味像提子汁、好冰涼;檸檬燒酎酸酸甜甜,帶上微微酒味!

10. 南瀛沙冰雪糕
南瀛沙冰雪糕

好靚好大杯,自製雪糕冰冷香滑,配上芒果醬汁,配上芒果果肉、下面沙冰,口感好有趣!

2019-05-27
蕃茄沙律