2019-07-02
同好姊妹去銅鑼灣行街,行到好肚餓,發現有呢間放題唔至得日本野,重有泰國野!第一次見日式x泰式放題😍😍啱晒我!我地見19:30離座平啲,17:30就去到🤣$189一位咋!我見到加錢有得升級任食海膽火焰帶子同蠔,就加左$118🤪法國皇家生蠔食幾隻就已經回本!佢重有得飲任asani同blanc 1664生啤~如果我地飲埋重抵!😂可惜我地唔飲,唯有靠食蠔同海膽火焰帶子回本😈一坐低waiter介紹返呢度係用QR code scan完落order,非常欣賞呢個做法!平日剔紙太唔環保喇!正當好姊妹揀緊食乜時,我發現原來like fb page就有蟲草花燉雞湯!正呀!非常足料,不過略嫌鹹左少少。我地第一樣點既梗係刺身!加埋乾冰一齊上好架勢!有三文魚、油甘魚、馬刀貝、北海道角螺、象拔蚌、白玉豚、希靈魚同珍寶赤蝦。最驚喜係珍寶赤蝦🦐大隻到呢!長過我隻手板😍😍😍好鮮甜爽口彈牙👍🏻👍🏻👍🏻三文魚厚切好有質感,馬刀貝、北海道角螺同象拔蚌亦都好鮮甜爽脆!海膽火焰帶子用左大大粒鮮甜既刺身級帶子夾住海膽,海膽一啲都唔苦澀,帶點甜味👍🏻👍🏻👍🏻法國皇室生蠔肉質肥美厚實,食落好脆口,有海水既鹹鮮味但唔會勁鹹,帶啲礦石味。
法國皇室生蠔肉質肥美厚實,食落好脆口,有海水既鹹鮮味但唔會勁鹹,帶啲礦石味。食三隻就已經夠回本!
泰式魚露燒蝦個殼散得太多鹽,好鹹😖咬左啖即刻用返手摵,肉質一般,未算好爽彈,但起碼無梅。
估唔到有泰式炒椰菜苗!平日係泰國餐廳食炒椰菜苗都偏貴,放題竟然可以任食!正呀!爽脆鮮嫩!不過油左啲~
泰式燒元貝燒完重大大隻,加埋蒜蓉一齊燒好香!肉質嫩,一啲都唔韌。
呢度咁多樣泰式野入面我最鍾意甘葉香蒜炒墨魚鬚!因為有我至愛九層塔🌿墨魚鬚又爽脆,除左九層塔重有香芹一齊炒,炒得好好味!同椰菜苗一樣非常有鑊氣!係出面邊食邊聽到廚房啲師傅炒野既聲,就知即點即炒好有鑊氣!正!
壽司最愛火炙三文魚腩,超肥美!入口即溶😍😍😍和牛火炙壽司未去到入口即溶但非常腍👍🏻海膽玻璃蝦火炙壽司同赤貝壽司爽甜。
辣椒膏炒蜆同樣有鑊氣,蜆細細粒但就無沙👍🏻
青木瓜沙律雖然唔係好colourful,好似無味咁,但係非常入味,酸酸地~
天婦羅🍤同日本番薯仔🍠即炸熱辣辣,外層脆卜卜,蝦就爽彈,番薯仔腍甜。
野飲自己出去雪櫃拎,有汽水、茶、忌廉溝鮮奶、竹蔗茅根、蜂蜜雪梨等⋯⋯⋯
最後重有甜品同雪條食,爽呀😆😆😆