2021-08-19 1096 瀏覽
要食平靚正越式粉麵,又想飲番杯正宗越南咖啡,<越萊>確係一個好選擇!!平時去開尖沙咀或者佐敦行街,都會來呢間小店食下呢道嘅越式河粉,因為真係抵食又好食。 午市、下午茶同晚市都有套餐供應,有湯河又有撈檬可以選擇,款式都吾少。小食都有好多選擇。餐廳吾算好大間,不過由於長期人氣高企,所以間吾使都可能要等下位,好好彩當晚等左5分鐘便可以入座。<牛萊了 $68> 聽個名都知道全部同牛有關,材料有生牛肉、牛腩、牛筋、牛丸、牛,配埋招牌牛骨湯,同埋越式河粉,好大碗好足料呵!!牛骨湯底味道非常清甜,而且好有牛味,材料同配菜都好好味,牛肉、牛筋同牛都非常入味,肉質又嫩又腍。值得一讚嘅係,餐廳用上越式香料葉、芽菜、蘿蔔同青檸來調味,充滿越式風味。<厚切豬扒蝦餅撈檬 $52> 撈檬入口都幾爽口,而且我哋加底加咗五蚊,就可以多好多檬粉,要多檬粉都係加五蚊,真心抵食。配埋餐廳供應嘅秘製酸甜醬汁,撈埋落去啲檬粉度一齊食,非常酸甜惹味,而且仲好開胃。豬扒都好大塊,而且仲要係厚切,有陣陣香料味道,醃得非常惹味好食。越式炸蝦餅係新鮮即炸,而且蝦肉入口感覺非常之彈牙好食
小食都有好多選擇。
<牛萊了 $68>

<厚切豬扒蝦餅撈檬 $52>
豬扒都好大塊,而且仲要係厚切,有陣陣香料味道,醃得非常惹味好食。越式炸蝦餅係新鮮即炸,而且蝦肉入口感覺非常之彈牙好食。
<越式蒜香牛油雞翼 $36/5件>
我們叫了五件一客,新鮮即刻炸起嘅蒜香牛油雞翼,蒜蓉味道同牛油嘅味道都非常之濃郁,雞翼咬落去,外面炸得非常香脆,而且入面嘅雞肉係非常之嫩滑,仲好juicy!!~係必食之選!

我哋跟餐加$6要了凍越南咖啡,咖啡嘅味道非常之香濃,而且奶底仲好夠滑,同樣值得推薦。

整體來講,餐廳嘅食物實在充滿越南特色風味,而且價錢非常之親民,絕對抵食,下次一定會再來呵!!~

• 牛萊了
  • 越南咖啡