2005-06-13 780 瀏覽
見報紙廣告,任點任食只是$138一位,雖然唔包飲品(但啤酒、汽水一律$5),但唔駛加一,覺得又幾抵,於是便打電話book位,星期六晚跟友人們來吃。來到時,只得3個客人,相當冷清。有一個唔知係咪老闆娘o既女人,好熱情咁招呼我o地。她先在每人面前放了一碟前菜(原來是要收錢的),然後猛叫我o地點食,「我好好食o架」、「係即叫即燒」、「需要時間解凍」云云好多說話,我和友人都順她意先點了壽司和幾款串燒,免得她每隔二分鐘便來催一催。第一輪,壽司加一客刺身拼盤(我們沒叫,那女人說刺身是送的,不設任叫),刺身尚算新鮮,壽司都ok,但蛋壽司隻蛋就唔知點解,外表黑黑地的;跟著串燒上來,有雞軟骨、牛、獅子狗、七味雞肉串、冬菇、雞翼…除了雞軟骨,其他味道誋真麻麻,尤其是牛,超韌。食食,老闆娘又走過來social,「係咪好好食」、「好胃口哩?」,「叫多添啦」云云,於是點第二輪,計有炸豆腐、天婦羅(蝦、南瓜和蕃薯)、炒雜菜、兩碗麵豉湯和日式餃子,揚物反而不錯,夠脆,而且又不失食物本身o既鮮味,但麵豉湯真係水,跟那女人說,她反應好大,即刻衝入廚房,出來後,忙說對不起,跟著又說先前的話,跟住點多唔知幾多輪,發覺最好都係揚物,串燒真係唔掂,其他一品料理都ok o既,埋單時看見帳單,見汽水一欄收了$15(我們只要了一罐),仲收加一,我問那女人為何廣告說不收加一,那女人說廣告是$138的偠錢,而你們吃的是$128o既錢,所以汽水和加一費都不會跟廣告所說的相同,但我卻覺得有被騙的感覺!!>.<