2019-02-26 3938 瀏覽
Happy Friday同朋友去左位於中環蘇豪區嘅金城居酒屋, 店仔細細得幾張枱, 所以大家記住要book枱呀!呢間居酒屋係由日本人親自主理, 主打沖繩料理, 每一道菜都非常精緻, 打卡一流!呢度好多日本人幫襯,連menu都主要係日文同英文。池魚刺身係必叫嘅。不過最好 book位時預先留定,如果吾係可能冇嫁。池魚新鮮,食完仲會留d池魚嘅鮮味同油香喺個口入面👍師傅刀工一流,每片池魚厚度剛剛好,宜家仲回味緊呀!仲有個小食併盤,入面有 d魚籽,海膽比你用紫菜同青爪包住黎食,清新加鮮味配合埋一齊,絕對係冇得頂另一以叫嘅菜式就係哩個豚肉沙律。連我吾鐘意食沙律菜嘅人都覺得好好味😋燒雞棒~係老闆每日自己親自剁,吾係攪碎嘅雞肉黎嫁,絕對係誠意之作燒魚一條~我吾記得係咩魚🙏魚吾會燒得太乾,燒完都仲食到鮮味,吾錯。燒魚鰭~哩個我覺得 standard, 冇咩特別,送酒 ok。 沖繩腸仔三味(原味,辣味,芝士)~哩個我真係吾建議大家叫,好普通,留番 d quota 食其它野好過。燒飯團~我地分別叫左麵豉味同牛油味。鐘意重口味 d可以食麵豉味,而牛油就令成個飯團變得更加完美,充滿牛油香。燒飯團為我地成餐飯劃上

呢度好多日本人幫襯,連menu都主要係日文同英文。

燒飯團為我地成餐飯劃上一個完滿嘅句號。大家都非常滿足!總結我覺得金城絕對係一間有誠意嘅居酒屋,大部份菜式都外在美加內在美並重。而且由日本人主理,如果鐘意食日本野,我都非常推介大家不防試一試。

至於價錢,屬於中價。我地四個人叫左咁多野食又原係池魚刺身,仲叫左兩支 720ml嘅Sake同三杯啤酒都係 Hkd790。如果吾飲酒就平好多, 主要係酒水貴。個人認為作為喺蘇豪區一間有質素嘅居酒屋,其實價錢算合理。

食日本野梗係要飲下 Sake啦。我地分別叫左兩友 Sake
1. 天膺心 Hkd628/720ml
哩支相對易入口,比較芳香,清清地女仔應該鐘意。
2. 爆雷Hkd498/720ml
史上最高值嘅日本酒度。聽個名都知勁!非常辛口,比較適合男仕。我飲左小小都已經有醉意😂