2019-02-26 1088 瀏覽
Happy Friday同朋友去左位於中環蘇豪區嘅金城居酒屋, 店仔細細得幾張枱, 所以大家記住要book枱呀!呢間居酒屋係由日本人親自主理, 主打沖繩料理, 每一道菜都非常精緻, 打卡一流!呢度好多日本人幫襯,連menu都主要係日文同英文。池魚刺身係必叫嘅。不過最好 book位時預先留定,如果吾係可能冇嫁。池魚新鮮,食完仲會留d池魚嘅鮮味同油香喺個口入面👍師傅刀工一流,每片池魚厚度剛剛好,宜家仲回味緊呀!仲有個小食併盤,入面有 d魚籽,海膽比你用紫菜同青爪包住黎食,清新加鮮味配合埋一齊,絕對係冇得頂另一以叫嘅菜式就係哩個豚肉沙律。連我吾鐘意食沙律菜嘅人都覺得好好味😋燒雞棒~係老闆每日自己親自剁,吾係攪碎嘅雞肉黎嫁,絕對係誠意之作燒魚一條~我吾記得係咩魚🙏魚吾會燒得太乾,燒完都仲食到鮮味,吾錯。燒魚鰭~哩個我覺得 standard, 冇咩特別,送酒 ok。 沖繩腸仔三味(原味,辣味,芝士)~哩個我真係吾建議大家叫,好普通,留番 d quota 食其它野好過。燒飯團~我地分別叫左麵豉味同牛油味。鐘意重口味 d可以食麵豉味,而牛油就令成個飯團變得更加完美,充滿牛油香。燒飯團為我地成餐飯劃上

呢度好多日本人幫襯,連menu都主要係日文同英文。

燒飯團為我地成餐飯劃上一個完滿嘅句號。大家都非常滿足!總結我覺得金城絕對係一間有誠意嘅居酒屋,大部份菜式都外在美加內在美並重。而且由日本人主理,如果鐘意食日本野,我都非常推介大家不防試一試。

至於價錢,屬於中價。我地四個人叫左咁多野食又原係池魚刺身,仲叫左兩支 720ml嘅Sake同三杯啤酒都係 Hkd790。如果吾飲酒就平好多, 主要係酒水貴。個人認為作為喺蘇豪區一間有質素嘅居酒屋,其實價錢算合理。

食日本野梗係要飲下 Sake啦。我地分別叫左兩友 Sake
1. 天膺心 Hkd628/720ml
哩支相對易入口,比較芳香,清清地女仔應該鐘意。
2. 爆雷Hkd498/720ml
史上最高值嘅日本酒度。聽個名都知勁!非常辛口,比較適合男仕。我飲左小小都已經有醉意😂
2019-02-08 927 瀏覽
年三十個個趕著收爐,興幸有半天假期,去一啲平時食晏踏足不到的地方。今日選址中環。目標是曰式料理。日式料理下午跟晚餐價錢相差非常大,如果係好的餐廳,質量是沒有分別的,對於我來説,午餐又平又好食,何樂而不為呢!位於伊利近街的一間小店鋪,有吧檯和兩三張普通檯,地方有點窄。坐得不太舒服。要了一客今曰定食丼,即是今天時令的啦!原來是魚刺身和白飯魚仔。面層滿滿的紫菜絲。魚生有粒粒,有魚茸,配合白飯魚仔,層次豐富,夠鮮甜。定食配沙律和麵豉湯。整體來說地方環境太過迫之外,食物質素是ok的。

定食配沙律和麵豉湯。

整體來說地方環境太過迫之外,食物質素是ok的。

2019-02-04
2019-01-09 931 瀏覽
趁放假日子,一早運動去!由山頂沿纜車路下山,到達中環時已1點半左右啦!在PMQ附近慢慢搵食,在眾多西餐店鋪中,見到了這間日式店!由於都好肚餓,又見都多食客,就一於試一試!入座時已1:45啦,lunch 的last order就2:15,睇左set lunch menu 就好快就做左決定啦!因為2個人都係「牛精」,都鍾意食牛,所以都揀左有牛嘅菜式,分別係:A.沖繩牛肉定食 及 D.牛肉丼牛肉定食牛肉丼都有配小食及湯兩個牛肉set,但味道上好唔同,想要牛肉味濃、突出就要選擇牛肉定食,連飯上醬汁都有濃郁牛味!門外都有貼上lunch menu,但就同店內嘅有小小不同!門面提提,由於我們太晏食啦,所以入座時,店員已表示有兩款lunch set賣晒啦!
A.沖繩牛肉定食 及 D.牛肉丼
牛肉定食

牛肉丼

都有配小食及湯

門外都有貼上lunch menu,但就同店內嘅有小小不同!

門面

2018-10-13 2381 瀏覽
今天跟同事一起到這家小店共晉晚餐,店子不大,所以一定要提前預訂。店員推介下點了以下食物:這個是這裏的招牌菜,再凍豆腐上放上小鹹魚,最適合等待朋友時用來下酒的小食!這個非常好吃,燒雞肉配上蛋黃汁,蛋黃汁還可留來蘸其他菜式,令口感更滑!這個日式紫菜蛋捲比較清淡,配上剩下的蛋黃汁蘸着吃,味道更佳!沖繩最出名的當然是石垣黃牛啦!這是Off Menu的!謝謝店員的誠意推介!燒秋刀魚就食得多,今天第一次試秋刀魚刺身,配上一些薑絲吃,一點也沒有腥味,不錯!刺身拼盤,本來應該有五種,但其中一份售罄只剩下四款,當中最好吃的就是牡丹蝦!另一沖繩招牌菜,豬肉炒豆腐,不吃苦瓜的人可試這道!燒牛舌,很好吃!燒海膽及三文魚子飯團,主食之選!因為東西太好吃,臨走前追加了一份燒牛舌和燒淮山,十分香口,為這晚飯劃上一個圓滿的句號。
Suku  Tofu
Tsukune
Aosa  Seaweed  Rolled  Omelette
Ishigaki  Wagyu
Saury  Sashimi

Shashimi  Set
Shima  Tofu  Chanpuru
另一沖繩招牌菜,豬肉炒豆腐,不吃苦瓜的人可試這道!
Grilled  Ox  Tongue
燒牛舌,很好吃!
Grilled  Rice  Ball  (Uni  &  Salmon  Roe)
燒海膽及三文魚子飯團,主食之選!
Grilled  Yam
Grilled  Yam
Grilled  Okinawa  Pork  Steak
  • 燒淮山
2018-08-09 2607 瀏覽
見好多日本人食,星期五happy Friday 決定一試。好彩一早訂左位,當晚7點幾後已不斷有人想walk-in都冇得入,中環真係唔訂位好難有飯開。坐低左見朋友未到,就叫個sake先啦,呢度係幾多不同既sake選擇,忘了我飲既係咩了...等緊朋友但又肚餓就黎個前菜先,叫左個燒明太子同芥末魷魚,覺得明太子燒得乾左少少。朋友黎到,就點野食啦。去親居酒屋或食串燒都會想點個免治雞肉棒食,好多地方都冇加蛋,呢個會扣分。好在呢度有呢,食得好滿意。煎蛋卷又係我去居酒屋一定要點的,基本上食呢個都知間野得唔得。可惜,個蛋卷略嫌乾身,唔好濕潤,唔係特別好食。再點左個雞軟骨,燒得好好,好香。加個佢出名既沖繩苦瓜炒雞蛋豆腐,好食既。其實仲點左條魚同埋類似燒pork belly,但因為唔太記得係咩黎,費事寫勒。但整晚個印象係,酒係好飲,但食物唔叫好出色,個價錢亦都唔平,所以有得揀既話,真係仲有好多選擇,未必會特別再黎。

燒明太子+芥末魷魚

免治雞肉棒

煎蛋卷

再點左個雞軟骨,燒得好好,好香。
燒雞軟骨

加個佢出名既沖繩苦瓜炒雞蛋豆腐,好食既。
沖繩苦瓜炒雞蛋豆腐

燒雞軟骨
沖繩苦瓜炒雞蛋豆腐
自從我的日本兩個月之帶我嚟過之後,金城居酒屋已成為我午餐、晚餐飯堂之一。居酒屋由沖繩老闆營運,佢整嘅串燒, 好好味。我本人最鍾意免治雞肉串燒點沖繩雞蛋、雞肝、沖繩豬肉...😋😋另外,佢哋嘅魚生新鮮到暈,件件肥美,價錢好合理。沖繩苦瓜炒蛋、燒飯糰、沖繩腸仔(琴晚唔記得食)...總之樣樣好味啦!
另外,佢哋嘅魚生新鮮到暈,件件肥美,價錢好合理。
2018-06-26
Nice Izakaya in Soho with good wine and sake collection. Highly recommend "Okinawa Pork Delicacies", which comes with egg yolk as sauce... I kept savoring it even a couple days after the visit. Grilled veggies and seafood are fresh and succulent. Whole menu is also reasonably priced. Great value!
2018-04-11
  • Seasonal grilled fish
  • Roasted salted fish roe
  • Pork shoulder skewer
  • Pork beef skewer
食物有日本沖繩特色,好好食,大部分客人是日本人居多,店長金城先生是沖繩人,個人好親切友善,服務員對客人好熱誠,叫我們留下深刻印象,店內好有日本氣氛,感覺置身日本居酒屋👍A級食店,推介👏🏼一定會再去食過👍😆魚生 生蠔刺生 超新鮮,味道鮮甜!免治鷄肉棍串燒好有焦香味,叫人好回味想食多串!店有供應冲繩豬肉,肉質甘香可口👏🏼

A級食店,推介👏🏼
一定會再去食過👍😆

魚生 生蠔刺生 超新鮮,味道鮮甜!

免治鷄肉棍串燒好有焦香味,叫人好回味想食多串!

店有供應冲繩豬肉,肉質甘香可口👏🏼
豆腐沙律,牛舌,雞肉棒到沖繩苦瓜炒蛋均有極高質素。尤以沖繩湯麵最為特出,跟在沖繩吃過的味道完全一樣,印象中未有在其他香港餐廳找到過。餐廳職員十分細心,湯麵上枱前已預先分開兩碗。日本酒選舉不少,也不是常見款式。選了一瓶月山 出雲 純米吟醸。中辛口,淡旨味,中段辛口中帶一絲微甜。月山 出雲 純米吟醸吉田酒造產地 島根県安来市使用米 日本產米精米歩合 60%酵母 --Alc 15-16%日本酒度 --酸度 --飲用時温度 冷飲
牛舌

雞肉棒
沖繩苦瓜炒蛋
沖繩湯麵
2018-03-21 1408 瀏覽
朋友介紹嚟咗呢度食丼飯,雖然有多款唔同嘅選擇,但喺推介之下,就試咗是日廚師精選:油甘魚丼。係丼飯未上枱之前,聽朋友講係由日本師傅主理,所以期望又升高咗一級。前菜先有沙律及味增湯。沙律菜算新鮮,配上和風油醋汁;而味增湯配上大量幼切日本蔥白,兩樣都係傳統日式味道,唔錯,但沒有太大驚喜。丼飯上埸了!飯面鋪滿了厚切油甘魚,中間放上一片紫蘇葉和蛋黃,面頭再灑上紫菜碎條,賣相幾靚!但奇怪在唔見配上豉油及wasabi,細問之下,才得知油甘魚是未味噌漬的,所以說味道已足夠;但目測所見魚身仍然很白淨,唔似是味噌漬的。食一啖,魚味鮮甜,但就絲毫吃不到味精的味道,結果,還是要求待應添加醬油及wasabi。另外,我始終認為加咗蛋黃嘅飯,定須配上醬油才可以產生神奇嘅化學作用,令味道提升一個層次!再者,唔喜歡魚生切得太大塊,一大嚿魚生喺口裏面咀嚼嘅感覺其實好差勁。試諗一下,咀嚼一片片薄切魚生嘅口感,同成條生嘅魚肉咬落去嘅口感,完全係兩回事!所以,我從來反對厚切魚生!並唔係抵食與否嘅分別,最緊要係口𥚃咀嚼嘅感覺!同一個份量下,厚切與薄切,都係同一個份量。況且,食到最後一嚿,咬到有條好粗好韌嘅筋,心裏即刻大打折扣!結

結論:只喜歡薄切的魚生丼飯,如果加入蛋黃,必須配上適當嘅醬油,才可以令味道提升!

2018-03-20
同事推介這間大約一百元有交易的高質日式居酒屋餐廳。餐廳面積不大,我們二人被安排坐吧台。午市定食$98起,除了一般的豬、牛、雞,還有是日定食。詢問了店員有關今天的定食,當知道是吞拿魚蓉飯後,便二話不說地決定了。定食有沙律、面豉湯和漬物前菜。我點的吞拿魚蓉飯勁好味,份量也多,$98!很抵食!同事說年尾收爐前要食豪點,點了$198的北海道海膽特級丼。偷吃了她的海膽和三文魚子!超好味,新鮮,一點也不腥。份量也屬大堆頭的級數。見到日藉老闆兼廚師與同是坐在吧枱的日藉顧客談話,有很正宗的感覺。雖然全店只得老闆和店員共二人,但也被誠意招呼,推薦給在中區用膳的朋友。
午市定食$98起,除了一般的豬、牛、雞,還有是日定食。

我點的吞拿魚蓉飯勁好味,份量也多,$98!很抵食!

2018-02-15
2017-11-08 2493 瀏覽
氣氛好好,環境唔係點特別,但夠自在,食物主打串燒,居酒屋小食,其實食物並不是我想像中咁出色,可能我本來想得太高吧,但會食得出用料係好新鮮,心機作,加埋現場氣氛好好,令本來未算做出特別高質素既食物,都加左分,會再去食,四個人去,再飲埋酒都係2300左右,係中環soho黎講,直情係好平
2017-09-05 2799 瀏覽
今次嚟到SOHO食lunch見到依間小店好有日本feel,價錢都唔貴就入咗去。座位唔多,都坐得幾逼,不過香港租金咁貴,到到都係咁。另外有一張吧枱。叫咗吉列豬扒飯同生薑豚肉飯,定食包埋面豉湯同沙律。個沙律都幾新鮮,配芝麻醬,好開胃。面鼓湯偏咸,另外有一個前菜,不過冇食到。吉列豬扒啱啱炸起,好香口,粉漿會太厚。配上一個酸甜醬汁,降低油膩感。另外嘅生薑豚肉飯都唔錯,個汁都係酸酸甜甜好開胃。個份量都幾多,略嫌啲豚肉肥咗少少。
2017-06-24 2918 瀏覽
The "don" bowls are some of the best I've ever had. Truly delicious. All made by the chef right there within eyesight. The service was great. Definitely a repeat!!
  • Beef  Don  bowl
終於能迎來一篇正評了!日本朋友提前預約,說他朋友在Soho區開了家新餐廳,主打沖繩料理。我被能嚐到日本熱食感動得差點淚流滿面。沖繩菜好像真沒嚐過,印象中就只有安室奈美惠,總帶有點期待。圖片眾多,這篇文字主要在食物上。沖繩的咸小魚放在日本豆腐上。咸咸的小魚放在充滿豆香的豆腐上味道是很不錯的。店家說這是來自沖繩的魚,確實沒有能力從味道上分出魚的產地,但這是好吃的,和料理店吃到的飛機貨水準一樣最喜歡的海帶,福建菜裡的海帶一直是我的最愛,這海帶味道比福建的稍遜,但吃著非常清涼爽脆,也是好貨。不用再說,所有食材都是來自沖繩的沖繩小咸魚店家有零售,好像幾百塊一瓶明太子也有像烏魚子的效果,就是比較咸,用來下酒是不錯的沖繩的涼瓜,涼瓜爽脆清甜苦,炒得也不錯,個人喜好下次試著要求他們清炒最喜愛見到帶皮的雞,誠意之作雞肝一直是我的最愛,吃串燒一定是吃這些下欄最好吃雞軟骨免治串,必需要有那隻日本蛋,之後我們用來沾飯吃吞拿魚肝伴cream cheese,這個重口味的東西我喜歡,店裡好像也有零售的燒飯團,每個日本男生的童年回憧。Super 8, 自己帶來的,此酒無價
終於能迎來一篇正評了!

沖繩小咸魚店家有零售,好像幾百塊一瓶

明太子也有像烏魚子的效果,就是比較咸,用來下酒是不錯的

最喜愛見到帶皮的雞,誠意之作

雞肝一直是我的最愛,吃串燒一定是吃這些下欄最好吃

雞軟骨免治串,必需要有那隻日本蛋,之後我們用來沾飯吃

燒飯團,每個日本男生的童年回憧。

Super 8, 自己帶來的,此酒無價