2013-12-30 1436 瀏覽
周未午間的工廠區特別靜,最啱我呢d鍾意食又唔鍾意等嘅麻煩人。貴為米芝蓮一星食店既平民食店雖然隱藏於觀塘工廠區一角,但其秘製鹵水汁名揚海外,今次專程過黎試試。薑蔥撈面傳統製作,用豬油撈面,配抄香的薑蔥絲,面質非常彈牙,但記緊要趁熱食,涼左會覺得油膩。鵝片大碗飯鵝片鮮嫩,秘製鹵水汁撈飯好香;欣賞阿鴻小吃的鹵水汁,1)唔會搶左食材味道;2)食完唔會好口乾。唔似外面的鹵水汁大部分都好鹹,食嘅時候會好驚食到有腎病!阿鴻小吃的鹵水汁抵讚!素鵝素鵝尚可,都係因為個鹵水汁好食,原因同上;不過因為得兩個人食一碟,而素鵝又吸收晒個汁,所以食到最後都有少少膩。蘿蔔薯仔湯碗湯係午市隨大碗飯送,百分百屋企湯水,蘿蔔薯仔煲得好稔,無味精,ok!雖然係小店, 但食店環境、食物質素、賣相都見心思, 值得一試!

素鵝
素鵝

蘿蔔薯仔湯
蘿蔔薯仔湯
題外話/補充資料: 我地呢枱就落錯單上錯食物,而隔離兩枱都各有落單問題;客人有疑問較高級嘅員工有即時禮貌處理,可能係午市時間,部分員工較生手。服務尚可。
2013-12-21
  • 鵝片