2019-08-25 45 瀏覽
放工同朋友去左APM買野,行得太開心,快樂不知時日過,行得晏得滯,決定一於搵下地鐵站附近有無好野食,食完方便搭車返屋企。 之後比我地身為海鮮火鍋控,搵到都好近觀塘站既發哥粥底海鮮鍋,入到去店員提醒晚市只係做火鍋,原來依間店鋪日頭係360冰室,晚市只供應火鍋。所以店內裝修都好有香港情懷,牆身都係貼滿香港街景。 睇下餐牌先,發哥豪華海鮮餐,主食可以3選1,唔洗成枱叫曬同一款夠曬彈性。我地2個人梗係分別叫左龍蝦餐同海蟹餐,然後揀新鮮鮑魚,最後仲可以自選8款配料添。我地仲發現多人仲可以揀雞煲同海鮮套餐,一次滿足2個願望。 首先上左竹蔗水,清甜又解渴,另外其他汽水都係任飲架。 之後店員推左架調味車,比我地潷自己鐘意既調味料,有蒜蓉、炸蒜、辣椒、芫荽等等。 涼拌青瓜同泡椒雞腳,青瓜爽口,雞腳入味,非常開胃。 酸酸甜甜,夠醒胃,食到唔夠喉。 姬松茸燉雞湯,我覺得係原樽蒸燉,因為湯既溫度好高,一啖飲落去有濃郁雞味,而且唔覺有添加味精,好有住家湯既感覺。 海鮮上先,一眼望落去非常新鮮,我用筷子一篤鮑魚立即收縮,放落粥底淥完好彈牙。貝同蜆類都好有驚喜,鮮味又無沙。 龍蝦好彈牙,食落啖啖肉。海蟹本來係每人半
放工同朋友去左APM買野,行得太開心,快樂不知時日過

。所以店內裝修都好有香港情懷,牆身都係貼滿香港街景

竹蔗水

首先上左竹蔗水,清甜又解渴,另外其他汽水都係任飲架

調味車

今日涼菜

涼拌青瓜同泡椒雞腳,青瓜爽口,雞腳入味,非常開胃

蒜蓉泰醬焗青口

酸酸甜甜,夠醒胃,食到唔夠喉

時令燉湯

,而且唔覺有添加味精,好有住家湯既感覺

海鮮

貝同蜆類都好有驚喜,鮮味又無沙。 龍蝦好彈牙,食落啖啖肉

海蟹本來係每人半隻,侍應同我地解釋由於今日來貨既海蟹太細隻,所以比左1隻我地,無論隻蟹好唔好食,彈性處理,誠意搭夠,值得一讚
! 當然隻蟹都無令我地失望,雖然係細隻左D,但蟹肉鮮嫩,蟹膏飽滿,一人一半岩岩好
!

上面咁多款唔同種類嘅海鮮,樣樣都係好新鮮,自己去街市買都唔平啦!而且宜家仲已經處理好,方便又抵食

8款配料

其餘8款配料都非常新鮮乾淨,我個人覺得最有特式係順德釀冬菇,一咬落去好Juicy,又食到冬菇濃郁香味
。自家蝦滑亦十分推介,面層有蟹籽,咬落卜卜脆,增加口感,蝦味重得黎又彈牙

最後食完所有配料,店員會拎埋白粥膽出黎,幫我地加入充滿海鮮精華既粥水到,碗粥好鮮甜,啖啖海鮮味,食完碗粥,飽到上心口

總括而言,海鮮新鮮生猛
,份量好足
,服務都唔錯
,下次一於搵埋一大班朋友一齊試埋個雞煲
!!
2019-08-14