2020-12-14 94 瀏覽
身為打邊爐聯盟嘅盟友,我發覺呢一年因疫症關係,打得太少邊爐,趁住禁晚市堂食前同朋友打返個勁嘅邊爐先!之後唔知要等到幾時先再有得打🤷🏻‍♀️我地嚟咗觀塘發哥食粥底海鮮火鍋,點咗龍蝦餐$288/位,除咗每人有半隻龍蝦外,仲有蟶子皇、貴妃蚌、多寶魚、黃金蜆、海蝦、元貝、安格斯牛肩肉,另外仲可以自選八款火鍋配料,真係大滿足,食到捧住個肚走!仲有竹蔗水同汽水任飲!特別一提,由於呢到冇酒牌,未有提供酒類飲品,但就可以自己帶酒!免開瓶費。首先嚟脆花生、拍青瓜兩個小食,邊食邊等水滾。呢到嘅粥底火鍋好細心,先隔咗粥底,淨用粥水打邊爐,咁就唔會痴到啲食物滿哂飯粒👍🏻姬松茸燉雞湯每人一盅,味道香濃又清甜,而且好足料!冰鎮鮑魚,肉質彈牙,質感軟腍,好鮮味!蒜蓉泰醬焗青口,好惹味!炸魚皮好酥脆鬆化,同朋友當小食咁搶住食。海鮮拼盤份量十足,好有霸氣!龍蝦好大隻,而且新鮮生猛,肉質雪白,味道鮮美;蟶子皇肉厚,鮮味彈牙;由於是夜未有貴妃蚌,就換咗鮑魚俾我地,鮑魚好活躍,仲啜住隻蝦😂元貝超大隻,淥完都冇咩縮到水,好鮮甜!多寶魚、黃金蜆、海蝦都非常新鮮,呢個海鮮盤非常高質!安格斯牛肩肉,牛味香濃,油脂甘香,肉質嫩滑👍🏻日本
仲有竹蔗水同汽水任飲!
首先嚟脆花生、拍青瓜兩個小食,邊食邊等水滾。
姬松茸燉雞湯每人一盅,味道香濃又清甜,而且好足料!
冰鎮鮑魚,肉質彈牙,質感軟腍,好鮮味!
蒜蓉泰醬焗青口,好惹味!
炸魚皮好酥脆鬆化,同朋友當小食咁搶住食。

海鮮拼盤份量十足,好有霸氣!
龍蝦好大隻,而且新鮮生猛,肉質雪白,味道鮮美;
蟶子皇肉厚,鮮味彈牙;
元貝超大隻,淥完都冇咩縮到水,好鮮甜!
多寶魚、黃金蜆、海蝦都非常新鮮,呢個海鮮盤非常高質!
安格斯牛肩肉,牛味香濃,油脂甘香,肉質嫩滑👍🏻
日本黑豚肉、自家製韭菜餃、自家製雲吞、高原娃娃菜、滋補花膠、自家製蝦滑,火鍋配料都係真材實料,全部都好正!
為咗令粥底味道更豐富同增強口感,仲提供咗粟米/芋頭/南瓜粒。
最後落返粥底入海鮮鍋,粥底綿綿,吸收哂全晚嘅海鮮精華,味道極之鮮甜!
又去左觀塘工廠區尋寶,呢到真係好多開倉,買野又平,仲好多美食,行街行到夜就去搵食,超方便😆天氣一凍就好想打邊爐,上網見好多人推介發哥,又話抵食又話好食,一於過黎試試佢😏岀街食蟹好似有啲麻煩,所以同女友一齊揀左龍蝦餐。(其實食乜都係我拆肉佢食家啦,好彩佢話食龍蝦方便啲,仲好🤪)一入座,應該係老闆?定經理?已經過黎介紹個menu,全部都講得好仔細,又nice!鮑魚可以揀新鮮鮑魚定冰鎮鮑魚,同女友一人揀一款,就可以兩款都試哂😋冰鎮鮑魚係有少少鰹魚汁定昆布汁既味,再配日式芝麻醬泰式青口,大大隻,好食又惹味終於都到主角上場,係海鮮拼盤好吸引,隻鮑魚好新鮮,見到佢不停甘郁🙈全部海鮮都好新鮮,啲蜆亦都無沙個餐仲可以揀多8款配料,特別揀左自家製雲吞(因為老闆大力推介😂),係唔錯既,食到裡面有蝦,蝦肉爽口,證明係新鮮野👍🏻 仲有自家製蝦滑同墨魚滑,一樣係新鮮彈牙。全部份量都好足,用料又新鮮,兩個人食一定夠。食哂啲海鮮,配料食到一半已經飽左,實在太多😂 怪唔之得個個都話抵食,真係食到捧住個肚走🙈舞茸螺頭燉雞(老闆介紹過,但個名太多,唔記得啦😛)天氣甘凍,飲返碗燉湯暖暖胃先。個湯好足料,一啲都唔求其,超鍾意

冰鎮鮑魚係有少少鰹魚汁定昆布汁既味,再配日式芝麻醬

泰式青口,大大隻,好食又惹味

舞茸螺頭燉雞(老闆介紹過,但個名太多,唔記得啦😛)
天氣甘凍,飲返碗燉湯暖暖胃先。個湯好足料,一啲都唔求其,超鍾意飲湯既女友好滿意

隻龍蝦堅係靚 ^^

坐下傾下抖左陣,又繼續食過。梗係啦,最精華就係之後個粥底,點可以錯過。同女友每人食左兩三碗都未清哂😛

揀好餐就急不及待去拎野飲,個飲品櫃勁吸引,因為好多日式飲品,仲有自家製竹蔗茅根,岩哂打邊爐😌

整體來講真係唔錯,又多選擇又多野食,一定唔怕唔夠食,只會食唔哂🤣而且老闆招呼好好,每枱客都親自去介紹,招呼,員工都好落力,不停過黎幫手收碟,加水。服務態度真係一流👍🏻
2020-11-25
2020-11-18 219 瀏覽
之前食粥底火鍋都係同朋友,原來女友一直未食過粥底火鍋,所以今日帶左女友去公司附近嘅發哥粥底海鮮火鍋。龍蝦餐只係$288,而且包埋前菜、燉湯、焗青口、甚至汽水任飲,每人仲可以叫八款火鍋配料,真係抵到爛😱前菜係涼拌青瓜同花生🥜估唔到食粥底火鍋都有燉湯🤩- 蒜蓉泰醬焗青口蒜蓉覆蓋曬成粒青口,加上酸酸甜甜既泰醬,滋味盡在不言中😋- 冰鎮鮑魚🧊鮑魚洗得好乾淨,肉質都爽口,不過配芝麻醬有少少怪🤨- 海鮮拼盤🦞拼盤有蝦、帶子、魚片、蜆同我最期待既龍蝦。龍蝦啖啖肉,肉質仲好肥美。蝦亦新鮮甜美,其他海鮮不過不失。我地煮海鮮之前,職員會詳細講解每款海鮮既烹製時間,確保海鮮唔會煮到老左👍🏻食完海鮮就可以打邊爐!我地可以揀八款火鍋配料,分量係二人份量,肥牛質素唔錯,蝦滑係自家製,肉質結實,味道幾濃郁。煮海鮮既時候,職員提醒我地可以先放入粥底、南瓜粒同芋頭粒。粥可謂吸收曬各種海鮮嘅精華,無任何調味料之下,粥底鮮甜綿滑,另外份量幾多,每人至少有兩碗份量。發哥海鮮粥底火鍋係我食過咁多粥底火鍋之中最抵食,海鮮質素中上,食物款式又多。發哥中午仲有超值午餐,觀塘打工仔絕對不能錯過!

前菜係涼拌青瓜同花生🥜

估唔到食粥底火鍋都有燉湯🤩

- 蒜蓉泰醬焗青口
蒜蓉覆蓋曬成粒青口,加上酸酸甜甜既泰醬,滋味盡在不言中😋

- 冰鎮鮑魚🧊
鮑魚洗得好乾淨,肉質都爽口,不過配芝麻醬有少少怪🤨

- 海鮮拼盤🦞

2020-11-04
1K
2020-11-18 95 瀏覽
白天冰室🥪晚上變身海鮮火鍋🍲放工約了同事觀塘打邊爐, 發哥粥底海鮮火鍋,日頭佢係做茶餐廳生意,晚上就會變身足底海鮮火鍋, 以新鮮海鮮為招牌,高質素價錢又唔貴一於試吓。店員招呼殷勤,知道我們鍾意食海鮮就介紹了 龍蝦餐給我們。每位$288 果然好優惠。時令燉湯套餐每位包一盅燉湯,新鮮熱辣辣,滋補養顏確實一流,最近秋風起真係暖在心頭。開胃涼菜兩小碟有我最鍾意食嘅手帕青瓜,呢度嘅鹹花生真係好脆好味道。蒜蓉泰醬焗青口青口鮮甜又唔腥,蒜蓉泰醬 甜辣夠惹味,每人兩隻少食多滋味。冰鎮鮑魚冰鎮鮑魚用料矜貴,最醒胃的前菜。龍蝦餐主食每位半隻龍蝦作主食,有氣勢的拼盤賣相。 蟶子皇、貴妃蚌、多寶魚、黃金蜆、海蝦、時令貝 豐富到不得了,經理推介說:為確保新鮮海鮮即叫即撈,好有heart!令我們品嚐到最鮮甜嘅海鮮滋味!安格斯牛肩肉特別提醒我們高級靚牛肉,果然特選安格斯牛肩肉,油花分布均勻,如雪花般的細緻油花分佈,油脂含量豐富,入口即溶。肉質鮮嫩,油而不膩。套餐真係好豐富,每檯仲可以選擇八款火鍋配料,花多眼亂你叫我點揀好呢?!高質素配料我精挑細選的有日本黑豚肉、鮮滑雞、滋補花膠⋯好味到停唔到口,值回票價。海鮮粥話明
白天冰室🥪晚上變身海鮮火鍋🍲

時令燉湯

開胃涼菜兩小碟
有我最鍾意食嘅手帕青瓜,呢度嘅鹹花生真係好脆好味道。

蒜蓉泰醬焗青口
青口鮮甜又唔腥,蒜蓉泰醬 甜辣夠惹味,每人兩隻少食多滋味。

冰鎮鮑魚
冰鎮鮑魚用料矜貴,最醒胃的前菜。

龍蝦餐主食

安格斯牛肩肉

海鮮粥
話明係粥底打邊爐,食到最後仲可以加入粟米芋頭同南瓜粒,加上之前各款海鮮的精華熬成一鍋海鮮粥,入口綿密味道濃郁,同事說大滿足明天繼續努力工作。

• 安格斯牛肩肉
  • 時令燉湯
  • 自選八款火鍋配料
2020-11-16 132 瀏覽
發哥粥底海鮮火鍋 (觀塘)觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下1號舖今晚放工,朋友帶我到這裡搵食,位置都可以,在馬會位置轉個灣一直行就到,而這裡同平時食開嘅火鍋有啲唔同,就係粥底海鮮火鍋,但原來都有好多選擇,而朋友選了龍蝦,我就選了冰鎮鮑魚,還有自選8款火鍋配料,落單後好快就有不同食物上枱,時令燉湯先上,材料十足,入口潤喉,再來就係蒜蓉泰醬焗青口,蒜味夠加埋泰醬酸辣開胃醒神!火鍋配料都差不多一齊出來,生猛龍蝦開邊上,見到內裡充滿蝦膏,放在鍋內滾,肉質彈牙爽口鮮味,十分新鮮,而且夠晒蝦膏!而其他海鮮有爽口彈牙嘅聖子皇、肉質飽滿鮮味十足嘅貴妃蚌、爽口彈牙嘅海蝦、啖啖肉嘅多寶魚片等海鮮在粥底滾熟!當然還有肥美肉味濃郁嘅安格斯牛肩肉,真係好忙碌,不停滾!而任品就係任添,在自助位置取,個人覺得竹庶芧根都係一個唔錯嘅選擇!去到尾聲先係今晚嘅重點,同店員講就會將粥嘅配料倒進鍋內攪勻,個粥新味十足,完全夠飽,份量十足!另外牆上嘅裝飾都好有香港嘅特色!
發哥粥底海鮮火鍋 (觀塘)
觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下1號舖

再來就係蒜蓉泰醬焗青口,蒜味夠加埋泰醬酸辣開胃醒神!
當然還有肥美肉味濃郁嘅安格斯牛肩肉,真係好忙碌,不停滾!
另外牆上嘅裝飾都好有香港嘅特色!
2021-01-18 3 瀏覽
上一次去過大圍發哥粥底海鮮火鍋食過,啲海鮮超正。發現原來係觀塘開左新店,立即帶老公去再食一次。今次要挑戰既當然係最吸引既龍蝦餐啦!點解甘吸引?繼續睇落去就知!係火鍋料未上枱之前,先送上一盅熱辣辣燉湯,足料,係大冬天飲完一碗成個人暖笠笠。仲有二款小食,分別係拍青瓜同花生。蒜蓉泰醬焗青口,每人二隻,少少辣好惹味,仲有真係新鮮焗起的,唔小心摸到個碟邊燙手到不得了。仲可以揀想要新鮮鮑魚定冰鎮鮑魚,我地揀冰鎮鮑魚,簡直不得了,爽口得黎肉質卻好軟腍。食左甘多前菜終於到火鍋啦!先黎大大個海鮮拼盤。海鮮拼盤有龍蝦外,蟶子皇,貴妃蚌,多寶魚,黃金蜆,海蝦,元貝。龍蝦🦞超大隻又多膏,其他海鮮都好新鮮,食起超鮮甜,其中老公大讚蟶子皇超巨型,肉厚咬落,冇沙要讚下,我就中意元貝,個殼成個手掌甘大,入面粒元貝都超大隻,碌左一陣都唔老。除咗海鮮之外,仲有一份安格斯牛肩肉,好嫩滑又好有牛味。另外還可自選八款火鍋配料,我地揀左自家製蝦滑,墨魚滑, 韭菜餃,黑豚肉,滑牛肉,鮮滑雞,魷魚鬚,脆鯇骨腩片。個人比較推介自家製蝦滑,墨魚滑同韭菜餃,都好食。當然最後重頭戲就係吸收晒海鮮同埋唔同火鍋配料精華嘅粥底,味道好鮮甜,而且粥

食左甘多前菜終於到火鍋啦!先黎大大個海鮮拼盤。

當然最後重頭戲就係吸收晒海鮮同埋唔同火鍋配料精華嘅粥底,味道好鮮甜,而且粥已經煲至非常綿滑,真係要記得留肚食呢個粥底!
店家仲好貼心準備了粟米同芋頭,可以按個人喜好加入,店員話可以引出更多鮮味嫁!

火鍋點可以唔飲野,呢度飲品款式唔算多,但都尚可,
個人推介自家製竹蔗水,一大壺入面又係睇到好足料,有一大條竹蔗同一堆茅根!
啊 繼行街睇戲影相打卡 今次終於約到傑哥食飯啦話咁快 冬天到啦 咁凍嘅天氣最啱就緊係食雞煲啊到餐廳 發覺佢哋最出名係粥底火鍋 咁一於試下啦呢間粥底火鍋 係要提早預約架 記得唔好摸門釘呢我哋叫咗 海鮮龍蝦套餐同海蟹套餐各一 好大份喔餐廳好貼心 有粥底火鍋建議食法 打邊爐計算時間而汽水都係任飲 同打邊爐嘅材料都係任食架 正哇仲發現咗竹蓆水 打邊爐咁熱氣 真係火鍋嘅恩物呢最後當然係個粥好入味啦 吸收曬海鮮嘅精華 掂曬呢間粥底火鍋啲料好足 性價比高 真心值得推介呀-Step 1 :開胃涼菜2小碟時令燉湯1盅蒜蓉泰醬焗青口(每位2隻)-Step 2 : 主食龍蝦餐(每位半隻)($288)海蟹餐(每位半隻)($248)-Step 3 :新鮮鮑魚冰鎮鮑魚聖子皇貴妃蚌多寶魚黃金蜆海蝦時令貝安格斯牛肩肉-Step 4 :每檯8款火鍋配料-Step 5 :竹庶水及各種汽水任飲-附加:日本黑豚肉美國肥牛牛栢葉台灣黑椒腸芝士腸巨根蟹柳蟹粉包心丸手工牛丸手工貢丸雞脾菇自家製韭菜餃自家製雲吞午餐肉自家製墨魚丸蜂巢豆腐炸魚粉炸響鈴芝士丸自家製墨魚滑
啊 繼行街睇戲影相打卡 今次終於約到傑哥食飯啦
呢間粥底火鍋啲料好足 性價比高 真心值得推介呀

Step 1 :
開胃涼菜2小碟
時令燉湯1盅
蒜蓉泰醬焗青口(每位2隻)

Step 2 : 主食
龍蝦餐(每位半隻)($288)
海蟹餐(每位半隻)($248)

Step 3 :

自家製墨魚滑
2020-11-09
試食活動
2020-12-04 3 瀏覽
• 羊腩煲 + 粥底火鍋🍲•💵Price: $268 pp-呢幾日氣溫急跌,最岩一定係打邊爐取暖,個日行開觀塘區搵食,見到個套餐都幾抵!有得食暖笠笠羊腩煲之外仲可以打埋個粥底火鍋,所以即刻試下係咪真係CP值咁高☝🏻佢個羊腩煲套餐係每人$268,包左個足料燉湯,焗青口小食,一個古法枝竹羊腩煲,七款固定預設既海鮮同牛肉(包括有鮑魚、蟶子、蜆、扇貝,魚同安格斯牛肩肉等),之後再可以自選八種火鍋配料,最後仲有各款無酒精飲品任飲。一個價錢,超多野食,非常豐富🐟🐠🐮佢個羊腩煲唔係好大鍋,不過個湯頭都幾濃郁,羊肉亦都幾軟腍,入口鬆化個種,唔會好韌同多渣,幾入味,加埋入面啲枝竹同冬菇索哂個汁,好食~食完個羊腩煲佢就會上個粥底邊爐比你,期間店員都好體貼咁黎換碟清走蜆殻之類,服務好好!最後打到咁上下,佢地會上返個粥膽比你,再比啲粟米粒你煮埋個粥食🌽🍲其實除左羊腩煲佢仲有個魚蟹餐同龍蝦餐,嗰度啲店員都建議我下次如果多人先食個羊腩煲,因為如果個粥底加埋呢啲海鮮去熬應該更甜更好食!🦐🦞🦀
• 羊腩煲 + 粥底火鍋🍲•
💵Price: $268 pp

2020-12-03 8 瀏覽
行開apm,涷涷地想去打邊爐,喺openrice search 到有間海鮮粥底打邊爐,所以去試吓,喺apm行去都好近,入面座位好闊,坐得好舒服。佢地有自選幾個餐,首先我地叫個海蟹餐,呢d套餐包咗都好多海鮮,分別有蝦、蟹、卜卜蜆、多寶魚、帶子、聖子,鮑魚(2款選一款)、安格斯牛肩肉,仲有8款火鍋配料任選,非常抵食。2款餐前小食,花生同拍青瓜姫松茸燉雞湯,呢個燉湯好足料,大量雞燉制而成,飲落好濃郁。泰式焗青口,焗得啱啱好,唔會overcook,青口仲好juicy。出面有自家制嘅竹庶水,最特別有好多日本果汁飲品珍寶海鮮盤終於黎啦,d海鮮都好新鮮,鮑魚仲活生生,而帶子勁大隻,店員好清楚講比我地知,每樣食物煮嘅時間,好貼心。安格斯牛肩肉,好濃牛肉味,唔太見,入口即溶,而炸魚皮炸得好香脆。牛丸,爽口彈牙,台灣黑椒腸,甜甜辣辣好好味。滑雞件,好嫩滑,自家制韭菜餃,塊皮好煙韌,入面d韭菜勁多,好好食。最last緊係將d海鮮精華煮粥啦,個粥底有菜脯,芫荽同蔥,放落去煮幾分鐘可以食得,實在太鮮甜,忍唔住食咗幾碗。

2款餐前小食,花生同拍青瓜

姫松茸燉雞湯,呢個燉湯好足料,大量雞燉制而成,飲落好濃郁。

出面有自家制嘅竹庶水,最特別有好多日本果汁飲品

牛丸,爽口彈牙,台灣黑椒腸,甜甜辣辣好好味。

2020-12-03 1 瀏覽
冬天例牌都一定要打邊爐同埋食煲仔飯呢間之前舊年都食過,佢嘅服務態度令我再次encore~今次揀左海蟹餐🦀但其實佢仲有其他雞煲同埋龍蝦餐只不過今年仲未食過大閘蟹,食蟹嘅慾望多啲😂位位$248就包左基本海鮮同埋8款配料有埋冰鎮鮑魚、青口同埋燉湯~最尾會用湯底煲返個粥-佢地既食物份量完全夠食個湯底本身係米水~蟹係有橙膏🥳牛肩肉肉味濃!想再encore this!佢既脆骨腩都係真既(因為有d係扮😂)最尾個粥肉味海鮮味強🤟🏻所以想食邊爐但好多其他係一定等唔到位既可以黎呢間試~佢d staff好禮貌同埋換骨碟換好密🤚🏻
冬天例牌都一定要打邊爐同埋食煲仔飯
呢間之前舊年都食過,
佢嘅服務態度令我再次encore~

今次揀左海蟹餐🦀
但其實佢仲有其他雞煲同埋龍蝦餐
只不過今年仲未食過大閘蟹,
食蟹嘅慾望多啲😂

位位$248就包左基本海鮮同埋8款配料
有埋冰鎮鮑魚、青口同埋燉湯~
最尾會用湯底煲返個粥
佢地既食物份量完全夠食
個湯底本身係米水~

蟹係有橙膏🥳

牛肩肉肉味濃!想再encore this!

佢既脆骨腩都係真既(因為有d係扮😂)

最尾個粥肉味海鮮味強🤟🏻

所以想食邊爐但好多其他係一定等唔到位既
可以黎呢間試~
佢d staff好禮貌同埋換骨碟換好密🤚🏻
2020-12-01 9 瀏覽
好耐都冇食過粥底火鍋啦,黎到觀塘Try Try一間冇食過嘅先~叫左個A餐,龍蝦餐,每位288包左每位半隻龍蝦,我地揀左冰鎮鮑魚,仲要包左好多海鮮,有聖子皇、貴妃蚌、多寶魚、黃金蜆、海蝦、時令貝同埋有安格斯牛肩肉!!!!!!仲有8樣打邊爐野食可以叫~~~野飲就係自己去拎嘅,有氣同冇氣都有~上菜前,仲要一人有一壺湯好正!!!開胃小菜都有2樣~每人兩隻焗青口!!!成個set好多野食,食到勁飽!!!野食都係好新鮮~又多!呢個價錢都真係物有所值!!!最後個粥底勁鮮味!!! 多到食吾哂,打包第二日食~$288 兩餐XDDD

叫左個A餐,龍蝦餐,每位288
包左每位半隻龍蝦

我地揀左冰鎮鮑魚,
同埋有安格斯牛肩肉!!!!!!
仲有8樣打邊爐野食可以叫~~~
野飲就係自己去拎嘅,有氣同冇氣都有~

上菜前,仲要一人有一壺湯
好正!!!
開胃小菜都有2樣~
每人兩隻焗青口!!!
成個set好多野食,食到勁飽!!!

野食都係好新鮮~又多!
呢個價錢都真係物有所值!!!

最後個粥底勁鮮味!!!
多到食吾哂,打包第二日食~
$288 兩餐XDDD