2019-12-10 1256 瀏覽
冬天打邊爐都未夠,要食粥底火鍋先夠暖,今次食呢間都幾滿意!keep住食冇停過口🔸時令燉湯未正式開餐前嘅warm up湯水,係滋潤雞湯,勁足料~🔹蒜蓉泰醬焗青口小菜有花生、拍青瓜同冷盤青口,狂食青瓜同泰式辣醬味青口食開咗個胃~🔸粥底鍋 龍蝦餐 $288 / 海蟹餐 $248🔹花雕醉雞鍋+海鮮 $248三個鍋都包咗多款海鮮:鮑魚、蟶子王、帆立貝、海蝦、黃金蜆、時令貝、多寶魚同安格斯牛肩肉,另外可以揀多8款其他火鍋配料,一下子就上齊晒勁多野食!最愛龍蝦、蟶子同帆立貝,啖啖肉又爽口,食原味都夠晒鮮甜!個海鮮盤多到有種食極唔完嘅感覺,太多蜆了吧。另外安格斯牛都好正,重牛味🤤 另外嗌多咗款牛,但就冇跟餐個款咁重肉味啦~不過如果其他配料可以揀多啲款,但份量少返啲就好啦,限咗8款好似來來去去都食緊個啲野,有點dry響鈴魚皮都要食!夠脆!!整體黎講食物質素都唔錯,服務又幾好,冬天一大班人食可以圍爐取暖🍲/發哥粥底海鮮火鍋觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下1號舖

🔸時令燉湯

未正式開餐前嘅warm up湯水,係滋潤雞湯,勁足料~

🔹蒜蓉泰醬焗青口

🔸粥底鍋 龍蝦餐 $288 / 海蟹餐 $248

🔹花雕醉雞鍋+海鮮 $248

響鈴魚皮都要食!夠脆!!

發哥粥底海鮮火鍋
  • 龍蝦
  • 蟶子
  • 海蟹
2019-11-02 1023 瀏覽
其實一直沒有留意過觀塘有什麼好吃的餐廳這一次是因爲我去接我的好友下班,然後看到她公司樓下有這一家粥底火鍋店,看到餐牌$288就有龍蝦和6款海鮮等等,就吸引了我們進去了!*我們最終選擇了$288的那個龍蝦套餐~STEP1: 有青瓜和花生這些餐前小吃,青瓜夠麻辣又好吃STEP 1: 每個人也會有一個足料老火雞湯STEP 1: 蒜蓉泰醬焗青口蒜香味十足的青口,夠哂開胃又滋味STEP2: 選擇那個主食套餐,我們選了龍蝦的那一個,每個人可以有半隻龍蝦STEP 3: 冰鎮鮑魚 鮮味十足的鮑魚,口感上很有咬口,好吃!STEP 3: 六款海鮮聖子皇,貴妃蚌,多寶魚,蜆,海蝦,時令貝全部都好新鮮,這個價格你自己去街市也買不到!性價比超高的海鮮!STEP 3: 安格斯牛肩肉口感偏有咬口,所以我很喜歡,因為是那種多筋位的牛肉!STEP 4: 這個套餐還可以選8款火鍋配料!真的可以讓你吃到飽一飽的離開!最後,當然是最精華的粥底吸收了所有海鮮的精華,所以味道真的很鮮味只是前面吃得太飽,所以我和朋友決定了打包帶回家,明天又可以早餐吃總結來說,你真的會吃到很飽,$288就可以吃到那麼多海鮮,又有不同的配料,性價比真

*我們最終選擇了$288的那個龍蝦套餐~
STEP1: 有青瓜和花生這些餐前小吃,青瓜夠麻辣又好吃
STEP 1: 每個人也會有一個足料老火雞湯

STEP 1: 蒜蓉泰醬焗青口
蒜香味十足的青口,夠哂開胃又滋味

STEP 3: 冰鎮鮑魚
鮮味十足的鮑魚,口感上很有咬口,好吃!

STEP 3: 六款海鮮
聖子皇,貴妃蚌,多寶魚,蜆,海蝦,時令貝

STEP 3: 安格斯牛肩肉
口感偏有咬口,所以我很喜歡,因為是那種多筋位的牛肉!

最後,當然是最精華的粥底
吸收了所有海鮮的精華,所以味道真的很鮮味

總結來說,你真的會吃到很飽,$288就可以吃到那麼多海鮮,又有不同的配料,性價比真的很高!
(飲品也是任飲的!!!!)
2019-10-22
2019-11-01 1205 瀏覽
秋意漸濃,又到咗打邊爐嘅季節朋友轉新工,黎到觀塘見呢間價錢咁優惠就嚟試吓佢嘅粥底海鮮火鍋雖然佢門面似茶餐廳但入到去好多卡位,坐得好舒服套餐我哋一人揀咗蟹,一人揀咗龍蝦除咗一陣打邊爐嘅嘢,仲有其他preset咗嘅小食先上拍青瓜同花生,開胃小食仲有嘢飲有汽水同竹蓆茅根任飲小食仲有原隻鮑魚有冰鎮同新鮮揀我揀咗冰鎮鮑魚,甜甜地,鮑魚入口軟林,好味然後有時令燉湯,好足料好清甜呢啲天氣飲碗燉湯好滋補之後仲有一人兩隻青口本身我唔係太好食青口,不過佢呢個醬汁好惹味,小小辣辣地,食完兩隻覺得唔夠喉添然後就上呢個海鮮拼盤有聖子,象拔蚌,龍蝦,花蟹,鮑魚同多寶魚仲有一堆蜆喺底,非常豐富!見唔見到嗰隻鮑魚?上到嚟仲喺度郁緊!非常之新鮮咁嘅組合個粥底一定好鮮甜送一份安格斯牛,牛味十足!另外仲可以揀八款火鍋配料,不能盡錄!個豚肉都好好食仲有個蝦丸都好好味,好彈牙連貴價啲嘅竹笙都有得揀兩個女仔淨係食料都食到勁飽呢一堆蜆,粒粒都脹卜卜,食極都仲有到最尾就係今餐嘅重點海鮮粥!會有店員幫你手整睇返相都覺得好正!個粥勁鮮甜雖然已經好飽,都忍唔住食咗一大碗然後有個店員走埋嚟,話如果食唔晒可以打包走添!即刻打包😋😋我想講呢間餐
秋意漸濃,又到咗打邊爐嘅季節
朋友轉新工,黎到觀塘見呢間價錢咁優惠
就嚟試吓佢嘅粥底海鮮火鍋
雖然佢門面似茶餐廳
但入到去好多卡位,坐得好舒服
套餐我哋一人揀咗蟹,一人揀咗龍蝦
除咗一陣打邊爐嘅嘢,仲有其他preset咗嘅小食
先上拍青瓜同花生,開胃小食

仲有嘢飲有汽水同竹蓆茅根任飲

小食仲有原隻鮑魚有冰鎮同新鮮揀
我揀咗冰鎮鮑魚,甜甜地,鮑魚入口軟林,好味

然後有時令燉湯,好足料好清甜
呢啲天氣飲碗燉湯好滋補

之後仲有一人兩隻青口

然後就上呢個海鮮拼盤
有聖子,象拔蚌,龍蝦,花蟹,鮑魚同多寶魚
仲有一堆蜆喺底,非常豐富!
見唔見到嗰隻鮑魚?上到嚟仲喺度郁緊!非常之新鮮
咁嘅組合個粥底一定好鮮甜

送一份安格斯牛,牛味十足!

另外仲可以揀八款火鍋配料,不能盡錄!
個豚肉都好好食
仲有個蝦丸都好好味,好彈牙
連貴價啲嘅竹笙都有得揀

兩個女仔淨係食料都食到勁飽
呢一堆蜆,粒粒都脹卜卜,食極都仲有

到最尾就係今餐嘅重點
海鮮粥!會有店員幫你手整

睇返相都覺得好正!個粥勁鮮甜
雖然已經好飽,都忍唔住食咗一大碗
然後有個店員走埋嚟,話如果食唔晒可以打包走添!

即刻打包😋😋
我想講呢間餐廳仔服務好好
啲店員會適時咁睇你需要啲咩,然後提供協助
非常欣賞!
而且價錢咁優惠,一路食一路同個fd講好抵!
見佢除咗打邊爐,仲有其他小菜食!
下次都可以再黎食吓!
2019-11-01 322 瀏覽
就嚟冬天就心思思想食粥底火鍋,咁啱係公司附近新開咗呢間發哥,放工一於拉埋同事去食!店舖日頭係 360冰室,夜晚就變做海鮮粥底火鍋!環境方面,好欣賞佢啲桌放得好疏,坐得好舒服😌今次我係叫龍蝦餐$288,每人有半隻龍蝦🦞,一隻鮑魚,其餘有6款海鮮,1份牛肩肉!再加自選8款火鍋配料+燉湯+焗青口,同埋最後個粥!唔係講少,真係有超級多嘢食,出去買都唔只呢個價,好抵食啊!竹蔗水係任飲嘅,唔係好甜,飲多幾杯都無咩負擔😎個燉湯超級足料,啖湯好甜啊!絕對唔係hea你果啲例湯~蒜蓉泰醬焗青口因為我本身唔係好鍾意食青口,所以對呢個餸冇咩期待~估唔到超驚喜!泰式辣醬同青口好夾~鮑魚可以揀新鮮鮑魚或者冰鎮鮑魚,個人比較推薦冰鎮鮑魚!好入味,甜甜地咁 口感又好!海鮮都好新鮮,龍蝦好多膏!蟶子同帶子都大大隻好滿足,而且所有貝類都洗得好乾淨一粒沙都冇,抵讚👍🏻👍🏻👍🏻而肉類都非常唔錯~到重頭戲粥底啦!真係非常之鮮甜,我哋飽到上心口都忍唔住每人食咗碗~其他就外賣拎走,聽日再食過~
環境方面,好欣賞佢啲桌放得好疏,坐得好舒服😌

竹蔗水係任飲嘅,唔係好甜,飲多幾杯都無咩負擔😎

個燉湯超級足料,啖湯好甜啊!絕對唔係hea你果啲例湯~

蒜蓉泰醬焗青口

而肉類都非常唔錯~

2019-10-16 1428 瀏覽
今日特登去觀塘搵朋友食呢間餐廳,因為佢話幾抵食 原來呢間日頭係叫360冰室,難怪裝修咁冰室feel,然後晚上就變成發哥粥底火鍋。本來我想叫雞煲火鍋套餐,但係朋友話呢度啲海鮮幾新鮮如果揀雞煲就食唔出鮮味,所以最後都揀A龍蝦餐粥底火鍋。等火鍋嘅過程侍應先上咗冰鎮鮑魚同埋蒜蓉泰醬焗青口。冰鎖鮑魚好入味味道清甜,口感幾爽口。而青口都幾好味,個人本身唔太鐘意青口果種味,但泰醬幾濃味,所以岩岩好蓋過青口陣味。每人一盅燉湯。湯有螺肉、雞腳、豬肉、龍眼等,好多料呢度啲竹蔗茅根都係任飲嘅,味道唔算好甜,係天然嘅味道,似係只有本身竹蔗嘅甜味,無點加糖,咁樣反而無乜負擔咁飲多幾杯前菜:海鮮盤D海鮮好豐富呀! 而且都幾大!最驚喜係第一次食多寶魚,魚肉彈滑,唔鬆散好好食。貴妃蚌同蟶子皇都好鮮味,肉質爽口。龍蝦有膏的, d蝦龍好扎實又幾彈牙,好有蝦味好想食多隻。食完海鮮其實都飽左一半,之後仲可以點8款食物, 本來我以為好少,但最後係食唔晒的脆鯇魚腩好大件,而且俾我地的部位都好爽好有肉蝦滑都幾多蝦粒,但份量就唔多。食唔晒d配料,但都想試下個粥底,畢竟係海鮮的精華所在嘛!!落埋粟米南瓜芋頭、爛飯、菜圃同蔥,d粥好綿滑
今日特登去觀塘搵朋友食呢間餐廳,因為佢話幾抵食
龍蝦餐粥底火鍋

火鍋嘅過程侍應先上咗冰鎮鮑魚同埋蒜蓉泰醬焗青口。

冰鎖鮑魚好入味

每人一盅燉湯。湯有螺肉、雞腳、豬肉、龍眼等,好多料

前菜:

海鮮盤
好好食。貴妃蚌同蟶子皇都好鮮味,肉質爽口。

龍蝦有膏的, d蝦龍好扎實又幾彈牙,好有蝦味
好想食多隻。

脆鯇魚腩好大件,而且俾我地的部位都好爽好有肉

蝦滑都幾多蝦粒,但份量就唔多。

食唔晒d配料,但都想試下個粥底,畢竟係海鮮的精華所在嘛!!
落埋粟米南瓜芋頭、爛飯、菜圃同蔥,d粥好綿滑,又有陣鮮甜味
我食左2碗, 店員仲幫我地打包走
好貼心!

2019-12-25 25 瀏覽
|海蟹餐🦀🦐| HKD 248/位-隨着天氣越來越凍,真係冇辦法抗拒任何熱辣辣嘅嘢食。於是今日又走咗去打粥底邊爐🙈每位前菜都有青瓜、花生、燉湯同焗青口。要表揚下個湯,首先真係熱到出煙!佢入面有黃雞、螺頭、茶樹菇、沙參,好滋潤🥰無論你揀咩餐,都跟蟶子皇,貴妃蚌,鮑魚,多寶魚,扇貝,蜆同埋安格斯牛肩肉⚡️跟住然後可以自選八款邊爐食品,佢個list係令人花多眼亂🕵🏻‍♀️最後打完邊爐之後,加埋南瓜粟米芋頭煲成潮州粥,暖笠笠🔥整體黎講,食材好新鮮,一開始個米水或個味比我之前食過其他既更要濃✨令到之後放菜落去食係吸曬湯汁精華🥬職員勁有禮貌係令我impressive🌈
|海蟹餐🦀🦐| HKD 248/位

職員勁有禮貌係令我impressive🌈
2019-12-23 42 瀏覽
依家嘅天氣最啱就係食暖笠笠嘅打邊爐今晚就去咗食發哥粥底海鮮火鍋入座每人就有一盅滋補燉湯我地食嘅係#龍蝦餐當中除咗龍蝦 仲有多款海鮮、安格斯牛肉同埋每人一隻新鮮/冰鎮鮑魚🤤然後每枱仲可以再選擇8款火鍋配料食完火鍋再食埋個充滿鮮甜海鮮精華嘅粥底份量啱啱好😋感覺滿足佢每枱都有一渣竹蔗茅根其餘仲有一啲汽水罐裝飲品都係任飲冬天又想食海鮮 嚟食個海鮮粥底火鍋就對了!
依家嘅天氣最啱就係食暖笠笠嘅打邊爐
今晚就去咗食發哥粥底海鮮火鍋
入座每人就有一盅滋補燉湯
我地食嘅係#龍蝦餐
當中除咗龍蝦 仲有多款海鮮、安格斯牛肉
同埋每人一隻新鮮/冰鎮鮑魚🤤
然後每枱仲可以再選擇8款火鍋配料

食完火鍋再食埋個充滿鮮甜海鮮精華嘅粥底
份量啱啱好😋感覺滿足
佢每枱都有一渣竹蔗茅根
其餘仲有一啲汽水罐裝飲品都係任飲
冬天又想食海鮮 嚟食個海鮮粥底火鍋就對了!
2019-12-22
  • 龍蝦餐
  • 時令燉湯
2019-12-06 84 瀏覽
冇諗過原來餐廳日夜都有分兩間,咁岩係觀塘,平時係觀塘食過西餐,今次決定想打下邊爐,所以就搵到呢間發哥粥底海鮮火鍋店。一入到門口,侍應已經好熱情咁招待,呢個值得加分。另外一嚟就會有兩個小菜,都係開胃小菜,青瓜等。見到餐牌已經好吸引,所以我地兩個人都叫左龍蝦餐,另外仲會送啲鮑魚貝類既海鮮!冇諗過二百幾蚊都有咁多海鮮簡。首先講咗龍蝦先,隻龍蝦都長過我嘅手掌,重點係好多膏,肉都好多。我哋問咗職員應該要整幾多分鐘,一咬落口好清甜,呢個價錢真係超值!下次可能會試吓第二個餐。另外仲送咗四隻熟嘅青口同埋燉湯,真係好少同火煱有燉湯飲!仲要個燉湯好多材料,扺讚!另外仲有鮑魚,洗得好乾淨,衛生方面值得加分,可以俾大家睇吓,連貴妃蚌都大隻,重點係冇沙!另外魚類都仲有多寶魚同鯇骨腩,份量雖然唔算多,但係個人認為兩個人啱啱好,因為仲有其他餸,推介安格斯牛肉,油脂分泌岩岩好,食落好香牛味。另外仲有八款配料任揀,我就揀左幾款,當中比較推介嘅係自製墨魚丸,食落好爽口,因為試過出邊嘅火鍋店都係話自家製,其實同出邊工廠製嘅冇分別。最後重頭戲,就係佢嘅粥底火鍋,加咗南瓜同菜甫,蒸海鮮嘅汁跌晒落佢個湯底,越食越入味!呢間鋪頭嘅

一入到門口,侍應已經好熱情咁招待,呢個值得加分。

推介安格斯牛肉,油脂分泌岩岩好,食落好香牛味。

呢間鋪頭嘅價錢其實同自己買海鮮真係差唔多,二百幾蚊嘅價錢食到咁嘅質素認真唔錯。下次會再黎!
2019-12-06 66 瀏覽
冬日美味之選👀黎到發哥粥底火鍋,米水很清香醬汁很多選擇!大讚!每款都令肉質很鮮甜美味有竹蓆茅根水清熱解毒一番,讓人感到清涼也滋潤😋忘了介紹席前小食,全部都是開胃小吃接著點了可以飽吸湯頭的蜂巢豆腐同竹笙打邊爐當然少不了這些肥牛,魚皮,向餃類,不詳介紹,吃過就知道欲罷不能連菜都排到整整齊齊乾乾淨淨的邊可以唔介紹海鮮🦞,包羅萬有的海鮮大餐!Super!!!雖然無其他地方食咁講究,但都真係新鮮,件件都有鮮味!估唔到有既都有,估唔到龍蝦咁多膏!真心正向誠意推介!都想介紹一下呢個燉湯,好有膠質,唔好睇佢湯面油油,但飲落絕對唔肥膩,絕對係鮮甜滋潤湯水🤤最後想介紹這個!自家製特別青口!醬汁一流,有機會來到記得試埋!
冬日美味之選👀

黎到發哥粥底火鍋,米水很清香

醬汁很多選擇!大讚!每款都令肉質很鮮甜美味

有竹蓆茅根水清熱解毒一番,讓人感到清涼也滋潤😋

忘了介紹席前小食,全部都是開胃小吃

接著點了可以飽吸湯頭的蜂巢豆腐同竹笙

連菜都排到整整齊齊乾乾淨淨的

邊可以唔介紹海鮮🦞,包羅萬有的海鮮大餐!Super!!!
雖然無其他地方食咁講究,但都真係新鮮,件件都有鮮味!
估唔到有既都有,估唔到龍蝦咁多膏!
真心正向誠意推介!

【飲食】講女食記 || 火鍋控鮮味粥底火鍋 - 觀塘「發哥粥底海鮮火鍋」------------------------------Workshop 樓下開左間新茶記,原來果鋪位,日頭開茶記,晚間就會變身成為火鍋店,作為火鍋控的ms.C當然唔可以錯過。由於日頭係冰室茶記關係,所以4人以下的枱係卡位為主,人多既就可以坐圓枱。枱同枱之間同卡位空間寬敞,就算4個人坐卡位唔會太迫好舒服。「發哥粥底海鮮火鍋」不是任食火鍋,火鍋料按人頭計,包開胃涼菜2小碟、一人一盅時令燉湯,蒜蓉泰醬焗青口(2隻) ,主食可三選一雞堡、龍蝦餐(每位半隻)、海蟹餐(每位半隻)由 $248  - $288,更有大胃王海鮮套餐(原隻龍蝦+原隻海蟹) $438;海鮮拼盤(新鮮鮑魚、聖子皇、貴妃蚌、多寶魚、黃金蜆、海蝦、時令貝) + 安格斯牛肩肉 + 8款自選火鍋配料,竹蔗水及各種汽水任飲,起初以為會唔夠飽,但好戲在後頭。------------------------------店家建議我地兩個人,可以各點一份龍蝦餐&一份海蟹餐,可以食到龍蝦同時用蟹煲的粥底會更加鮮甜。未上粥底火鍋之前,先上開胃涼菜2小碟: 拍青瓜 -
講女食記 || 火鍋鮮味粥底火鍋 - 「發哥粥底海鮮火鍋

「發哥粥底海鮮火鍋」不是任食火鍋火鍋料按人頭計,包開胃涼菜2小碟、一人一盅時令燉湯,蒜蓉泰醬焗青口(2隻) ,主食可三選一雞堡、龍蝦餐(每位半隻)、海蟹餐(每位半隻)由 $248  - $288,更有大胃王海鮮套餐(原隻龍蝦+原隻海蟹) $438;海鮮拼盤(新鮮鮑魚、聖子皇、貴妃蚌、多寶魚、黃金蜆、海蝦、時令貝) + 安格斯牛肩肉 + 8款自選火鍋配料,竹蔗水及各種汽水任飲,起初以為會唔夠飽,但好戲在後頭。

未上粥底火鍋之前,先上開胃涼菜2小碟:
拍青瓜 - 酸度夠用黎開胃一流
炆花生 - 花生炆得夠淋身入味

時令燉湯 - 湯有螺肉、雞腳、豬肉、龍眼,材料充足

蒜蓉泰醬焗青口(2隻) - 泰醬+蒜蓉味香濃

上粥底火鍋,鍋底本是無米粥水,之後會加入其他材料熬粥。

海鮮盤 - 份量充足好豐富,而且材料新鮮。一個海鮮拼盤(聖子皇、貴妃蚌、多寶魚、黃金蜆、海蝦、時令貝),同時店家建議我地點新鮮鮑魚,放進粥底灼熟,不加調味料鮮味十足。

點了龍蝦餐&海蟹餐各有半隻,肉質同樣鮮甜爽口,絕不欺場。

蜆肉肥美

食完海鮮其實都已經有7成飽,

安格斯牛肩肉 - 牛肉紋理鮮明,我地仲同時點了日本黑豚肉 & 滑牛肉,3款都肉味濃,同粥底十分之夾。

仲有其他8款食物,點了幾款都是可以配上粥底火鍋的配料。

脆鯇魚腩 - 同樣是可以用黎熬粥,店家私人食法介紹,食脆鯇魚腩要灼10分鐘先食,才食得出"脆"味。

自家製蝦滑 - 爽口彈牙,蝦滑鮮味,同粥底好夾

食到一半記住加入埋附送的粟米南瓜芋頭,先可以令粥底越煲越甜,最後店家仲會幫手加入粥膽,菜圃同蔥,

一煲熟,成煲匯粹成餐飯的精華,食食下不知不覺食到兩大碗。

溫馨建議,由於「發哥粥底海鮮火鍋」不設限時限坐,可以由開鋪坐到收鋪都得,我地7點去到人流唔算好多,但越夜越多人,建議人多的都係訂定枱穩陣。

2019-10-08
2019-11-27 73 瀏覽
早排去接女友收工,原來佢樓下開左間新食肆,日頭係茶記,夜晚就做火鍋店,早排搵左日同等埋女友收工去試下。我地兩條友坐卡位,中間放粥底火鍋,另外會外置一架車仔放食物,所以位置寬敞,就算所有食物到齊都唔會迫。呢到火鍋以位計,除了竹蔗水及汽水任飲,其他食材都是以位計算。我地叫了兩個套餐,一份龍蝦餐(每位半隻)、海蟹餐(每位半隻),用黎做粥底火鍋。未正式食火鍋之前先黎前菜2款,拍青瓜 &炆花生,未食主菜之前用黎開胃幾好。之後就有兩隻蒜蓉泰醬焗青口,好重蒜蓉味,入口味道香濃。仲有個材料充足的時令燉湯,飲落清甜應該冇味精。------------------------------終於黎到主菜,即上海鮮拼盤:聖子皇、貴妃蚌、多寶魚、黃金蜆、海蝦、時令貝,我地仲點了2隻新鮮飽魚,加埋套餐果半隻龍蝦&半隻蟹,場面壯觀。全部海鮮都十分新鮮,唔係將貨就價。開頭以為套餐份量好少會唔夠飽,但完全輕敵,食完果海鮮拼盤已經有5成飽。另外,仲可以挑8款配料,我地都係揀左可以煲粥的配料,最後仲可以加入送一小碗粟米南瓜芋頭,可以令粥底越煲越甜。我地貪心除了食送既安格斯牛肩肉外,仲額外配料點了日本黑豚肉 & 滑牛肉,3款肉

之後就有兩隻蒜蓉泰醬焗青口,好重蒜蓉味,入口味道香濃。

仲有個材料充足的時令燉湯,飲落清甜應該冇味精。
時令燉湯

我地貪心除了食送既安格斯牛肩肉外,仲額外配料點了日本黑豚肉 & 滑牛肉,3款肉都質素好,肉味重。

順德釀冬菇 - 將蝦膠釀入冬菇,蝦膠彈牙,層次豐富。
順德釀冬菇

最後店家仲會加入粥膽,菜圃同蔥,

成煲海鮮的精華煲成粥,煲成一大煲,但真係太飽,食左一碗之後,仲可以打包兩碗返屋企夜D再消夜。

下次可以多幾個朋友一齊黎,相信海鮮拼盤會更加壯觀。
海鮮拼盤
2019-10-08
時令燉湯
順德釀冬菇
海鮮拼盤
2019-11-17 98 瀏覽
一行4人。 朋友話想打邊爐。在官塘睇到粥底火鍋。 就訂了7點鍾。我們選了2個A 和 2個B。選好後。 馬上送時令燉湯。之後再每人2隻焗青口。我地選左2隻冰鎮鮑魚。 配芝麻槳幾特別。 隻鮑包本身口感吾錯。主菜出場。4人份量海鮮, 超級多。 重有8款配料。花膠仔。 油麥菜同竹笙無影到相。龍蝦,聖子,蝦都好食。 夠彈牙。 海蟹無咩味。 佢個自家製墨魚滑好好食。竹笙最差。 林 bad bad.
一行4人。 朋友話想打邊爐。
在官塘睇到粥底火鍋。 就訂了7點鍾。
我們選了2個A 和 2個B。
選好後。 馬上送時令燉湯。
之後再每人2隻焗青口。
主菜出場。
4人份量海鮮, 超級多。 重有8款配料。
花膠仔。 油麥菜同竹笙無影到相。
龍蝦,聖子,蝦都好食。 夠彈牙。 海蟹無咩味。
佢個自家製墨魚滑好好食。
竹笙最差。 林 bad bad.