餐廳: 壹.01
資訊:

2022-06-27 75 瀏覽
以前公司舊址位於觀塘,所以對嗰邊嘅工廈都略有認識,知道邊幾幢工廈特別多嘢食,而中海日升中心就係其中一幢比較出名多嘢食嘅大廈,上面除咗係辦公室外,更加有多間唔同嘅小店,每次到Lunch時間就會好多上班族於該處覓食。今次適逢經過觀塘,馬上就諗起呢幢大廈,見到佢新開咗一間由三個年輕人主理,而且人氣非常高企嘅台式料理,正好一解我想到訪台灣嘅旅行癮。店鋪位於中海日升中心2樓,上樓梯轉右行到最入就會見到。一望上門口右邊位置有佢哋嘅鋪名燈牌,看似無特別,但仔細一睇會發現,「壹」字旁邊刻有「每 都進步1%」,未知係咪取「壹」嘅諧音,想表達「每日都進步1%」呢?店內整體裝修簡潔明亮,而且地方頗為寬敞,位與位之間有一段距離,坐得都幾舒適。個人特別喜歡右邊牆身嘅幾幅小掛畫同埋旁邊三個進行沖調動作嘅線條人物,盞鬼之餘,呢個沖調嘅動作亦有一種呢三個年輕人一齊為鋪頭努力嘅感覺。餐牌上面嘅食物種類相當多,令人目不暇給,店員再提示我哋除咗餐牌外,亦可掃描埋QR Code,裡面有更多款菜式可以選擇,所以如果選擇困難症嘅朋友真係要花多啲時間先可以揀到。· 特盛薑蔥魯肉飯($𝟳𝟴)  :呢碗飯相當足料,除咗滿瀉嘅薑蔥同埋魯

· 特盛薑蔥魯肉飯($𝟳𝟴)  :
呢碗飯相當足料,除咗滿瀉嘅薑蔥同埋魯肉外,旁邊仲有幾塊台灣腸同埋雜菜絲,裡面亦有酸菜同兩粒鵪鶉蛋,非常豐富。魯肉嘅口感夠哂濕潤而且帶小小肥肉,旁邊嘅配菜都夠哂新鮮爽口,鵪鶉蛋亦滷得剛好入味,各方面都唔錯。
薑蔥魯肉飯
不過,薑蔥配魯肉飯呢個配搭雖然的確好新奇特別,但由於兩款均係非常重口味嘅嘢,兩樣配料嘅份量要拿掐得較準確,今次員工太慷慨,落嘅薑蔥實在太多,有稍為蓋過魯肉汁嘅香味,令飯粒變得有啲太鹹,如果薑蔥可以稍為調整下份量就更美味。

·  蘇子青瓜手撕雞($𝟮𝟱):
坊間好多都係以麻醬,花生醬等作為手撕雞嘅拌醬,呢度就以「蘇子粉」去做拌醬,相當特別。一入口已食到非常濃郁又帶小許孜然粉味道,雞肉亦夠嫩滑,份量十足。
蘇子青瓜手撕雞

·台北夜市小食拼盤 ($𝟯𝟲):

小食拼盤裡面有三款小食:台灣腸,花枝丸同埋鹽酥雞。以椒鹽粉作調味,三款均炸得頗為香脆。個人比較喜歡花枝丸,雖然並非好彈牙嘅一種,但香脆得嚟亦幾有咬口。

·秘製厚切排骨($𝟯𝟴):
外脆內軟,炸粉厚薄適中,炸得夠酥脆之餘,裡面嘅排骨肉汁咬落有Juicy感。

·拉絲芝士火腿蛋餅 ($𝟯𝟵):
枱面上嘅食物太多,所以都放咗一陣先食,可能因為咁,所以食時無咗芝士拉絲嘅效果,但係咬落仍然食到非常濃郁嘅芝士火腿餡料。

拉絲芝士火腿蛋餅

蛋餅外皮唔會太厚,加埋千島醬嘅加持,整體惹味又唔錯。

·零冰感全手作芋頭鮮奶($𝟮𝟭):
零冰感全手作芋頭鮮奶

零冰感果然係完全無加到冰塊入去,但又做到好冰凍嘅效果,飲落相當透心涼。裡面嘅芋泥非常高質,新鮮幼滑得嚟,又保留到小許芋頭嘅口感,甜度適中,而且鮮奶味道同樣香濃,飲完成杯都完全無罪惡感。

整體嚟講,呢度嘅食物質素唔錯,如果調味方面稍為輕手返少少就更佳,更可以適合唔同類型嘅朋友仔。不過性價比真係相當高,各款食物嘅份量亦十足,絕對係觀塘返工朋友嘅名物,如果係附近返工或者經過嘅朋友不妨一試。
2022-06-27
薑蔥魯肉飯
零冰感全手作芋頭鮮奶
  • 秘製厚切排骨,
  • 拉絲芝士火腿蛋餅,