2020-10-27 61 瀏覽
呢間小店其實就係ig post見到嘅,聽聞係老闆娘自己鐘意炮製美食,耍家野麻辣鴨舌好味到身邊好友稱讚連連,就開間小店同大家分享下美味成果。平時家常菜整好好好味開私房菜都多見,但你話整麻辣野都整到開店就真係唔多,心想一定係超好食,於是上個禮拜六我就同一樣鐘意辣野嘅朋友黎試下幾好味。呢間小店嚮荃灣西嘅一座商業大廈入面,唔多見,其實就離地鐵站唔遠,但老實講句真係唔係咁易搵。店面唔算大大,位置唔多,裝修簡約,但勝在幾有家嘅感覺,可能都會做外賣生意。呢到野食選擇唔會話好多,其實係一件好事,專研炮製幾樣好味仲好。🥰🥰第一個一定要試嘅梗係麻辣鴨舌,呢個真係讚到絕。先講味道,個味道係偏甜嘅麻辣味,好岩香港人口味,有麻辣嘅刺激又有好味嘅甜味,得意嘅係鴨舌係凍食,D汁都凝結咗,有少少啫喱狀,包裹住鴨舌,令鴨舌食落去好夠味,又夠曬Q彈,而且店主都無偷工減料,唔似得出面剩係食個味細細隻,佢呢度隻隻鴨舌都好大隻肥美,食落滿足感十足。😚😚😚跟住就系錫紙貝殼粉,😚😚😚又係出乎意料地好味,錫紙嘅好處就係鎖住D湯汁,留住香味,打開個一刻麻辣香味撲面而來。最抵讚嘅呢間小店這係用心整野食,出面食嘅麻辣錫紙貝殼都唸住有麻辣味

跟住就系錫紙貝殼粉,😚😚😚又係出乎意料地好味,錫紙嘅好處就係鎖住D湯汁,留住香味,打開個一刻麻辣香味撲面而來。最抵讚嘅呢間小店這係用心整野食,出面食嘅麻辣錫紙貝殼都唸住有麻辣味CUM住,比嘅貝殼都好細隻,唔新鮮,但呢度嘅貝殼又大隻又鮮甜,個麻辣味唔會好重,比咗D空間比貝殼嘅鮮甜味凸顯出離,粉絲索曬湯汁,啖啖嘅帶鮮甜嘅麻辣味,整體真係好正。🤪🤪
最尾就是個麻辣手撕雞飯飽下肚子,麻辣味十足,雞肉都算嫩滑,食得都幾過癮下。😋😋
我覺得呢間小店出品真係好好,從用料同味道,睇得出老闆娘真係落足料,用心去炮製美食,雖然位置係偏咗小小,但係好食咪得咯,完全值得去支持下呢間有心思嘅小店。😚😚