2023-07-16 32 瀏覽
之前介紹過 PP 既高 CP 值 Omakase ,今次我又去咗旺角另一間Omakase--藤 佢地既 dinner Omakase 只係 $788有前菜/刺身/壽司/湯品同甜品,份量都幾足! 📍煎茶煮八爪配長芋蓉:八爪魚煮得好軟腍入味,有陣陣煎茶嘅茶香,長芋蓉滑溜清爽~ 📍蜜梨汁煮鮟鱇魚肝:鮟鱇魚肝味道濃郁,口感綿滑📍沖繩車海老配糖醋蛋:嚟自沖繩嘅車海老口感彈牙,味道鮮甜,配埋糖醋蛋帶點微酸開胃,可以更突出蝦肉嘅鮮味。📍令和之怪物:尺寸有成隻手掌咁大,肉質彈牙多汁,唔重海水味但好creamy。📍壽司有十一貫海膽、大拖羅、赤貝、活貝寄貝、金目鯛、牡丹蝦、赤身、太刀魚、深海池魚、帆立貝同埋真鯛。其中最出色嘅係海膽同埋大拖羅。海膽係北海道直送嘅花咲貝海膽,入口即化,帶有奶油同堅果嘅味道。大拖羅係用吞拿魚白身部位做成,油份豐富,肉質細緻。📍吞拿魚蓉卷:吞拿魚蓉香濃多汁,青瓜增加爽脆感,整體配搭非常和諧。📍海鮮麵豉湯📍甜品抹茶蕨餅配忌廉泡芙鬆軟香滑,甜品控最愛另外我朋友就散叫咗其他食物,質素都ok~~📍吞拿魚丼上面有四種不同部位嘅吞拿魚:大吞拿魚腩、中吞拿魚腩、吞拿魚赤身同埋碎蔥吞拿魚腩碎。

📍蜜梨汁煮鮟鱇魚肝:鮟鱇魚肝味道濃郁,口感綿滑

📍壽司有十一貫

📍海鮮麵豉湯
📍甜品
抹茶蕨餅配忌廉泡芙鬆軟香滑,甜品控最愛

另外我朋友就散叫咗其他食物,質素都ok~~

📍吞拿魚丼
上面有四種不同部位嘅吞拿魚:大吞拿魚腩、中吞拿魚腩、吞拿魚赤身同埋碎蔥吞拿魚腩碎。每一種都有唔同嘅油份同口感,由最肥美嘅大吞拿魚腩到最清淡嘅赤身,都可以一次過品嘗到吞拿魚嘅多面性。碎蔥吞拿魚腩碎仲加咗少少辣椒油,增加咗層次感。

📍壽司 8 貫
三文魚肥美帶子甜美爽口,甜蝦彈牙清甜,油甘魚油份豐富香滑,真鯛清新爽脆,鰻魚肥美香燒,熟蝦彈牙多汁,松葉蟹肉肉感豐富。每一件都係精選之作,無一失手。

📍火炙三文魚壽司
火炙燒三文魚表面,令三文魚嘅油脂迫晒出黎,香氣四溢。

#大口在旺角#旺角美食#打卡餐廳#打卡美食#旺角omakase#旺角日本餐廳
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme#photooftheday#foodoftheday#ufoodphoto