2023-12-21 88 瀏覽
舊年無意間發現左依間寶藏小店,壽司好新鮮,烹調有心機,個湯仲要自己煮,佢既丼飯平均都係一百蚊出頭但水準好高,如果想情侶或者1,2個朋友係鬧市搵個靜靜地又企理既地方食嘢,好推介俾大家。
舊年無意間發現左依間寶藏小店,

壽司好新鮮,烹調有心機,
個湯仲要自己煮,
佢既丼飯平均都係一百蚊出頭但水準好高,

• 野菜豆乳湯
  • 藤の極上吞拿魚壽司盛合
這家料理在旺角,開業了兩年多,生意很好,小閨蜜經常去吃,這次有幸過來跟她品嚐!✌️我們點的是,Dinner Omakase 788/位,超級划算的,份量十足,剌身三點,壽司十一貫,湯,甜品等等,食材高級,物超所值,超級飽腹,簡直就是極致的享受,每一口都散發着濃郁的🇯🇵風味,令人回味無窮!最緊要廚師很有經驗很專業,很Nice ,給我們一一介紹食材,交談,讓飯局不會沉悶!松葉🦀️🥩配北海道白粟米🌽,這個前菜我十分喜歡,蓮藕酥脆,蟹肉鮮甜彈牙,白粟米🌽爽甜多汁!北海道仙鳳趾(蠔🦪),肉身肥厚、質地滑口,味道濃厚爽口沒有腥味!清新雅致的裝潢讓我感到舒適自在,特別適合放鬆心情,可以盡情享受美食!🤩作為一個愛拍照的人,我對餐廳的拍照友好度也頗有感觸,光線柔和,佈置簡約,宴請朋友落落大方!強烈推薦給喜歡我的朋友們!😜
強烈推薦給喜歡我的朋友們!😜
2023-09-14 433 瀏覽
呢間位於油麻地的日式餐廳主打刺身壽司。之前都冇在旺角食過omakase。今日經過,決定入去以解思鄉病。Dinner Omakase $788-松葉蟹肉配北海道白栗米一絲絲既蟹絲配上清甜的北海道白栗米, 放在蓮藕脆片上面食。口感十分豐富。-蜜梨汁煮鮟康魚肝魚肝入口細嫩,味道唔腥,冇鵝肝味道咁濃烈。仲有蘿蔔蓉同漬牛蒡做配菜-仙鳳趾生蠔呢期當造,creamy肥美,味道鮮甜。-煙燻鰆魚微薰過的鰆魚帶少少咬囗,配炒過的洋蔥及炸大蔥絲一起食,令煙燻鰆魚更野味壽司十一貫-帶子壽司帶子鮮甜配上柚子皮口感更清新-真鯛魚壽司口感厚實,脂肪較少,配上自家製梅醬汁-深海池魚壽司豐厚的油脂,甘甜的魚肉,同真鯛形成對比-牡丹蝦壽司爽口彈牙,鮮美-赤貝口感爽脆-油甘魚厚身而肉質軟嫩-三文魚籽軍晶瑩剔透既三文魚籽,味道有水準-火炙金目鯛經火炙過後魚油香更突出-大拖羅壽司肥美飽滿,油香充足 -池魚魚味特濃,配上薑蔥腥-吞拿魚蓉小卷香蔥同紫蘇葉味濃,配上細嫩的魚蓉-北海道海膽軍艦雖然已經就唔係食海膽的季節啦,但呢個口感creamy,味道帶甘-煎茶煮八爪長芋蓉師傅用了慢煮的方式處理八爪魚,令到肉質軟腍,配上綿密滑身的長芋蓉

Dinner Omakase $788

-松葉蟹肉配北海道白栗米

-蜜梨汁煮鮟康魚肝

-仙鳳趾生蠔
呢期當造,creamy肥美,味道鮮甜。

-煙燻鰆魚

-帶子壽司
帶子鮮甜配上柚子皮口感更清新
-真鯛魚壽司
口感厚實,脂肪較少,配上自家製梅醬汁
-深海池魚壽司
豐厚的油脂,甘甜的魚肉,同真鯛形成對比
-牡丹蝦壽司
爽口彈牙,鮮美
-赤貝
口感爽脆
-油甘魚
厚身而肉質軟嫩
-三文魚籽軍
晶瑩剔透既三文魚籽,味道有水準
-火炙金目鯛
經火炙過後魚油香更突出
-大拖羅壽司
肥美飽滿,油香充足
-池魚
魚味特濃,配上薑蔥腥
-吞拿魚蓉小卷
香蔥同紫蘇葉味濃,配上細嫩的魚蓉
-北海道海膽軍艦

-煎茶煮八爪長芋蓉
師傅用了慢煮的方式處理八爪魚,令到肉質軟腍,配上綿密滑身的長芋蓉,好食!

-味噌湯
湯既魚味重,因為師傅用左多種魚頭煮,配上海帶同豆腐!

壽司盛合 ($128)
-三文魚壽司
-鰻魚壽司
-孰蝦壽司
-蟹肉壽司

甜品: 士多啤梨泡芙拼抹茶蕨餅
士多啤梨醬泡芙味道正常,抹茶蕨餅煙韌,紅豆蓉綿密

環境: 位置在家樂坊同廣華醫院附近,都算方便。鋪面可坐大約十人,裝修舒適。
2023-09-04
2023-09-07 394 瀏覽
終於都黎左呢間想食好耐既日本餐廳, 呢度有Omakase同單點既選擇, 總共有8個Bar枱位, 所以黎之前記得卜位喇😎Dinner Omakase 🍣($788/位)✨松葉蟹一絲絲既蟹絲配上蟹膏, 簡單得黎又鮮甜[刺身三點]✨安康魚肝 口感似鵝肝咁入口即融, 味道一啲都唔腥, 配埋辣蘿蔔蓉同漬牛蒡好夾✨仙鳳趾生蠔超肥美大隻, 味道好鮮甜✨煙燻鰆魚微薰既鰆魚帶少少咬口配埋薑絲食好夾[壽司十一貫]✨帶子壽司 彈牙鮮甜既帶子配上柚子醬更加鮮甜✨真鯛魚壽司 自家製梅醬汁✨深海池魚壽司鮮甜既池魚配上少量既麻油令到池魚更加香✨牡丹蝦壽司 味道新, 口感軟綿得黎帶微微爽脆配上青檸汁更加鮮味✨油甘魚壽司加左柚子胡椒既油廿魚辣辣地 帶出魚油香✨活赤貝口感好爽脆新鮮, 有種置身於海洋既感覺✨金木鯛 火灸味道, 微微既魚油香被蕉糖洋蔥醬帶左出黎✨池魚 魚味特濃, 咬落去啲魚油滲透出黎, 有齒頰留香既感覺✨三文魚籽軍滿滿橙色大大粒晶瑩剔透既三文魚籽佈滿係壽司上面, 咬爆一啲都唔腥仲好鮮味, 唔洗任何調味都好好食✨火灸大拖羅壽司軟綿既拖羅好肥美, 灸燒既效果令油脂更出✨日本紫海膽軍艦鮮色既海膽望見已經好吸引,

Dinner Omakase 🍣($788/位)
[先付]
✨松葉蟹
一絲絲既蟹絲配上蟹膏, 簡單得黎又鮮甜

[刺身三點]
✨安康魚肝

✨仙鳳趾生蠔
超肥美大隻, 味道好鮮甜

✨煙燻鰆魚

自家製梅醬汁

✨深海池魚壽司
鮮甜既池魚配上少量既麻油令到池魚更加香

✨牡丹蝦壽司
味道新, 口感軟綿得黎帶微微爽脆配上青檸汁更加鮮味

✨油甘魚壽司
加左柚子胡椒既油廿魚辣辣地 帶出魚油香

✨活赤貝
口感好爽脆新鮮, 有種置身於海洋既感覺

✨金木鯛
火灸味道, 微微既魚油香被蕉糖洋蔥醬帶左出黎

✨池魚
魚味特濃, 咬落去啲魚油滲透出黎, 有齒頰留香既感覺

✨三文魚籽軍

✨火灸大拖羅壽司
軟綿既拖羅好肥美, 灸燒既效果令油脂更出

✨日本紫海膽軍艦
鮮色既海膽望見已經好吸引, 味道鮮甜口感綿滑, 一啲都唔腥

[食事]
✨煎茶煮八爪配山芋蓉
彈牙鮮味既八爪魚鬚配上綿滑既山芋蓉好夾, 仲有少量既薑絲辣辣地好惹味

[卷物]
✨吞拿魚蓉小卷
香蔥吞拿魚蓉加埋紫蘇葉整成既小卷好香紫蘇葉既味道令到小卷更特別

[吸物]
✨雪白既魚湯配上海帶同豆腐粒, 食完壽司飲暖下個胃

[甜品]
✨士多啤梨泡芙拼抹茶蕨餅
士多啤梨醬似欣欣杯既味道, 抹茶蕨餅夠煙韌濃味配埋紅豆一齊食一流

吞拿魚丼🍱($208)
吞拿魚腩, 灸燒吞拿魚, 拖羅蓉, 加埋醋飯呢個丼飯豐富得黎又新鮮, 好滿足

炸軟殼蟹手卷🦀($48)
酥脆既軟殼蟹好大件, 足料既手卷

碎蔥吞拿魚腩手卷🐟($48)
油脂味好香加埋香蔥, 啲碎蔥吞拿魚腩由頭到尾都有超足料

油甘魚腩手卷($48)
兩片新鮮爽口既油甘魚腩配上壽司醋飯超夾

呢間既食物性價比高, 無論單點定Omakase 都有水準😚
2023-09-06
2023-09-07 46 瀏覽
旺角鬧市中原來隱藏咗一間Omakase😎但餐廳唔單只有omakase食仲可以單嗌其他日式料理🙌🏻選擇都好有彈性🤝🏻🔸晚市廚師發辦 $788🔻松葉蟹肉配北海道白粟米蟹肉配沙律醬食好夾,粟米好甜🌽作為前菜好清新😆🔻煙燻鰆魚配茗荷沙律鰆魚食落感覺係三文魚😹但都幾好食!!而底下係洋蔥整體不錯~🔻蜜梨汁煮鮟鱇魚肝個人就覺得正常冇咩特別🙌🏻🔻沖繩車海老配糖醋蛋蝦都好新鮮但唔算好彈牙🦐糖醋蛋個人鐘意單食多啲🥚兩樣嘢分開食會更好!!🔻壽司有11款壽司,一個人真係幾飽下💦壽司包括有深海池魚,鯛魚,油甘魚,池魚,牡丹蝦,秋刀魚,活北寄貝,太刀魚,金木鯛,拖羅同海膽🍣個人最鐘意食拖羅好肥美同零腥❤️ 另外太刀魚有燒過超香都好鐘意呢個😚海膽都唔臭同唔腥,平時唔太鐘意食海膽都可以接受💫🔻煎茶煮八爪配山芋蓉多款小食中最鐘意呢個🫶🏻八芋魚好好食係超淋🐙而山芋蓉感覺比較似薯蓉~🔻吞拿魚反卷吞拿魚饀料比得好足😉🔻綠茶蕨餅&士多啤梨泡芙蕨餅煙靭配上旁邊嘅紅豆真係好正🫘紅豆真係好綿密❤️‍🔥🔸三文魚壽司盛合 $98盛合包容有三文魚小卷,火炙三文魚壽司,三文魚腩壽司,三文魚壽司同三文魚子壽司🥰真係超豐富,三文魚控一定超愛❣️三文魚

🔸晚市廚師發辦 $788
🔻松葉蟹肉配北海道白粟米
蟹肉配沙律醬食好夾,粟米好甜🌽作為前菜好清新😆

🔻煙燻鰆魚配茗荷沙律
鰆魚食落感覺係三文魚😹但都幾好食!!而底下係洋蔥整體不錯~

🔻蜜梨汁煮鮟鱇魚肝

吞拿魚饀料比得好足😉

🔻綠茶蕨餅&士多啤梨泡芙
蕨餅煙靭配上旁邊嘅紅豆真係好正🫘紅豆真係好綿密❤️‍🔥

🔸三文魚壽司盛合 $98
盛合包容有三文魚小卷,火炙三文魚壽司,三文魚腩壽司,三文魚壽司同三文魚子壽司🥰真係超豐富,三文魚控一定超愛❣️三文魚都算肥美!!

🔸鰻魚青瓜反卷 $48
醬汁比得滿滿的😚而中間嘅鰻魚都有幾配上青瓜可以中和返唔會好滯🥒

🔸炸軟殼蟹手卷 $48
軟殼蟹好脆同好大隻🦀有蟹膏係入面而配上沙律醬係唔會有出錯🫧

2023-09-05 24 瀏覽
隔左好幾個月再戰omakase❕😎😎今次揀左偏向親民價嘅 「藤 Teng」而家日本出現核污水處理 大家都處於擔心嘅狀態😮‍💨餐廳已即時停止採用有潛在污染海域一帶嘅海產所以大家可以安心食用 不怕不怕😙✌🏼💕Dinner Set $788-✨先付:松葉蟹肉配北海道白粟米3️⃣刺身三點:煙燻鰆魚配茗荷沙律蜜梨汁煮鮟鱇魚肝北海道仙鳳趾 (蠔)🍣壽司十一貫真鯛:略帶甜甜嘅鮮味同清爽帆立貝:豐富嘅甜味同creamy質地牡丹蝦:肉質鮮嫩又彈牙😬深海池魚:帶有油脂😝食落感覺滿足池魚:比深海池魚油脂少🫣會較清甜油甘魚:油脂分泌夠曬豐富👅超級滑活北寄貝:有咬口🦷相比普通北寄貝更加鮮甜金目鯛:肉質細嫩花中蟹/車海老:遇上魚鬆另一種風味👀帶黎多層次感覺吞拿魚腩:肥美🤟🏻完全係入口即溶馬糞海膽:充滿海水味🌊海膽味道夠晒出🐙食事:煎茶煮八爪魚配山芋蓉八爪魚煮得軟熟又煙靭💕完全係彈牙又爽口🐟卷物:吞拿魚蓉小卷充滿唔同配料🥒咬落爽脆🍲吸い物:海鮮麵豉湯唔會太鹹 味道岩岩好-🍵甜品:抹茶蕨餅配泡芙我係嘅至愛💁🏻‍♀️仲配上泡芙同紅豆蕨餅夠曬軟綿 又夠抹茶香味一啖蕨餅一啖泡芙同紅豆🫘夠曬香甜❣️吞拿魚丼 $208❣️吞拿魚腩刺身
隔左好幾個月再戰omakase❕
😎😎今次揀左偏向親民價嘅 「藤 Teng」
而家日本出現核污水處理 大家都處於擔心嘅狀態😮‍💨
餐廳已即時停止採用有潛在污染海域一帶嘅海產
所以大家可以安心食用 不怕不怕😙✌🏼

💕Dinner Set $788
✨先付:松葉蟹肉配北海道白粟米
3️⃣刺身三點:
煙燻鰆魚配茗荷沙律
蜜梨汁煮鮟鱇魚肝
北海道仙鳳趾 (蠔)

🍣壽司十一貫

壽司一樣都又鮮嫩多汁 入口即化

而炸蝦炸得外層酥脆🍤
蝦肉夠曬口感同彈牙 食落啖啖肉
🍻當作下酒菜都係一個唔錯嘅選擇

小編總喜歡為平凡嘅日子增添幸福感🥰,所以小編今日又去食好東西啦!今次小編就揀左間位於旺角嘅日本餐廳食Omakase,呢間餐廳好評如潮,小編食過之後,終於明白原因,等小編同大家好好分享吓😋!🍱藤·Dinner Omakase 💲788 ✨先付 🦀松葉蟹肉配北海道白粟米北海道的白粟米,十分清甜,配搭埋味道鮮甜嘅松葉蟹肉,正!✨刺身三點🍐梨汁煮鮟康魚肝鮟康魚肝味道濃郁,同梨汁嘅味道好夾,而且口感綿滑!牛蒡漬物作為配角都好好味!🐟煙燻鰆魚配茗荷沙律煙燻鰆魚入口已經feel到好香嘅煙燻味,鰆魚經過炙燒後,魚油嘅香味出哂嚟,配上乾蔥,更加有層次!🦐沖繩車海老配糖醋蛋車海老入口彈牙,細味會食到海老嘅鮮甜。小編覺得糖醋蛋嘅味道相當好,酸酸甜甜咁,同海老非常夾。🍣壽司十一貫梅醬真鯛魚 | 柚子汁淡雪帆立貝 | 油甘魚腩 | 牡丹蝦 | 活赤貝 | 金目鯛 |火炙金目鯛 | 深海池魚 | 太刀魚 | 銀雪魚 | 海膽壽司整體都好出色,小編最欣賞係海膽、帆立貝同活赤貝。海膽賣相同味道一樣咁得,入口香濃細滑!帆立貝非常厚身,配上鮮香柚子汁,帶出鮮味,回味無窮。活赤貝非常新鮮,食落爽口彈牙。✨食事🐙煎茶煮八爪魚

🍱藤·Dinner Omakase 💲788

✨先付
🦀松葉蟹肉配北海道白粟米
北海道的白粟米,十分清甜,配搭埋味道鮮甜嘅松葉蟹肉,正!

刺身三點
🍐梨汁煮鮟康魚肝

🐟煙燻鰆魚配茗荷沙律

🦐沖繩車海老配糖醋蛋

🍣壽司十一貫

✨食事
🐙煎茶煮八爪魚配山芋蓉
八爪魚煮得腍,食落有淡淡煎茶香~山芋蓉好滑身,口感綿滑。

✨卷物
🍙吞拿魚小卷
小卷入面有滿滿嘅吞拿魚蓉,配上漬物,非常有口感。

✨吸い物
🍲味噌湯味道濃厚,每啖都飲到好濃嘅魚香味!

🧁抹茶蕨餅配忌廉泡芙
忌廉泡芙有淡淡士多啤梨香嘅cream係入面,為呢set劃上完美句號。

小編當日亦有散叫其他食物。
🍣炙燒壽司盛合
小編都鍾意食炙燒壽司,因為經過炙燒後嘅魚油香真係好好食!藤嘅炙燒壽司盛合亦冇令小編失望!
🐚汁煮鮑魚(原隻)
鮑魚煮得啱啱好,夾爽口彈牙,而且非常入味!

總括嚟講,小編好驚喜Omakase個價錢好親民🤩,更驚喜食物質素咁好🤩!小編非常推薦大家去試下,不過記得book位呀!

• 海膽
平時成日經過旺角熱鬧嘅廣華街同登打士街,通常都只會留意到一大堆掃街小食🤣但冇諗過原來街道中間竟然夾住一間日本OMAKASE嘅餐廳🫣🤣好似清泉咁😂餐廳主打食晚市嘅壽司OMAKASE,價錢親民,可以一試😋🌟晚市廚師發辦 $788✨先付🥢煎茶煮八爪配長芋蓉✨刺身三點🥢煙燻鰆魚配茗荷沙律🥢蜜梨汁煮鮟鱇魚肝🥢沖繩車海老配糖醋蛋✨壽司十一貫🍣帆立貝🍣真鯛 🍣深海池魚 🍣牡丹蝦 🍣赤身 🍣池魚 🍣大拖羅 🍣油甘魚🍣火灸金目鯛 🍣火灸太刀魚🍣海膽 ✨食事🥢濃湯慢煮長崎鮑魚✨卷物🥢吞拿魚蓉卷✨吸物🥢麵豉湯 ✨甜品🥢抹茶蕨餅配忌廉泡芙🌟自選刺身拼盤 五點 $198我哋叫咗三文魚、油甘魚、深海池魚、中吞拿魚腩同日本真鯛刺身✨每件都好厚好大片,個人最鍾意油甘魚同埋中吞拿魚腩,前者肥美之餘魚油香重,後者柔軟無筋,魚味較重☺️可惜三文魚就冇乜味🫣🌟大吞拿魚腩刺身 三切 $128大吞拿魚腩果然係比起中吞拿魚腩肥美🤤入口都係好柔軟同無筋位,而且魚油味係比較香🤤如果可以再肥美一點就好了😬🌟火炙鰻魚壽司 $18鰻魚好厚身,火炙後鰻魚味更重,配上燒汁好惹味🥰

🌟晚市廚師發辦 $788

🥢抹茶蕨餅配忌廉泡芙

🌟自選刺身拼盤 五點 $198

🌟大吞拿魚腩刺身 三切 $128

🌟火炙鰻魚壽司 $18
鰻魚好厚身,火炙後鰻魚味更重,配上燒汁好惹味🥰
召喚小資大胃王們ヽ(•̀ω•́ )ゝ平時食𝘖𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦起碼一千蚊起跳 但呢間旺中帶靜嘅小店晚市都居然唔洗$𝟠𝟘𝟘~𝘖𝘱𝘦𝘯𝘳𝘪𝘤𝘦訂座更加係$𝟼𝟼𝟿!.𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚 $⑦⑧⑧ ♥ 先付|煎茶煮八爪配白粟米♥ 刺身三點|北海道仙鳳趾蠔 // 煙燻鰆魚配茗荷沙律 // 蜜梨汁煮鮟康魚肝♥ 壽司十一貫真鯛魚|帆立貝|深海池魚|池魚|油甘魚|牡丹蝦|金目鯛|太刀魚|吞拿魚腩|三文魚籽|海膽♥ 食事|濃湯慢煮長崎鮑魚♥ 卷物|蔥吞拿魚腩小卷♥ 吸い物|麵豉湯♥ 甜品|抹茶紅豆蕨餅雖然定價親民 但食物質素不馬虎(≧∀≦)前菜先嚟啲海鮮攝牙罅~茶煮八爪魚爽口鮮甜 仙鳳趾生蠔肥厚飽滿 入口滑溜 完全唔腥🦪跟住一口氣品嚐十一道壽司 魚類味道有濃有淡 整體好夠新鮮 魚油甘香不膩 最後更以入口即融嘅鮮甜海膽作結(•̀ω•́ )尾聲嘅汁煮鮑魚亦係得意之作 鮑魚味道十分濃郁有層次.♡ 吞拿魚壽司盛合 $①⑧⑧吞拿魚赤身|大拖羅|中拖羅|碎蔥吞拿魚魚腩|鐵火卷見𝘖𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦啲吞拿魚幾正 額外點個壽司特盛(`・ω・´)果然每件都好肥美 脂肪分布均勻 厚滑帶脂香 唔會咬到筋位~食完口腔留有餘韻啊

𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚 $⑦⑧⑧

甜品|抹茶紅豆蕨餅

♡ 吞拿魚壽司盛合 $①⑧⑧

吞拿魚赤身|大拖羅|中拖羅|碎蔥吞拿魚魚腩|鐵火卷
2023-08-10 33 瀏覽
見最近食Omakase 既價錢比以前既商宜左之後,我同朋友終於鼓起勇氣喺我人生食第一次Omakase, 呢間既價錢為 $788/HKD 一個headcount。呢間小店唔係好大間,所以同師傅們近距離既接觸可以睇得好清楚佢地會整同serve佢地發辦既dish。雖然喺日本料理店中,我一向都有個準備好豉油wasabi 比自己,但其實師傅所整既壽士,卷物中既米已經調味調到有豉油wasabi.當日同朋友一齊enjoy 既Omakase 中有杋立貝、鯛魚、油金魚、池魚、金木鯛、 太都魚,鮟鱇魚肝配牛蒡漬, 梳子魚、牡丹蝦, 仲有綠茶厥餅唔太甜/heavy真係大滿足!當然為了同朋友分甘同味,我地兩個再有order a la carte 既美食經QR code 落單,再嗌杋立貝同海膽壽司,甚至唔係廚師發版既style咁食都一樣咁好水準!

2023-08-01 29 瀏覽
前排去完日本🇯🇵過咗一排又想食壽司了。今次就去旺角嘅一間日本餐廳試下味道先。Sushi 藤有提供廚師發辦套餐,但亦可以選擇單點美食‼️算係平民價錢既omakase🍣.🌸先付:煎茶煮八爪魚配長芋蓉八爪魚🐙煮到好淋配上山芋,山芋蓉都整得好滑身☺️.梨汁煮鮟康魚肝入口好綿👍🏽完全無腥味配上牛蒡漬物.🦪北海道小長井生蠔:肥美鮮甜☺️海水味唔重.🌸壽司十一貫帆立貝:厚身既帆立貝配上柚子皮,帶出鮮味✨真鯛:加左梅醬,成個壽司由平凡入面帶點不平凡🤣油甘魚:肥厚既油甘魚,配上柚子胡椒,減低肥膩感牧丹蝦:蝦好彈牙配上青檸汁,帶出蝦既鮮味💦深海池魚,池魚:個人比較喜歡池魚,脂香味較重☺️金目鯛:魚肉柔滑,油脂同甜度做得好好梭子魚吞拿魚腩:油脂好豐富左口魚邊: 火炙🔥過仲迫出油脂,食到油脂既香☺️馬糞海膽:鮮甜,香濃細滑‼️入口即溶😇.🌸食事:鮑魚配鮑魚肝醬鮑魚煮到十分淋,配上鮑魚肝醬,鮑魚味香濃.🌸卷物:吞拿魚蓉用紫菜捲在一起,中間放上漬物,口感層次更加豐富.🍳玉子燒作為玉子嘅愛好者,基本上菜單上只要有玉子都一定必點🤣蛋味香濃,入口軟滑,作為小吃係唔錯嘅👍🏽.🍱炙燒壽司盛合總共有六款嘅火炙壽司🍣每一款都帶有過經烤炙🔥
🌸先付:
煎茶煮八爪魚配長芋蓉
八爪魚🐙煮到好淋配上山芋,山芋蓉都整得好滑身☺️

梨汁煮鮟康魚肝
入口好綿👍🏽完全無腥味配上牛蒡漬物

🦪北海道小長井生蠔:
肥美鮮甜☺️海水味唔重

🌸壽司十一貫
帆立貝:厚身既帆立貝配上柚子皮,帶出鮮味✨
真鯛:加左梅醬,成個壽司由平凡入面帶點不平凡🤣
油甘魚:肥厚既油甘魚,配上柚子胡椒,減低肥膩感
牧丹蝦:蝦好彈牙配上青檸汁,帶出蝦既鮮味💦
深海池魚,池魚:個人比較喜歡池魚,脂香味較重☺️
金目鯛:魚肉柔滑,油脂同甜度做得好好
梭子魚
吞拿魚腩:油脂好豐富
左口魚邊: 火炙🔥過仲迫出油脂,食到油脂既香☺️
馬糞海膽:鮮甜,香濃細滑‼️入口即溶😇

🌸食事:
鮑魚配鮑魚肝醬
鮑魚煮到十分淋,配上鮑魚肝醬,鮑魚味香濃
🌸卷物:
吞拿魚蓉用紫菜捲在一起,中間放上漬物,口感層次更加豐富

🍳玉子燒
🍱炙燒壽司盛合
總共有六款嘅火炙壽司🍣每一款都帶有過經烤炙🔥而散發出嘅酥香,配合返食材嘅鮮味,層次分明😍我個人最愛帆立貝及蟹捧兩款,外煙燻內軟腍,非常出色✨

🌸自選刺身拼盤 五點
(帆立貝、深海池魚、中吞拿魚腩、日本真鯛、活赤貝)
刺身最重要就係新鮮‼️以上嘅刺身拼盤當然全部都做到呢一點。除此之外,帆立貝口感鮮嫩,帶有微甜的味道;深海池魚口感細膩;中吞拿魚腩有濃厚嘅脂香;日本真鯛肉質緊實;活赤貝則是鮮美爽脆😎
2023-07-25 397 瀏覽
👫🏽~ 𝐵𝑒𝑒𝑟𝑃𝑖𝑔 𝑅𝑒𝑣𝑖𝑒𝑤 ~👫🏽【 旺角隱世高質Omakase 】旺角一帶居然會有Omakase食到,人均消費唔洗一千蚊就食到🤩質素都比預期好,絕大部份刺身魚生都幾新鮮,連怕魚腥味既豬生都食到,值得讚揚下👍🏻#beerpig旺角 #beerpig日本菜💖想睇更多美食 & 日常分享?快啲Follow @Beerpig.Foodie 留意有咩推介啦🌟—#🍻🍖 質素:🍱Dinner Omakase|$788《先付》·煎茶煮八爪配長芋蓉《刺身三點》· 北海道小長井生蠔:生蠔好肥美鮮甜,味道帶輕微海水味,一啲腥味都無· 煙燻鰆魚配茗荷沙律:鰆魚肉質軟嫩彈牙,配搭炸洋蔥一齊食味道更有層次· 蜜梨汁煮鮟鱇魚肝:口感似鵝肝但會再綿滑啲,魚油香濃《壽司十一貫》·帆立貝:好厚肉,味道鮮甜,配搭柚子皮口感更清新·真鯛·深海池魚·牡丹蝦·油甘魚腩:厚身而肉質軟嫩,配搭柚子胡椒味道清新更有層次·赤貝:爽口、彈牙、鮮甜·火炙金目鯛:經火炙過後魚油香更突出👍🏻👍🏻·三文魚籽軍艦·池魚·中拖羅:厚肉肥美,咬落啖啖肉·海膽軍艦:口感creamy,味道帶甘甜,幾新鮮《食事》濃湯慢煮長崎鮑魚:鮑魚口感彈牙《卷物

#beerpig旺角 #beerpig日本菜

#🍻🍖 質素:

🍱Dinner Omakase|$788

《先付》
·煎茶煮八爪配長芋蓉

刺身三點》
· 蜜梨汁煮鮟鱇魚肝:口感似鵝肝但會再綿滑啲,魚油香濃

壽司十一貫》
·帆立貝:好厚肉,味道鮮甜,配搭柚子皮口感更清新
·真鯛
·深海池魚
·牡丹蝦
·油甘魚腩:厚身而肉質軟嫩,配搭柚子胡椒味道清新更有層次
·赤貝:爽口、彈牙、鮮甜
·火炙金目鯛:經火炙過後魚油香更突出👍🏻👍🏻
·三文魚籽軍艦
·池魚
·中拖羅:厚肉肥美,咬落啖啖肉
·海膽軍艦:口感creamy,味道帶甘甜,幾新鮮

《食事》
濃湯慢煮長崎鮑魚:鮑魚口感彈牙

《卷物》
吞拿魚小卷:小卷有滿滿既吞拿魚蓉配爽口醃蘿蔔,足料有口感

《吸い物》
魚味噌湯:湯汁口感比較creamy,魚香味較濃,會越飲越上癮

抹茶蕨餅配泡芙:蕨餅軟綿煙韌❣️係小編既至愛

——

除左Omakase之外,都可以選擇食其他壽司盛盒同丼飯

🍱 吞拿魚壽司盛合|$188
盛合包含左|赤身·中拖羅·大拖羅·吞拿魚蓉軍艦·吞拿魚小卷|拖羅油花好靚,魚油香濃,呢款盛合好適合吞拿魚愛好者❣️

🍱 火炙壽司盛合|$138
盛合包括有|火炙吞拿魚·火炙三文魚·火炙帶子·火炙左口魚·火炙鰻魚·火炙蟹棒|

🍣 炸吉列蝦反卷|$38
最後點多份吉列蝦,新鮮炸起熱辣辣,反卷咬落外軟內脆

🍻 #藤 🍖
📍旺角廣華街1號仁安大廈地下24A號舖

#BeerPig · #啤酒豬 · #酒肉朋友

#hkFoodie #hkfood #foodblog #相機食先
#foodie #foodporn #hkfoodblogger
#香港美食 #美食 #好吃 #食評 #香港食評
#旺角 #旺角美食 #壽司 #日本菜 #刺身
#Omakase #廚師發辦 #丼
火炙壽司盛合
炸吉列蝦反卷
火炙壽司盛合
炸吉列蝦反卷
  • 火炙金目鯛
朋友知我中意食日本野 🇯🇵 今次同我去左旺角 藤到食OMAKASE價錢$788非常親民😉有哂前菜 刺身 壽司 湯品同甜品唔食OMAKASE 仲可以食魚生丼同壽司盛合😆藤係旺角仁安大廈地下 幾方便內裡木系裝修座位唔算多 L型吧枱位 大概10席坐落都幾舒服😀DINNER OMAKASE💥先付煎茶煮八爪配長芋蓉八爪魚煮得軟腍帶煎茶香長芋蓉綿滑 仲配有桃佐啫喱 開胃😉💥刺身🔸 煙燻鰆魚配茗荷沙律煙燻味都幾香 魚油突出 配上茗荷沙律幾香口🔸 蜜梨汁煮鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝口感綿滑 配上牛蒡漬物🔸沖繩車海老配糖醋蛋車海老鮮甜彈牙 糖醋蛋半流心 幾好味☺️💥壽司🍣帶子 厚切肥美 上面有d淡雪鹽 柚子皮食落清新鮮甜🍣真鯛 幾鮮甜柔韌 加左梅醬係上面🍣深海池魚 幾肥美 好有魚油香🍣牡丹蝦 加左青檸汁 個蝦鮮甜爽滑🍣赤身 幾有鮮味🍣池魚 爽身略帶油脂香🍣大拖羅 好肥美 油脂甘香 好邪惡😈🍣油甘魚腩 加左柚子胡椒帶點油香 又幾惹味🍣火灸金目鯛 火炙後魚油出哂黎 魚肉鮮嫩🍣火灸梭子魚 火炙後魚皮油脂豐富 滲入魚肉🍣北海道紫海膽 略帶海水味 甘甜CREAMY😆💥食事濃湯慢煮長崎鮑魚口感彈牙 鮑魚肝醬再撈飯 味道豐富

朋友知我中意食日本野 🇯🇵

池魚 金目鯛 甜蝦 左口魚邊 海膽
仲有糖醋蛋同WASABI 再撈埋個赤醋飯食
勁足料 口感豐富 😍

2023-07-16 32 瀏覽
之前介紹過 PP 既高 CP 值 Omakase ,今次我又去咗旺角另一間Omakase--藤 佢地既 dinner Omakase 只係 $788有前菜/刺身/壽司/湯品同甜品,份量都幾足! 📍煎茶煮八爪配長芋蓉:八爪魚煮得好軟腍入味,有陣陣煎茶嘅茶香,長芋蓉滑溜清爽~ 📍蜜梨汁煮鮟鱇魚肝:鮟鱇魚肝味道濃郁,口感綿滑📍沖繩車海老配糖醋蛋:嚟自沖繩嘅車海老口感彈牙,味道鮮甜,配埋糖醋蛋帶點微酸開胃,可以更突出蝦肉嘅鮮味。📍令和之怪物:尺寸有成隻手掌咁大,肉質彈牙多汁,唔重海水味但好creamy。📍壽司有十一貫海膽、大拖羅、赤貝、活貝寄貝、金目鯛、牡丹蝦、赤身、太刀魚、深海池魚、帆立貝同埋真鯛。其中最出色嘅係海膽同埋大拖羅。海膽係北海道直送嘅花咲貝海膽,入口即化,帶有奶油同堅果嘅味道。大拖羅係用吞拿魚白身部位做成,油份豐富,肉質細緻。📍吞拿魚蓉卷:吞拿魚蓉香濃多汁,青瓜增加爽脆感,整體配搭非常和諧。📍海鮮麵豉湯📍甜品抹茶蕨餅配忌廉泡芙鬆軟香滑,甜品控最愛另外我朋友就散叫咗其他食物,質素都ok~~📍吞拿魚丼上面有四種不同部位嘅吞拿魚:大吞拿魚腩、中吞拿魚腩、吞拿魚赤身同埋碎蔥吞拿魚腩碎。

📍蜜梨汁煮鮟鱇魚肝:鮟鱇魚肝味道濃郁,口感綿滑

📍壽司有十一貫

📍海鮮麵豉湯
📍甜品
抹茶蕨餅配忌廉泡芙鬆軟香滑,甜品控最愛

另外我朋友就散叫咗其他食物,質素都ok~~

📍吞拿魚丼
上面有四種不同部位嘅吞拿魚:大吞拿魚腩、中吞拿魚腩、吞拿魚赤身同埋碎蔥吞拿魚腩碎。每一種都有唔同嘅油份同口感,由最肥美嘅大吞拿魚腩到最清淡嘅赤身,都可以一次過品嘗到吞拿魚嘅多面性。碎蔥吞拿魚腩碎仲加咗少少辣椒油,增加咗層次感。

📍壽司 8 貫
三文魚肥美帶子甜美爽口,甜蝦彈牙清甜,油甘魚油份豐富香滑,真鯛清新爽脆,鰻魚肥美香燒,熟蝦彈牙多汁,松葉蟹肉肉感豐富。每一件都係精選之作,無一失手。

📍火炙三文魚壽司
火炙燒三文魚表面,令三文魚嘅油脂迫晒出黎,香氣四溢。

#大口在旺角#旺角美食#打卡餐廳#打卡美食#旺角omakase#旺角日本餐廳
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme#photooftheday#foodoftheday#ufoodphoto
2023-06-27 337 瀏覽
位於廣華街既日式餐廳,以L型吧枱位設計,座位唔多但勝在每位客人都可以席前欣賞師傅手藝🥰 晚市提供性價比高既omakase,仲有魚生丼及壽司盛合等選擇☺️✨ Dinner Omakase ($788/ person)❀ 先付 🥢❀ 煎茶煮八爪長芋蓉: 八爪魚軟腍彈牙,配埋綿密滑身既長芋蓉及桃佐啫喱,口感好特別♡ 刺身 🐟❀ 煙燻鰆魚: 入口帶陣陣煙燻味,魚油香突出,配上茗荷沙律、洋蔥、焦糖洋蔥汁及炸大蔥絲更食香口❀ 北海道小長井生蠔: 鮮甜爽滑,海水味唔太重,加入辣蘿蔔及酸汁更提鮮❀ 蜜梨汁煮鮟鱇魚肝: 口感細滑濃厚,旁邊配以牛蒡漬物♡ 壽司 🍣❀ 帆立貝: 厚切鮮甜,灑上淡雪鹽及柚子皮更顯清新❀ 真鯛: 鮮甜柔韌,加入梅醬更有風味❀ 深海池魚: 鮮嫩肥美,入口魚香豐富❀ 油甘魚腩: 厚實肥嫩,配柚子胡椒更惹味❀ 活北寄貝: 經炙燒後味道更爽口鮮甜❀ 金目鯛: 味道鮮甜細嫩,火炙後逼出魚油❀ 牡丹蝦: 簡單加入青檸汁,鮮甜爽滑❀ 池魚: 肉質爽口亦帶油脂香❀ 火炙大拖羅: 豐腴肥美,油脂甘香❀ 三文魚籽軍艦: 鹹鮮味突出,加上柚子皮更清香❀ 海膽軍艦: 北海道馬糞海膽濃郁甘甜❀ 食事 🥠用

❀ 先付 🥢

刺身 🐟

❀ 蜜梨汁煮鮟鱇魚肝: 口感細滑濃厚,旁邊配以牛蒡漬物

壽司 🍣

❀ 帆立貝: 厚切鮮甜,灑上淡雪鹽及柚子皮更顯清新
❀ 真鯛: 鮮甜柔韌,加入梅醬更有風味
❀ 深海池魚: 鮮嫩肥美,入口魚香豐富

❀ 油甘魚腩: 厚實肥嫩,配柚子胡椒更惹味
❀ 活北寄貝: 經炙燒後味道更爽口鮮甜
❀ 金目鯛: 味道鮮甜細嫩,火炙後逼出魚油

❀ 牡丹蝦: 簡單加入青檸汁,鮮甜爽滑
❀ 池魚: 肉質爽口亦帶油脂香
❀ 火炙大拖羅: 豐腴肥美,油脂甘香

❀ 三文魚籽軍艦: 鹹鮮味突出,加上柚子皮更清香
❀ 海膽軍艦: 北海道馬糞海膽濃郁甘甜

❀ 食事 🥠
用濃湯慢煮長崎鮑魚,口感好彈牙,加埋鮑魚肝醬伴飯食特別滿足☺️

❀ 卷物 🍣
吞拿魚蓉小卷入面有滿滿既吞拿魚蓉、醃蘿蔔、蔥及芝麻,口感綿滑又足料✨

❀ 吸物: 魚湯 🥣

甜品 🍵
抹茶蕨餅質感軟糯,紅豆蓉味道香甜

廚師發辦魚生丼 🐟
賣相好精美😍 刺身新鮮又豐富,有油甘魚、真鯛、中拖羅、池魚、金目鯛、甜蝦、紋甲魷魚、左口魚邊、赤貝、帶子、海膽及三文魚籽,每款都好滋味🥰 中間更加入糖醋蛋及魚鬆,撈埋赤醋飯更突顯魚生既鮮甜味,亦增加口感,食得好滿足👍🏻