2019-09-21 333 瀏覽
講起西班牙,你會諗起乜嘢?西甲?鬥牛勇士?定熱情如火既💃Flamenco?身為吃貨既我就諗起黑毛豬火腿、海鮮飯同Churros 啦~ 😆😆最近係灣仔試左一間好正宗既西班牙餐廳~ RESERVA IBÉRICA~ 亦係一間Ham shop, 呢度樓高2層,環境好relax~今次同朋友都選擇左set dinner~ 有前菜、主菜、甜品和飲品~前菜:🐟青檸醃吞拿魚配香脆粟米片~ 半熟吞拿魚粒粒以青檸醃製配上微辣醬汁,清新醒胃~🐷伊比利亞香腸拼盤~ 包括手切Serrano火腿(風乾30個月),3種香腸Chorizo, Salchichón&Lomo~ 香腸同火腿入口脂香滿溢,配上🍅茄蓉脆麵包減輕油臈膩感~主菜:🥩網燒安格斯西冷牛扒~ 完美五成熟,表面微微焦香,西冷肉味濃~🥘招牌西班牙海鮮飯~ 迷你一人份,以鑊仔上碟,但用料豐富,有大蝦、青口、大蜆及魷魚,尤其鍾愛大蜆,非常鮮甜~甜品:香濃朱古力泡沫配雪糕~ 香濃朱古力泡沫好似食緊空氣咁好得意,😋配搭榛子雪糕一齊食,突顯雙重口感~西班牙炸油條配朱古力醬~ 我最鍾意的鬼佬油炸鬼churros, 😍沾上雪糕同特調朱古力醬,為晚餐畫上完美句號~呢度不論
講起西班牙,你會諗起乜嘢?
西甲?鬥牛勇士?定熱情如火既💃Flamenco?

前菜:

主菜:

甜品

呢度不論食物同環境都好有質素🙂來一趟西班牙美食之旅吧~
2019-08-23