2019-10-14 594 瀏覽
環境寧靜舒服岩哂拍拖/ 同朋友傾下計之前就試左《tasting menu 》$398 +10%service charge紅菜頭凍湯配沙甸魚: 甜甜地凍凍地 配埋沙甸魚作為開胃菜色香味口感一流👍🏻.醃製鯷魚配烤紅椒堅果醬: 口感清爽不膩.手切郊外穀飼伊比利亞火腿(36個月)配西班牙蕃茄多士: 油脂咸香適中 作為全球頂級黑豬之一 絕非浪得虛名 配埋蕃茄多士令口感清爽.慢煮伊比亞豬臉頰: 係我食過最好食既pork cheek 肉質鬆軟 入口即化 🤤🤤🤤.網燒12安士西班牙安格斯牛肩胛肉小排: 剛剛好既medium. 雖然驚喜不大 但肉質口感絕對一流!.加泰隆尼亞忌廉撻配咖啡雪糕: 食到最後就係 連甜品都咁精緻 好味 大滿足♥️♥️.順帶一提reservaiberica_kitchen 係來自西班牙巴塞隆拿伊比利亞火腿品牌 Reserva lbérica 於香港開設全球首間concept store絕對值得一試🤟🏻🤟🏻
環境寧靜舒服岩哂拍拖/ 同朋友傾下計

醃製鯷魚配烤紅椒堅果醬: 口感清爽不膩
絕對值得一試🤟🏻🤟🏻
2019-08-22
用餐優惠
試食活動
2019-09-21 333 瀏覽
講起西班牙,你會諗起乜嘢?西甲?鬥牛勇士?定熱情如火既💃Flamenco?身為吃貨既我就諗起黑毛豬火腿、海鮮飯同Churros 啦~ 😆😆最近係灣仔試左一間好正宗既西班牙餐廳~ RESERVA IBÉRICA~ 亦係一間Ham shop, 呢度樓高2層,環境好relax~今次同朋友都選擇左set dinner~ 有前菜、主菜、甜品和飲品~前菜:🐟青檸醃吞拿魚配香脆粟米片~ 半熟吞拿魚粒粒以青檸醃製配上微辣醬汁,清新醒胃~🐷伊比利亞香腸拼盤~ 包括手切Serrano火腿(風乾30個月),3種香腸Chorizo, Salchichón&Lomo~ 香腸同火腿入口脂香滿溢,配上🍅茄蓉脆麵包減輕油臈膩感~主菜:🥩網燒安格斯西冷牛扒~ 完美五成熟,表面微微焦香,西冷肉味濃~🥘招牌西班牙海鮮飯~ 迷你一人份,以鑊仔上碟,但用料豐富,有大蝦、青口、大蜆及魷魚,尤其鍾愛大蜆,非常鮮甜~甜品:香濃朱古力泡沫配雪糕~ 香濃朱古力泡沫好似食緊空氣咁好得意,😋配搭榛子雪糕一齊食,突顯雙重口感~西班牙炸油條配朱古力醬~ 我最鍾意的鬼佬油炸鬼churros, 😍沾上雪糕同特調朱古力醬,為晚餐畫上完美句號~呢度不論
講起西班牙,你會諗起乜嘢?
西甲?鬥牛勇士?定熱情如火既💃Flamenco?

前菜:

主菜:

甜品

呢度不論食物同環境都好有質素🙂來一趟西班牙美食之旅吧~
2019-08-23
Restaurant Week Lunch 💲148•半自助bar•網燒美國豬鞍架/貓耳朵意粉配黑松露蘑菇•朱古力布朗尼配雪糕/西班牙炸油條配朱古力醬⚠記得預早訂座⚠✅ 餐廳分為上下兩層 自助區位於下層 裝潢同音樂都幾有西班牙情調💃🏻✅ 自助區款式唔多但每樣精緻⚜ 個人推介佢既餐湯🍲 當日有椰菜花同粟米兩款 真材實料又夠濃味😍 而且係倒落一個裝有青瓜同粟米粒既shot杯入面🥃 夠曬特別😎✅ 豬鞍架上面鋪上兩大塊熱熔芝士🧀 令人食慾大增 豬用黑椒調味👨🏻‍🍳 夠厚切👌🏻 個汁好驚喜🎊 似帶有果味既沙律醬🤔 辣味係慢慢滲出黎🌶 而貓耳朵較厚身👂🏻 配上溫泉蛋同醬汁好滋味😋 圓滿的一餐🍽❔ Churros比較硬身 有啲難咬開👅Taste:3.75/5💰CP值:3.5/5🙋🏻‍♂Service:3.25/5👁‍🗨Stylishness:3.5/5
Restaurant Week Lunch 💲148

💰CP值:3.5/5
🙋🏻‍♂Service:3.25/5
👁‍🗨Stylishness:3.5/5
2019-08-31
$162.8 (午餐)
2019-09-02 300 瀏覽
又到了一年一度的restaurant week,發現平日亦有經常幫襯的這間西班牙小館亦有推出只要$298pp的special dinner menu,便約上好友一試。餐廳有兩層,地方不算闊落,但走溫馨cozy路線,是和朋友聊天的好地方。餐廳周期間更有$188pp的紅白酒及氣泡酒暢飲offer。頭盤方面我們選擇了伊比利亞香腸拼盤(有三款香腸一款火腿)及火腿薯丸,都是非常地道的西班牙風味。主菜方面招牌西班牙海鮮飯略嫌迷你,但用料十足,海鮮新鮮。西冷牛扒不過不失,反而旁邊配上的西班牙青椒仔非常惹味呢。

餐廳周期間更有$188pp的紅白酒及氣泡酒暢飲offer。

2019-08-31
2019-09-01 257 瀏覽
多得友人帶我食好野,先發現哩間位於灣仔既西班牙式小餐廳有weekend lunch semi-buffet,重要價錢非常親民($148/p.p.+10%),去食前已經滿心期待。由於太興奮既關係,無影低啲頭盆,所以今次主要講主食啦。主食一係 Light-Seared Salmon FilletEnsalada Rusa, Salmorejo, Garlic Aiolio 魚柳熟度剛剛好有鮮味,層皮煎到好脆色水好靚,配既汁係西班牙凍湯加蒜頭黑椒橄欖醬?甜甜酸酸配個魚一流。至於主食二既Grilled U.S Pork Rack Smoked Scamorza Cheese, Thai Asparagus, Crumble Potato 大大件煎得又唔老,正。

2019-08-25
2019-08-26 219 瀏覽
去過西班牙之後一直都對果到嘅野食同sangria念念不忘今次終於都係香港試到西班牙野!嗌左個佢個tasting menu($398)再加($78)main course轉Beef Chuck Eye,另外再嗌左西班牙炒飯($218),clams($88)同薯仔粒($75)當然仲有飲sangria($98)! Happy hour仲送多杯,正整體黎講都算唔錯,飛唔到去西班牙都可以係到食住頂住當先!仲要環境都唔錯,間中黎chill下飲番杯Sangria真係好嘆
去過西班牙之後一直都對果到嘅野食同sangria念念不忘

今次終於都係香港試到西班牙野!

整體黎講都算唔錯,飛唔到去西班牙都可以係到食住頂住當先!
Craving for some ham & wine 🍷 on a Wednesday evening?.We visited Reserva Iberica Kitchen, their wanchai signature kitchen. We enjoyed a lot with their tasting menu, beet salmorejo is very nice and fresh, I personally love beetroots a lot! Ordered the Pork Cheek for main, soft with great balance from its sauce, like it a lot with Kale on side. We ordered an extra pasta pairing with their happy hour deal of $70 buy 1 get 1 free house reds!Great vibe and dining area at the end of Ship Street, highl

Great vibe and dining area at the end of Ship Street, highly recommended!

2019-08-26 126 瀏覽
星期一至五返工返學咁辛苦😵 weekend梗係要晏起身再慢慢歎個正嘅brunch啦😌 今次仲要係mini buffet呀😍 餐廳唔算大 分左上下層 mini buffet bar喺下層🙈 如果有BB車👶🏼或者老人家👵🏻 訂枱果陣記得要book下層位置☺️ Weekend嘅brunch係食mini buffet😍 唔滿足仲可以再加main course😋 有西班牙龍蝦海鮮飯、T骨豬扒🙆  個mini buffet有沙律有Tapas有甜品🍮 最正嘅係煮蜆同龍蝦沙律😋😋 蜆都幾大隻,而且好鮮甜,所以我地食左好多隻🤤  主菜我地揀左龍蝦paella,有成隻龍蝦😍 仲有青口、魷魚🦑同蝦,飯嘅質地都唔錯,同西班牙食到嘅paella好接近🇪🇸 幾難得好食嘅西班牙菜😋 間中同朋友食住野傾下計 悠悠閒閒咁過weekend都幾正☺️

2019-08-18
  • 西班牙龍蝦海鮮飯
2019-08-25 167 瀏覽
不嬲都知道船街呢一間西班牙餐廳好出名於是就黎試吓佢weekend先有既brunch每位$398包Semi buffet, 火腿拼盤,主菜同咖啡或茶Semi Buffet有20多款西班牙tapa, 湯同甜品水果而且有好多款都係用咗龍蝦做材料🦞最鍾意係龍蝦湯真係好抵食而且做得好用心餐廳都擺得好靚忍唔住影多左幾張相Iberico Jamon 火腿拼盤加西班牙蕃茄多士🐷火腿有36個月以上而且仲係即刻有師傅手切火腿充滿鹹香配埋香脆嘅蕃茄多士係一流嘅配搭主菜:波士頓龍蝦西班牙飯🦞個飯真係好有驚喜上面嘅龍蝦尾煮得啱啱好鮮甜爽口而且仲有其他嘅海鮮配埋飯入面亦都加入左西班牙辣肉腸份量其實兩個人都夠食有好嘢食點可以冇酒飲🥂加$45就可以要多一杯紅或白酒我哋今日食海鮮當然就配番杯白酒啦餐廳入面都播晒音樂加埋美酒美食呢個星期六嘅中午真係過得好開心同relaxing🙆🏻‍♀️享受生活好去處

不嬲都知道船街呢一間西班牙餐廳好出名

餐廳入面都播晒音樂
加埋美酒美食
呢個星期六嘅中午真係過得好開心同relaxing🙆🏻‍♀️
享受生活好去處
Holà to a Spanish dinner night 🇪🇸😻*****又係食貨姐妹👭出動嘅時候了👻上次行過皇后大道東都見有唔少特色嘅餐廳, 而今次就揀左揀西餐試下:::•《Reserva Ibérica》位於同灣仔船街嘅一間西班牙餐廳😋💕地鐵灣仔站Exit B2出左行大概行8分鐘就到嚕😗 呢間小店集合左輕食, 零售, 同休閒高級餐廳三個餐飲概念🤓 從而帶出充滿充滿異國風情嘅西班牙飲食經驗😌 一入門口見到掛住晒嘅火腿 (Toy Story?! 🧐🤣🤣)同放係枱上切緊果啲都令我回想起歐洲果啲Supermarket😝 好想問下呀靚仔staff有冇得試食一片 (師奶mode on🤭😂)• 今日嘅主角有:1). Deep Fried Calamari $85黎到睇到份量就唔算多, 不個輕食係咁架嘛😌 而且食下飲下野就會開始有飽意🤣 佢嘅個賣相都幾吸引🙈 食落都有驚喜喎🤩 佢有少少醬汁係底配埋一齊食埋, 食完真係會想再叫多碟~~~~2). Deluxe Ibérico Jamón Platter $238風乾火腿一向係我作為重口味人士嘅必食菜式同時亦係我嘅至愛❤️ 而我地就點左呢個一人份拼盤
又係食貨姐妹👭出動嘅時候了👻

• 今日嘅主角有:

1). Deep Fried Calamari $85

風乾火腿一向係我作為重口味人士嘅必食菜式同時亦係我嘅至愛❤️ 而我地就點左呢個一人份拼盤試下🥰 四款當中有兩款係屬於巴塞隆拿嘅伊比利亞火腿品種, 風乾時間由36個月至64個月😋 我就最鐘意中間兩隻分別係48同54個月, 咸香味岩岩好同食落唔會話好油膩...🤔 佢仲會配埋四片舖左smashed tomato係面嘅toast, 一啖Jamón, 一啖toast; 食到停唔到口🤤

3). Mini Paella $218
係呀, 我又叫海鮮意大利飯食啦😌😂 呢個飯係用一個小鐵鍋上, 黎到仲有啲吱吱聲就想像到佢係會有飯焦食🤤 呢種意大利飯又未試過喎, 幾得意🤪 雖然佢個色好深, 因為係用龍蝦🦞湯去煮😎 但食落個味唔係好重, 反而係淡淡嘅蕃茄香味😚 而啲海鮮都係一對對咁上, 隻虎🦐仲幾大隻添👻
4). Terra Remota Caminante (Red) $88
睇到個Drink menu寫住Happy Hour till close?!!!😱 呢個應該係我見過最長嘅Happy Hour🤣 而星期一仲要唔止House Wine有買一送一, 係所有wine同其他liqueur都有呢個Happy Offer🤤💕
💰埋單總數係 -> $692 (連加一)
唔知下次再黎呢邊食野又係幾耐之後嘅事🙈 不過呢間餐廳嘅Ham真心唔錯😋 值得我再返黎食多次!!! 再加埋佢個Extrême Happy Hour😌 真係好難抗拒~~~😝😝😝
• 好食指數: 🌸🌸🌸🌸(5朵為最高, 葉為半數)
• 抵食指數: 🌸🍃(5朵為最高, 葉為半)
2019-08-24 60 瀏覽
係灣仔收工想食好西,今日特地來船街街尾一間 Reserva Ibérica 食8月份的Dinner Tasting Menu($398),呢間野係來自西班牙巴塞隆拿的伊比利亞火腿品牌Reserva Ibérica於香港開設全球首間獨一無二的concept store,可謂十分隱蔽但高質!★★★Beet Salmorejo with Sardine先講頭盤,呢款紅菜頭凍湯有別於平時D普通餐湯,濃烈嘅紅菜頭同蕃茄味,配上沙甸魚食口感非常特別,甜甜地凍凍地,夏天飲特別開胃。★★★★Pickled Anchovy with Romesco Sauce呢款前菜同樣夠晒特別,Manager特地介紹醃魚係自家製做主打,配上清新口感嘅紅椒,平時唔鍾意食紅椒嘅我都覺得口感非常清新搭配~★★★★★Hand-sliced Grain-fed Countryside Ibérico Ham(36months+) with Pa amb Tomaquet之後到招牌,伊比亞火腿係全球頂級黑豬之一,Reserva Ibérica會嚴選放養於西班牙森林的 100% 純種伊比利亞黑毛豬,再風乾36個月,手工薄切嘅ham

甜甜地凍凍地,夏天飲特別開胃。
Beet Salmorejo with Sardine

之後到招牌,伊比亞火腿係全球頂級黑豬之一,
手工薄切嘅ham色澤油潤通透,肉質帶豐富嘅油脂咸香,再佐以清新的番茄多士,可中和油膩感,風味十足!😉
如果想食更多熟成時間唔同嘅ham可以+$148嚟個豪華platter。

★★★★Grilled 12oz Spanish Augus Beef Chuck Eye +$78
叫咗medium,燒得恰到好處,食落口感一個字JUICY!肉質十分鮮嫩🤤

★★★★Ibérico cream rice $188
見唔係好夠,我地再另叫咗個飯,食risotto就係要夠rich夠creamy😋
Ibérico cream rice

★★★★Crema Catalana Tart with Coffee Ice Cream +$28
最後加個忌廉撻配雪糕作為完結,再加粒清甜嘅燈籠果,太享受啦~😍😍

地下層有廚師即場為客人切出不同款式的西班牙火腿,
食飽飽後可以在門口選購,回家繼續品嘗享受

Reserva Ibérica
整體評分★★★★

地理環境★★★★
店舖分兩層,唔算大但佈局舒適,燈光柔和,氣氛寧靜

服務★★★★
員工有禮,態度良好

食物★★★★
份量適中,質素唔錯

價格$$$$
消費屬中上,不過食物質素十分好,抵食享受
2019-08-08
Ibérico cream rice
2019-08-23 96 瀏覽
This cozy Spanish restaurant got a golden pig as their logo 🤣Sous-vide Ibérica Pork Cheek with US Kale, Baby Carrot, Agria Potato 😍😋.Pork cheek is so soft it can melt inside your mouth 🤤.Hand sliced Grain-fed Countryside Ibérica Ham (36 months+) with Pa amb Tomàquet. 😋Which gives a strong flavour.Look at all those whole ham before slicing 😍

Which gives a strong flavour.

2019-08-14
  • Sous-vide Ibérica Pork Cheek with US Kale
  • Baby Carrot
  • Agria Potato
2019-08-23 60 瀏覽
呢間餐廳野食環境都好Ok!嗌左意粉同湯麵,兩樣野食都好有特色。🦐如果想飲野都可以,有好多款式任君選擇。😆如果係街見到都可以入去試下啊👍🏻。超級有特色,價錢都ok!
呢間餐廳野食環境都好Ok!
嗌左意粉同湯麵,兩樣野食都好有特色。🦐
如果想飲野都可以,有好多款式任君選擇。😆
如果係街見到都可以入去試下啊👍🏻。
超級有特色,價錢都ok!
  • Ham Croquette
2019-08-21 1057 瀏覽
Weekend最啱就係去食返個brunch~話說朋友話bookmark左一間好出名既灣仔Signature Kitchen好耐,咁啱見佢推出左周末龍蝦半自助餐,朋友又好鐘意食龍蝦,所以就一於同佢嚟朝下聖😚·Semi Buffet每位$238,如果你想食埋一款主菜同招牌伊比利亞火腿拼盤配西班牙蕃茄多士,就每位再加$168就可以啦☺ 餐廳分為上下兩層,上層感覺較為寧靜優雅,播住幽幽音樂,啱哂同朋友仔嚟傾下計hea返個下午,認真寫意非常😊·Semi Buffet主要以波士頓龍蝦做主題,提供約20款西班牙特色Tapas、竹籤小食、三文治、芝士、沙律、甜品和湯等,當中包括小龍蝦沙律脆多士、龍蝦鮮果沙律及龍蝦湯等等,簡直賞心悅目🤩😍 個人好喜歡龍蝦鮮果沙律😋 龍蝦配鮮果夠哂fresh,感覺十分健康,食多啲都唔怕肥啦😆·最期待既伊比利亞火腿拼盤🐖,其品種係全球頂級黑毛豬之一,聽個名已經覺得夠勁👍 黑毛豬經過36個月時間風乾,再經手工薄切而成,認真得來不易!火腿肉質充滿油香薄透,味道偏咸香,配以西班牙蕃茄多士一齊食,令油膩中帶點微微小清新🤤🤤·而主菜我地就揀左波士頓龍蝦西班牙飯,龍蝦煮得非常爽口彈牙,
Weekend最啱就係去食返個brunch~

而主菜我地就揀左波士頓龍蝦西班牙飯,龍蝦煮得非常爽口彈牙,我同朋友都非常喜歡💕 而貼近鍋底既西班牙飯仲有脆脆飯焦😍 食完好滿足❤
波士頓龍蝦西班牙飯

2019-08-18
波士頓龍蝦西班牙飯
  • Weekend Semi Buffet
2019-08-20 165 瀏覽
餐廳地方不算大,分左樓上同樓下兩層,格局精細、環境舒適,有不少上班族放工之後都同朋友嚟飲下嘢傾下計,放鬆心情。我們星期二來餐廳吃飯剛好遇上優惠,平時賣緊200幾蚊一客嘅西班牙海鮮飯,宜家只喺$99,我地都特意叫左一客試下。📍西班牙海鮮燉飯這裡的海鮮飯忠於傳統,用上了西班牙傳統的淺底小鐵鍋烹煮,鮮豔的紅色飯面上舖滿海鮮,青口跟大蝦都鮮甜味美。飯粒煙韌有咬口,每顆都被濃郁的醬汁包圍,加上底部脆口的飯焦,味道酸甜濃郁令人回味。📍伊比利亞火腿拼盤配意大利蕃茄多士西班牙有名的火腿,是透過風乾和醃製伊比利亞黑毛豬腿而成的,並根據黑毛豬的血統和養殖方式,產出相應等級的火腿。我並不特別喜歡吃火腿,因為普遍吃到的不是味道太鹹就是沒有肉香。餐廳售賣的伊比利亞火腿有着如大理石紋般的漂亮肉紋,不但吃起來不鹹,放入口中細嚼,香濃的肉味就散發開來,久久不散,這可算是我吃過最好吃的火腿了。📍西班牙香脆豬腩肉豬腩肉外皮脆口,肉質嫩滑容易切開,咬落去油香四溢非常juicy。豬腩肉的調味比較濃,配埋清新的沙津菜一齊食就可以中和咸味同油膩感。📍西班牙炸油條配朱古力醬及雪糕最後當然要叫返一款傳統西班牙甜品做總結,Churro

📍西班牙海鮮燉飯

📍西班牙香脆豬腩肉

📍西班牙炸油條配朱古力醬及雪糕
最後當然要叫返一款傳統西班牙甜品做總結,Churros炸得鬆脆可口 ,肉桂味唔算太重,沾上濃郁的朱古力醬嚟食好滿足啊。

我地本身唔太熟悉西班牙菜,所以希望在點餐時,請教侍應有關黑毛豬火腿的分別以及菜色推薦。不過侍應只快速用西班牙語說了一些我們完全摸不着頭腦的火腿專有名稱,也沒有介紹食法和配搭方式就調頭走了,令人感覺不太有善。