因為限聚令嘅關係,都少咗好多機會嚟蘭桂坊🥺見疫情緩和少少,今晚就一於黎蘭桂坊行吓,順便睇吓會唔會有啲新餐廳可以食😋-而家嘅蘭桂坊真係少咗好多人,好靜😮‍💨😭好多商戶係疫情之下都過得好唔容易,所以一場黎到真係要支持下💪🏻💪🏻-今次行過見到呢間居酒屋🏮主要食串燒同日式小食🥰仲有好多唔同款嘅酒水😍簡直啱哂我呢啲唔想食咁飽但又想搵個地方chill下嘅人😍-串燒有好多款式,包括野菜、燒鳥、肉類、海産等等😘最鍾意係每款都係一串起叫,咁就可以叫多啲款同朋友share🤩而且串燒都係即叫即燒,會逐款逐款咁上枱,保證黎到嘅時候都係熱辣辣🤤🤤-鮮冬菇 $28唔好以為燒冬菇係好容易🤣因為我自己燒過係會好容易乾哂水同燶左🤦🏻‍♀️但係餐廳燒得十分好,冬菇咬落好多汁,調味唔會太鹹,可以食到冬菇嘅原汁原味😋😋-手工雞皮 $38好fatfat嘅一款串燒😋但係覺得一場黎到,就叫一串黎share下啦😆😆係叫嘅時候店員會問想要脆啲定係煙韌啲~今次我就揀左脆啲😍食落好似食緊薯片咁,一啲都唔會覺得肥膩🤩-雞軟骨 $38/蘆筍豚肉卷 $48好欣賞佢地嘅串燒普遍都唔會落太重嘅調味👍🏻咁樣先可以食到食材嘅原汁原味,唔會浪費左新鮮嘅食物

鮮冬菇 $28
鮮冬菇

手工雞皮 $38
手工雞皮

雞軟骨 $38/蘆筍豚肉卷 $48
蘆筍豚肉卷,雞軟骨

好欣賞佢地嘅串燒普遍都唔會落太重嘅調味👍🏻咁樣先可以食到食材嘅原汁原味,唔會浪費左新鮮嘅食物🥰雞軟骨正係體現到呢樣嘢,軟骨味食落好濃郁😋好夠脆口😁蘆筍豚肉卷都係一樣,只係外面嘅豚肉加左少量嘅鹽,入面嘅蘆筍咬落去好Juicy,好清新🤩成個配搭好夾👍🏻
牛舌 $56
牛舌

好推介牛舌😋如果你係好鍾意牛舌嘅話一定要叫😆佢相對上係好厚切,火候控制得好好,食落唔會太韌,好香牛嘅油香味🐄🐮
日本廣島蠔 $52
日本廣島蠔

廣島蠔一咬落去彷彿同大海融入左咁😂😂好大陣嘅海水味,好鮮甜👍🏻唔會覺得好腥,而且燒完嘅size都keep到好大隻,好似手指公咁長😍
芝士年糕 $46
芝士年糕

芝士年糕我覺得係必點👍🏻之前都係食開炸嘅芝士年糕,點知原來燒嘅年糕更有日本風味😋係燒嘅過程搽上左日本醬油,再加上一塊紫菜,令味道更加昇華🤩芝士亦都好流心😋😋
茶漬飯-鰻魚粒 $52
茶漬飯

呢個茶漬飯我都覺得係飽肚之選😋而且好好味😍佢嘅茶漬飯加入左日式飯素、鰹魚同埋芝麻,而且個茶底帶有少少甜,令到個飯整體食落去好香,食完一啖好自然想再食多幾啖😆😆
呢到亦都有好多酒水,包括日本清酒、梅酒、柚子酒、威士忌、啤酒同其他無酒精飲料,價錢都係由$38-$7百幾/一千,如果一班朋友不妨開支酒一齊chill下😍

疫情令到好多餐廳嘅經營都好艱難🥺蘭桂坊嘅餐廳更係其中一啲受疫情影響得最深嘅一份子,如果大家黎開附近,不妨黎試下京都一串啦👍🏻😍老闆同員工好熱情招待,而且好用心整串燒💪🏻好希望佢地可以長做長有🤩
2021-07-19
鮮冬菇