餐廳: The Ground Kitchen
資訊:

西環成日都有好多值得發掘既小店~依間藍白格調歐陸風 一入到去除佐有好vintage既磚 仲有好多花花草草😍.小店主打高質西餐 依家仲出佐真空包 方便大家買返屋企都有得食😚 Lunch set 有6款 🙆🏼‍♀️ 包佐餐湯 主菜 同花茶~.▫️ 波士頓龍蝦鮮茄忌廉天使麵 $238😋👍🏻:👅👅👅👅.6/5分落佐勁多醬😍😍完全唔會怕乾身~因為落佐忌廉所以好濃郁好creamy🤤係我鐘意既口感!!店家仲落佐蕃茄仔去調味 所以味道帶少許酸甜 幾開胃de~而且配天使麵更加卦汁同柔滑😚主角龍蝦🦞都好大隻 連個鉗都食埋😍 都好易就離殼 美中不足係好似un佐少少😶.▫️秘製醬燒牛小排 意大利黑醋沙律 $298😋👍🏻:👅👅👅👅/5分個沙律🥗色彩繽紛 仲鋪佐啲蕃茄仔(好甜)同花瓣🌸裝飾 超美的😍😍😍 超大份~ 黑醋都唔會太酸 幾新鮮🙆🏼‍♀️另一主角牛小排 有啲似牛肋肉既口感 個醬都幾juicy 類似帶點甜既bbq汁 鹹淡適中 好厚肉咬落都好有嚼勁 細心地已經切好晒 唔會特別難咬😛.▫️餐湯連個羅宋湯擺盤都咁靚😍😍仲幾好飲 甜甜地完全唔辣.▫️是日花茶▫️蝶豆花檸檬蜜跟餐既花茶一啲都唔馬虎 仲幾香花茶味🌸 另一杯係打卡必點
西環成日都有好多值得發掘既小店~

▫️ 波士頓龍蝦鮮茄忌廉天使麵 $238

▫️是日花茶
是日花茶

▫️蝶豆花檸檬蜜

蝶豆花檸檬蜜

跟餐既花茶一啲都唔馬虎 仲幾香花茶味🌸 另一杯係打卡必點🙈🙈 其實款款都好吸引 最後都係簡佐蝶豆花 真係超靚!!!😍
連啲冰都係呈淺藍色🥰 少女心出晒黎~ 仲要幾好飲 好似落佐好多自家漬既蜂蜜 因為有檸檬所以唔會太甜 幾清新der~ 如果配soda應該仲爽😍
▫️法式焦糖燉蛋 $68
😋👍🏻:👅👅👅👅👅💜/5分
法式焦糖燉蛋

食西餐最後梗係要用食甜品做結尾🙈連甜品都插住花造型既糖紙🥺🥺真係好花心思!!
食焦糖燉蛋有無人同我一樣鐘意敲下佢😛😛好治癒喎🙈食落去真係脆口 個燉蛋仲要好滑好香蛋味 甜度都岩岩好 超幸福的~食完一個無難度🤭🤭
▫️法國朱古力布朗尼 $68
😋👍🏻:👅👅👅👅/5分
朱古力味好香 都幾綿密濕潤 唔會好膩 仲咬到有夏威夷果仁 榛子 杏仁 增加口感😚 甜品總共有三款 另一款係奶凍🙆🏼‍♀️

總結成個環境感覺幾有情調🥰坐得幾舒服 覺得幾岩慶祝日🙆🏼‍♀️好似就黎情人節🤭食物質素擺盤同價錢成正比🙈見到咁多花花草草心情都好d💕而且店主好nice仲叫我慢慢食😚
秘製醬燒牛小排 意大利黑醋沙律
是日花茶