2015-01-26 6398 瀏覽
已經食過三個TONY WONG 蛋糕, 無理由唔寫番個食評留念嘅~話說幾年前TONY WONG進駐九龍城之初, 人食我食咪執輸, Honey唯有順應我所想, 同我間中去"朝聖"一吓, 假日下午茶買幾件小蛋糕沖壺靚茶自己在家'High Tea', 係呀~ 兩個人食三件$100大元就拜拜喇!   (今時今日今非昔比價錢已不可同日而語)  後來因為新鮮感過了, 食到尋常了, 於是轉風走去食咗好多次'豪華'蛋撻, 再後來因為豪華蛋撻成日假期下午排長龍, 我呢啲心多嘅為食貓間中又要食吓'義香'的豆花豆漿, 再且間中又要去'羊鞍'食下午茶香草燒雞脾沙律餐, 再近來自己玩烘焙, 假日下午茶通常都吃自家出品的什麼東東也好.......TONY WONG 已被我漸漸遺忘了......不過呢排每逢喜慶節日阿弟都喜歡走去TW買蛋糕回家, 於是我又有幸坐著等開餐!     名師出品, 外型靚之餘味道亦很好!  我們吃過Chocolate Truffle Cake, Chestnut Cake and Mixed Fruits Cake, 全部都好吃, Cream 打得幼細, 甜度剛好, 入口順滑, 蛋糕棉密

名師出品, 外型靚之餘味道亦很好!  我們吃過Chocolate Truffle Cake, Chestnut Cake and Mixed Fruits Cake, 全部都好吃, Cream 打得幼細, 甜度剛好, 入口順滑, 蛋糕棉密, 真係"上品"!  Tony蛋糕全部幾百蚊個, 又'精緻'喎...同大型連鎖店那種兩磅蛋糕大大個盛惠$200蚊的來比當然沒得比!   但我想講的是, 不知什麼原因, 雖然Kool魔同MO哥係掂, sell到啲蛋糕好鬼吸引, 間中都有忍唔到手買番個食吓, 但近年那類連鎖店的蛋糕真係食少啲無損失, 因為"食不知其味", 蛋糕無蛋糕味, 有其型而無其味(型...仲要係抄人/COPY咗咁多款, 自己的餅師好意思嗎?).......又題外話添, 真多事!

正所謂:[人一世物一世], 有喜慶節日, 走去買個TONY WONG 或同級數的其他名物氹氹家人真係物有所值!   嘩!  咁貴~  NO,  NO, NO!!!     當大家圍在一起打開蛋糕等切餅時, 見到造型這麼漂亮的蛋糕, 奢侈/浮誇!!!  真係未食都興奮!  面頭那幾粒波波當然係細路都Mark住, 你又話要呢粒, 佢又話要嗰粒, 其實我都好想要一粒
, 哈哈, 大家都咁期待,  咩都抵番晒!!
信我啦~ 反正當今銀紙貶值, 一千幾百尤如垃圾...放响袋都留唔耐, 不如食咗先算啦! YEAH~~~~~

**阿弟: 多謝晒!  好好味呀!
2014-12-17
5 分鐘 (外賣自取)
$60 (其他)
生日