2024-02-02 179 瀏覽
探險荃灣,會心一笑,搵到間素悅軒。內裏風氣熱鬧哄哄,幾盞燈照得温馨又舒服。麵條選擇好多,我揀咗沙嗲湯底幼生麵同三樣配料,重未夠喉,叫埋份新鮮炸薯片。嘗過嗰粉嫩色泽嘅南瓜湯,真係滋味,係咁滑咁甜,完全無得輸。沙嗲湯底微辣,正中下懷,椰香四溢,重點料足,豆卜、素菇,食落咬落嘴感覺鬆軟得嚟又有少少彈性,勁。要讚嘅係嗰薯片,香脆得黎熱辣辣嘅口感😍,加咗點椒鹽,薄脆到喺呢度都聽到聲音,諗起啲薯片,口水直流。坐外邊大排檔咁,吹住自然風,味道似乎更加提升,對面嘅街坊笑嘻嘻咁同我哋打招呼——呢度真正係有香港嘅社區味道🌆。總結,素悅軒得閑去食,實在係梗係好抵食之選,以平民嘅眼光,呢度絕對值得再黎棧落。下次想試下佢哋素蘿蔔糕,睇落都好吸引!🤤🌿🥢