2020-11-15 247 瀏覽
由於大前日(13-11-2020 Thur)多肉少菜,所以前(13-11-2020 Fri)日繼續放假嘅晏晝,同老公食素lunch,上圓玄學院?但突然記得呢間黃店未懲罰,於是走嚟.我哋未到peak hour嚟,所以重有室內座位,坐低後,老闆放低兩碗菜乾湯,我哋揀完車仔麵後就飲.味道好清甜,菜乾幾靚.之後我哋嘅車仔麵到嚟,老公嗰碗係米粉,要清湯,鹵水大腸,雲耳,牛蒡扒同芥末丸.我嗰碗係米線,要牛腩汁,素鴨,炸薯片,時菜同午餐肉;炸薯片另上.分好啲餸就開動,午餐肉味道好似豬肉午餐肉,但唔鹹,健康好多;素鴨仍脆;牛蒡扒好味;炸薯片因為係即叫即炸,所以好熱,外脆內軟,好味.而其他嘢都正正常常冇問題.o衣o家睇返,原來佢哋漏俾鹵水大腸,但嗰碗均真地收$45.00.其他:呢喥有素盤菜訂,睇嚟過年時可以喺喥訂返個.而佢哋有個捐款箱,讓食客捐款資助派飯.

菜乾湯
我哋揀完車仔麵後就飲.

味道好清甜,菜乾幾靚.

雲耳,牛蒡扒同芥末丸清湯米粉
我嗰碗係米線,要牛腩汁,素鴨,炸薯片,時菜同午餐肉;
素鴨,時菜同午餐肉要牛腩汁米線
炸薯片另上.
炸薯片

而其他嘢都正正常常冇問題.

其他:
呢喥有素盤菜訂,睇嚟過年時可以喺喥訂返個.

而佢哋有個捐款箱,讓食客捐款資助派飯.
2020-11-13
菜乾湯
  • 午餐肉
  • 素鴨
  • 牛蒡扒
2020-11-09 163 瀏覽
食素後頗難響街上搵到素湯麵,終於試到呢間,叫咗熱賣嘅叻沙湯底配河粉,餸叫咗豆卜、蘿蔔、魚蛋同炸薯片。由於第一次嚟小試「中辣」,湯底確有叻沙味好特別,豆卜索咗湯底,正😋!魚蛋嘅質地唔係超彈型,我非常鐘意!蘿蔔亦煮得入味冇渣且甜,入貨嘅好叻叻!個炸薯片果然聞名不如一食,即叫即炸,好脆脆,亦好大塊,我個friend 話咁大可以叫做薯餅喎🤪。辣椒油亦係車仔麵嘅重要拍檔,呢間店選用嘅辣椒油又香又辣,好完美~
叻沙湯河+豆卜蘿蔔魚蛋炸薯片
2020-11-09
叻沙湯河+豆卜蘿蔔魚蛋炸薯片
2020-11-07 160 瀏覽
朋友最近要茹素三天,而我也靜靜地盡量吃素。知道這裡車仔麵多選擇,也濃味,齋口不齋心的我也來有下。其實對面男孩的炸薯片很吸引。。。我見多人點的。不過我已有喇沙湯底,避免再油膩。。。這裡有純素,也有奶蛋素選擇。扒,感覺比平常素扒,少了豆味,像真高一點。牛肉,沙嗲惹味,很好吃。湯底有奶香,不俗。下次要試多(食送)飯
朋友最近要茹素三天,而我也靜靜地盡量吃素。

知道這裡車仔麵多選擇,也濃味,齋口不齋心的我也來有下。

這裡有純素,也有奶蛋素選擇。

扒,感覺比平常素扒,少了豆味,像真高一點。
牛肉,沙嗲惹味,很好吃。
湯底有奶香,不俗。

下次要試多(食送)飯
2020-08-18 930 瀏覽
素車仔麵是我食過最好食的車仔麵,喇沙湯底好好味!炸薯片是其中一份餸,有三塊,好抵,蘿蔔大大件又甜,叉燒也好入味,例湯好清甜,可任飲!下次要試三餸飯套餐,有薑飯選擇。不論是否食素,來到這裡也會很滿意!
喇沙湯底、牛腩、紫菜
例湯好清甜任飲
2020-08-18
喇沙湯底、牛腩、紫菜
例湯好清甜任飲
  • 叉燒、牛腩、炸薯片、蘿蔔
2020-08-02 672 瀏覽
啱啱睇完中醫,醫師叫要食清淡啲😬 好啦,食素啦😂之前係個食素嘅朋友帶過我黎食,覺得唔錯,但太少蒲荃灣,終於又可以返黎試啦😀不過要食清啲連食開嘅喇沙車仔麵都放棄左😢個湯好好味嫁,薯片都好正😫為左聽醫師話,食三餸飯啦😢碗湯好清甜,冇肉嘅好優點出曬黎🤤 蘿蔔蜜棗嗰類嘅湯揀左要薑飯🤤 好似話胃寒,食多啲薑飯有益☺️媽咪間中都有炒薑飯我食,但哩度真係食到薑味😜好煩咁要食素,但又唔想係咁食一條條嘅菜😂 好滿意揀左係菇扮肉嘅餸🍄 左上好似係牛蒡餅,彈牙😁 右上炒XO醬,爽口😁 整體味道適中,唔會太咸或者淡,都唔會同一樣味。滿意☺️今次黎見佢窗度貼左啲善長捐錢派飯積德嘅紅紙,可能唔係信佛教,印象中冇見過哩類型嘢,幾特別。不過無論有咩信仰,有善心點都係好事😊
啱啱睇完中醫,醫師叫要食清淡啲😬 好啦,食素啦😂
不過要食清啲連食開嘅喇沙車仔麵都放棄左😢
個湯好好味嫁,薯片都好正😫

為左聽醫師話,食三餸飯啦😢

碗湯好清甜,冇肉嘅好優點出曬黎🤤 蘿蔔蜜棗嗰類嘅湯

揀左要薑飯🤤 好似話胃寒,食多啲薑飯有益☺️
媽咪間中都有炒薑飯我食,但哩度真係食到薑味😜

2020-05-21 1215 瀏覽
最近多左好多人黎素悅軒食野,除左因為好食之外,當然係因為佢黃到金既身份啦!素悅軒開左好多年,係香港唯一既素食車仔麵店。除左車仔麵,佢地仲有三餸飯,另外亦有唔同size既盆菜,大時大節同家人朋友相聚都可以黎訂返個。同一般既車仔麵一樣,可以揀麵底、配料同埋湯底。張揀餸紙寫明邊啲係純素,邊啲係蛋奶素,一目了然。揀好想食乜就先送上一碗湯,唔夠喉仲可以添飲。今次既係西洋菜湯,夠哂甜,同阿媽煲果啲有得揮。飲完湯個麵就餸到。炸薯片因為係新鮮炸,所以通常都會遲少少分開上。沙嗲湯底夠惹味,啲叉燒都 好入味。兩碗都叫左沙嗲湯底,如果喇沙都係純素就好喇。不過依家我都好滿意,試過肉骨茶藥材味比較濃,下次會想試牛腩汁。寶物沉歸底,食左一半終於等到炸薯片登場!新鮮炸起既薯片脆卜卜,面頭灑少少鹽就已經好正。薯片超大塊,每人三塊真係大滿足。大家要繼續支持黃色經濟圈,等黃店發光發亮,照亮全香港!

大家要繼續支持黃色經濟圈,等黃店發光發亮,照亮全香港!
2020-04-27 821 瀏覽
大鄉里出城之荃灣找素篇!荃灣區一向多素食舖, 林林總總有中式西式港式仲有快餐真係揀到眼花撩亂!我最後揀左~車仔麵! 因為快靚正!黎到呢間車仔麵舖當然要點招牌椒鹽炸薯片 有3大塊咁多雖然好邪惡但係食左先算!芝士腸同素牛腩又係必叫,佢地仲有好多餸 有炆冬菇等! 仲有例湯送! 唔想食車仔麵可選擇3餸飯一樣例湯送 每天餸都唔同 一樣美味😋食完仲可以做善事, 詳情可問職員!!温馨提示, 店內比較陜窄加上限聚令等措施大家忍讓下
大鄉里出城之荃灣找素篇!

我最後揀左~車仔麵! 因為快靚正!

車仔麵三餸

食完仲可以做善事, 詳情可問職員!!

温馨提示, 店內比較陜窄加上限聚令等措施大家忍讓下

2020-04-27
車仔麵三餸
2020-04-03 737 瀏覽
住左荃灣好多年都無試過呢間一來佢位置比較唔顯眼係個小巷裏面一來自己係個食肉獸對素食有d 抗拒 xd最近發掘良心店 呢度積極幫助學生及老人家就算我不喜茹素都決定要支持下不過呢度嘅素又幾好食!今日想食麵 所以試了車仔麵麵未來先來了一碗湯係羅漢果蟲草花 好清甜至於主菜車仔麵 雖然係素 但車仔餸都有好多選擇我今日食左素午餐肉 牛蒡扒 炸薯片素午餐肉 牛蒡扒都好有口感亦都唔覺食緊素炸薯片係即炸嘅 等咗一陣先另外上菜有成三大塊 而且沾左d 椒鹽超好食!湯底選了麻辣 米粉掛左湯好惹味 但又唔係平時麻辣米線好肥膩嗰啲feel對呢個素的嘗試好滿意
住左荃灣好多年都無試過呢間
一來佢位置比較唔顯眼係個小巷裏面
一來自己係個食肉獸對素食有d 抗拒 xd
最近發掘良心店
呢度積極幫助學生及老人家
就算我不喜茹素都決定要支持下
不過呢度嘅素又幾好食!
今日想食麵 所以試了車仔麵

麵未來先來了一碗湯
係羅漢果蟲草花 好清甜

至於主菜車仔麵 雖然係素
但車仔餸都有好多選擇
我今日食左素午餐肉 牛蒡扒 炸薯片
素午餐肉 牛蒡扒都好有口感亦都唔覺食緊素
炸薯片係即炸嘅 等咗一陣先另外上菜
有成三大塊 而且沾左d 椒鹽超好食!
湯底選了麻辣 米粉掛左湯好惹味
但又唔係平時麻辣米線好肥膩嗰啲feel
對呢個素的嘗試好滿意

• 炸薯片
問台灣的純素朋友來香港有沒有吃到好吃的餐廳,她跟我說喜歡吃這種鑽巷子的地道小食。後來才發現素悅軒的車仔麵在香港素食社團也備受推崇,這天終於的起心肝來荃灣吃吃看,有這麼多人推薦果然很有水準啊!素悅軒距離荃灣地鐵站不遠,從 B 出口出來沿天橋過對面馬路,落地面之後再往後走一條街,然後就會見到了,也不算非常難搵。小小的店面室內有一些座位,但我覺得坐面巷子更舒服,環境其實也很乾淨,氣氛充滿香港地道風情。來這邊可以吃三菜飯或車仔麵,飯餐可以看黑板的菜式自己揀,車仔麵則有紙仔剔。臨近新年,素悅軒也有賣素食蘿蔔糕芋頭糕,有需要訂素食盤菜也可以來這邊。車仔麵配料有純素也有蛋奶素選擇,看起來都幾豐富,HK$45 可以選三樣,再加的話就 HK$8 款。麵底和湯都有很多揀,第一次來真是花多眼亂。落單時問老闆可不可以唔要麵底,竟然可以轉菜底啊,太貼心了。聽說這裡的炸薯片很好吃,所以點了一份,沒想到是新鮮即炸,熱辣辣脆卜卜!雖然外面粉漿蠻厚,但配著椒鹽粉鹹香鹹香咁幾好食,難怪個個都話好食。另一驚喜是原來有湯飲,這天喝的是西洋菜湯,我偷聽到有加冰糖提味,怪不得甜甜的。炸薯片中間有一片薄薄的薯仔,外面炸得香脆,調味

炸薯片中間有一片薄薄的薯仔,外面炸得香脆,調味粉是重點。

我點的是菜底,加蘿蔔、豆卜和炸薯片,沙嗲汁有幾塊素肉片,微微有點辣意。味道充滿家常溫暖感,來店裡用餐的大部分是常客,跟老闆有說有笑這樣,整個氣氛很放鬆。如果你住香港還沒吃過素悅軒的話,趕緊找天去吃吃看吧。
2020-01-01 797 瀏覽
第一次去素悦軒是週末,因太多人,轉身離去。第二次去素悦軒則因為店主偷懶,又轉身離去。第三次去到這陋巷,心願終於得償,吃上一碗素車仔麵。環境稍為擠逼,如果一大班人吃,恐怕没有位置。每位顧客都獲奉送一碗齋湯,加了合掌瓜同煲,雖然清淡但幾好味。點了一碗三餸車仔麵。響鈴不脆,有點可惜;牛蒡扒非常健康,其實比猪扒,雞扒更好味;紫菜份量頗多,吸收了素肉骨茶的湯底,十分可口。素肉骨茶,有藥材味,但不過份。没有落肉,但感覺順口,應該也没有落味精,所以不會口渴,是出色之作。有少許建議,如果店家改善,則更為完美。河粉量多,煮得稍為太稔了些,而且湯底不太够,最後有點糊爛的感覺,希望下次提供適量的湯底。另外,則是希望可以恢復供應冬蔭功湯底,讓喜愛酸辣的食客多一個選擇。整體來說,也是一個良好的飲食體驗。店家有提供愛心飯券支持好學生,而且保證落到有需要的人士手上,希望不要讓我們失望。馬丁路德金發表public speech"I have a dream",表達對種族平等的渴求,發起公民運動。香港人亦有一個dream,祈求的只不過是民主與自由。在黎明來到之前,我也有一個dream,希望每位累了的小朋友,來到自己人的
第一次去素悦軒是週末,因太多人,轉身離去。
第二次去素悦軒則因為店主偷懶,又轉身離去。

第三次去到這陋巷,心願終於得償,吃上一碗素車仔麵。
環境稍為擠逼,如果一大班人吃,恐怕没有位置。

香港人亦有一個dream,祈求的只不過是民主與自由。
在黎明來到之前,我也有一個dream,希望每位累了的小朋友,來到自己人的避風港,也可得到到一杯水,一句鼓勵,這樣便够了...
這就是我所認許的黃店,別無其他...香港人,當你在選擇如何使錢也受到無理指責和批評時,難道我們還有不反抗的權利嗎?

2019-12-30
2019-12-30 573 瀏覽
之前走過幾次, 都見店裡常滿; 今日終於有機會一試素悅軒, 雖然地方少少, 不過坐下來眼見客人都是熟客, 很溫馨的小店店裡主要選擇都是湯麵及碟頭飯, 配以多款不同制法的素材;   旁邊食客的碟頭飯都是滿滿的, 很豐富; 另外店子還有額外節日食物提供今日叫了沙嗲麵+炸薯片+素餐肉,  大大碗還附送不少的菜; 還有老火靚湯, 全部上枱時都是滾熱火辣的湯底很惹味, 如非太飽就會連湯也渴掉真材實料的素湯,  清甜味美差點燙了咀的炸蕃薯片, 炸得很香口, 裡面的蕃薯帶著濕潤香甜

湯底很惹味, 如非太飽就會連湯也渴掉
真材實料的素湯,  清甜味美
題外話/補充資料: 店裡都是一家人打理, 人情味甚濃; 店內還有支助老人家的飯卷箱, 跟街坊一齊為無依的老人家添添溫暖與溫情
  • 沙嗲湯麵
2019-11-10 784 瀏覽
素食餐廳提供車仔麵及三餸飯餐。位置是在兆和街旁的巷仔入邊,第一次去會比較難搵。巷口有標示的,見到標示行入去就是。網上見到介紹車仔麵的人比較多,去找其實是想試一下他們的飯餐,每天都有六款不同的餸可選擇三款,麵餐和飯餐都會送素湯的,有薑飯白飯可選擇,試過一次薑飯,個人覺得薑飯太多薑覺得太辣,齋菜味道唔錯,不過有時會太咸。每天都會一款菜,多數是菜芯,菜芯煮得較林,易入口,不會太老,有飯有湯有餸都只係45蚊,大大份好抵食。

2019-11-07 468 瀏覽
I think it's not really easy to find a vegetarian restaurant in Hong Kong . The location of this restaurant is very convenient and easy to go .It's' nearby Tsuen Wan Citistore . Also,shopkeepers are friendly and polite . About the food ,the taste of the food are  really yummy. The taste are  light . I don't like the food which is oily . So the food of this restaurant is suitable for me . Furthermore,the portion are very generous . The price of this meal is only HKD45 . It's cost effective . I will come here again . It's a nice experience for me to having a vegetarian meal
black fungus , seaweed , vegetarian goose , flat rice noodle
Lotus seed sweet potato soup
2019-11-06
Lotus seed sweet potato soup
2019-10-23 587 瀏覽
突然唔想食肉所以搵下素食店食下,結果搵到間車仔麵店。 之前聽聞過呢間野好好人,會派飯俾公公婆婆,所以當然要支持下呢d 好人好事餐廳餐廳ge staff 都好好人,入面除左普通菜類仲有好多仿肉食品選擇... 牛蒡扒、素豬大腸等等,食野仲送埋湯tim,真係好抵!
餐廳ge staff 都好好人,
2019-10-07 547 瀏覽
素車仔麵 Build-your-own vegetarian / vegan noodle at 素悅軒 in Tsuen Wan🌱(中文在下方).素悅軒 is still my favorite noodle place so far 🌱 They offer a wide range of Buddhist friendly #vegan and vegetarian toppings (all clearly marked)~ the most popular ones include deep-fried potato slices, vegetarian spam ham & bullock steak. They have some interesting soup base like bak kut teh and laksa too 😉 A 3-toppings noodle with soup is $45 and lo-meen (dry noodles with sauce) is $50. (Swipe to see the menu).Nice pre-pay
Nice pre-payday choice 😜
素悦軒是香港首間主打車仔麵的素店,地方有點簡陋但味道一點也不馬虎!特別喜歡素牛腩和魚蛋,很有本土風味😋值得推介😉
部分菜式含蛋奶,不含蔥蒜💚