2018-01-03
又係荃灣,又係拉麵,今日經過衣間有唔少媒體介紹過,咁啱唔使等位,一於試一試佢!入到去環境幾似日本地道的拉麵店,即係勁細同埋得吧枱位😅牆上有好多壁畫,幾有特色,不過講真就坐得幾唔舒服,但服務又幾好咼,會主動俾個勾你掛袋,客人長頭髮又會俾條橡筋佢扎起,員工都好熱情好有禮貌。見到有沾麵,仲要每日限量30碗,作為沾麵愛好者無慮即決啦。原來午市送汽水或者一款配菜,於是我揀左加半份叉燒。等食其間,發現店中的拉麵師傅都係講日文,即刻對碗麵充滿期望見到碗麵第一個感覺,好多肉!除左數塊叉燒,仲有好多切碎左嘅叉燒,淨係食晒d肉都飽飽地,早知唔加半份叉燒除左叉燒,仲有半隻溏心蛋,蛋黃稍為熟左小小,不過都好食,其他配料仲有紫菜同筍等,好豐富!其他店的沾麵通常都無咁豐富配菜麵條粗身,掛汁一流,非常彈牙;沾麵汁唔太杰身,唔會好咸,但完全食得到魚介同豬骨味,就咁飲都覺得好味浸一浸d麵再加埋d碎肉一齊食,好正!d叉燒係傳統戈款,無燒過但煮得好稔同好香豬油味!隨麵仲有一塊檸檬,加幾滴檸檬汁可以食落無咁膩。不過我覺得這個麵食完一d都唔覺膩,亦唔口渴,非常出色,甚至勝過上環的沾麵名店!總括來說,同我尋日食過另一間同區商場內
等食其間,發現店中的拉麵師傅都係講日文,即刻對碗麵充滿期望
沾麵
總括來說,同我尋日食過另一間同區商場內的拉麵店係兩個層次,除左坐得唔太舒服,食物質素超班,價錢亦較抵,相信我好難會返去食之前戈間😅非常驚喜荃灣竟然有咁高質嘅拉麵店!聽日再encore!