2017-06-23 3701 瀏覽
鮮入圍煮呢個名都改得幾正,食字得好有意思。在十點放工一下,當然馬上衝閘,趕到老公的身邊。好幸福,能夠得到老公的照料,帶我去旺角打邊邊。已經比較少出旺角,仲以為登打示廣場得cafe,原來仲有一個咁有主題嘅火鍋場。湯底方面都十分之多選擇,我哋就揀咗花膠雞湯,夠滋補。上菜嘅時候見到煲雞湯一面有一層黃黃的,看來雞的脂油都被煮了出來,而且啲湯滾起嘅時候聞到陣陣嘅香味,店員叫我哋等上菜嘅時候可以先飲湯,個湯真係勁足料,估唔到呢個價錢佢都比咗好多花膠仲有半隻雞。老公對我照顧周到,幫我勺咗一碗先仲比咗最好味嘅雞翼批我食啊,個雞湯超濃郁,好香雞肉味,想起好久之前媽媽都煲過雞湯比我補身,就係呢隻味。雞肉同花膠都煮到好淋,不錯。醒起又真係好耐冇食豆苗,見菜單有得點,就叫咗一份,上菜嘅時候見到啲豆苗都幾新鮮,而且放在啲雞湯度滾左一陣,變得更加碧綠!食落口,十分之嫩口,好青新,啲雞湯加入左豆苗煮一煮之後,有少少菜味,更加好飲。老公點咗魚皮餃同芝心牛丸比我食,夾咗粒牛丸比我食之時,老公細心地叫我小心點食,咬少少試下先,果下先知原來係芝心牛丸來的,芝心丸就食得多, 原來牛丸都可以做到芝心的效果,牛丸幾彈牙,咬開有香
鮮入圍煮呢個名都改得幾正,食字得好有意思。

湯底方面都十分之多選擇,我哋就揀咗花膠雞湯,夠滋補。

牛丸幾彈牙,咬開有香溜的芝士溶出來,幾驚喜,唔敢話牛丸同芝士係天生一對,但呢個組合幾創新,味道不錯。

仲點了美國肥牛同出前一丁面。
2017-06-21
宵夜