2K
2018-06-06 3457 瀏覽
不知那時開始喜歡上忠仔記,由我首次踏足三聖邨,第一間幫襯既就係忠仔記,從沒轉會。月姐招乎周到,還推介新鮮貨又幫我計埋 budget,如果有時間仲送埋海鮮去餐廳添,good!堂灼海螺,師傅刀功了不起,切成落片半透明,再連 gas 爐及上湯冰鎮送到。開大火讓上湯滾起,溫柔地夾起一片在熱湯內拖幾秒就足夠,超級鮮甜爽脆嫩滑!忍不住連食幾片,實太美味喇!兩隻海螺只得 6 片左右乍。鹽焗海奄仔,爆膏黏黏糊糊甘香非凡。多膏又多肉,就連蟹肉都鮮甜突出彈彈的,無得頂!油鹽水煮有膏瀨尿蝦皇,食椒鹽食到悶,轉轉新煮法啦,有驚喜喎!大大條巨形瀨尿蝦已剝殼直直的躺在熱燙燙油鹽水上!急不及待整條放入口,味道鮮到出奇,瀨尿蝦肉滑彈包著嚥韌甘香蝦膏,啖啖肉超讚呀!蒜蓉粉絲蒸象拔蚌仔,擦得乾乾淨淨的象拔蚌仔加上大量蒜蓉讓粉絲蓋面,蒸她們 3 分鐘出爐!淋上豉油及洒上蔥花,起動!挑走蔥先,其實我唔食蔥的,哈哈!所有食材連汁推入嘴中,濕潤清香鮮甜,爽彈滑的蚌肉、索汁的粉絲,無野好講!白灼跳螺,食其鮮甜原汁原味原始味道,無添加純天然,滑滑的螺肉,海水咸香得宜,正!辣酒煮花螺,濃郁厚厚辣汁湯散發陣陣酒香,酒味淡淡不強烈,軟腍入

辣酒煮花螺,濃郁厚厚辣汁湯散發陣陣酒香,酒味淡淡不強烈,軟腍入味的螺肉,香辣惹味,損晒手指。醬皇蒸扇貝,大大隻原貝味道清爽,跟麵醬豉油混和,肉質滑彈不乾鞋,香香甜甜,美味。

活牡丹蝦刺生,竟然有游水牡丹蝦難得一見,梗係食啦!不過非常失望,除了極新鮮及肉質結實勁爽外,味道淡如水又無蝦甜味,一次夠喇。

白灼赤米中蝦,罕有大隻赤米,蝦甜味無比強烈,微爽多汁,沾上辣椒豉油味道更鮮甜。

清蒸泰星海斑,不要太大條,一斤左右最鮮最嫩。簡單的烹調,最緊要時間拿捏得好,鋪上蔥絲撰滾油再淋上蒸魚豉油,香噾噴噴口水流!嫩肉滾上豉油直接品嘗,鮮甜味濃郁出眾,整條魚消失得無影無蹤,將骨頭損得乾乾淨淨。

清蒸長腳蟹,海鮮最緊要生猛,即劏即蒸,噴煙出場。蟹腳啖啖肉大大碌成條食,肉質鬆軟微彈,蟹汁不斷大滿足。蟹身肉不夠腳肉美味,也不錯。

日本白松蚌刺生,只需 $150 隻好抵食!蚌肉片點少少青芥辣豉油,先爽後軟腍,黏黏滑嘟嘟,濃厚海鮮甜味。椒鹽蚌膽,酥香誘惑,外脆肉軟。

冬蔭功琵琶蝦,別有一番風味!香茅青檸番茄辣湯滾蝦,僅次於龍蝦的爽甜,使我忍不住連殼都損得徹底,辣辣好好味。

薑蔥炒登格尼斯蟹,有點水蟹感覺,殼大肉細,無咩肉食,炒出來都有點水汪汪。蟹味淡淡不泛肉汁,好采點濃味的薑蔥炒,剛好填補缺憾。

豉椒炒蟶子,已經甩殼將殼墊底,黑黑厚厚的豉汁包著蟶子肉,幾乎看不見。炒得有點過熟,滑但有點韌,鮮味微弱,被濃烈豉油汁所淹沒。

上湯焗青龍,走完油再燴入上湯十分香口,小小龍蝦肉用叉一挑全出,整舊豪邁奔放地塞入口,勁爽勁甜,蝦味突出,還有上湯襯托著,特別好食!

蜜龍刺生,有的有點蜜糖甜味喎,係我錯覺嗎?白雪雪軟滑肉質微爽微甜,清新淡淡然。

果皮蒸南非珍珠鮑,有我掌心咁大隻,肉身厚厚食緊扒一樣!鮑味特濃還泛著海水味,嫩滑嚥韌富彈性,果皮芳香不嗆不嗆,加上豉油更鮮甜!

芝士波士頓龍蝦烏冬,焗到芝士表面焦香,芝士香充滿空氣之中,裡面溶成流心一樣,跟烏冬撈得均勻,擘盡紅脣大啖啜!幼滑芝士汁夾雜微脆芝士還有彈彈烏冬,那有不好吃的理由!波龍肉微爽而海水味濃,淡淡鮮蝦味,啖啖肉跟烏冬芝士汁瀡落口,幸福到彈起!
堂灼海螺
油鹽水煮有膏瀨尿蝦皇