2018-03-24 365 瀏覽
今日慶祝朋友生日, 於旺角八鍋堂中日火鍋專門店食海鮮火鍋和日式放題。海鮮火鍋我們選了四格湯底(沙爹湯, 冬瓜排骨湯、朱骨湯和豆乳海鮮湯), 四格湯底很有特色, 賣相吸引, 沙爹湯辣味適中, 食落惹味;冬瓜排骨湯冬瓜清甜, 排骨味濃;朱骨湯朱骨味濃, 好重骨膠原;豆乳海鮮湯賣相吸引, 整個湯底奶白色, 豆腐香滑火鍋配料分落單和自助區;我們分別點了墨魚滑, 美國肥牛和美國黑豚片, 墨魚滑食落香滑鮮甜, 美國肥牛入口即熔, 有油花,食落香滑;美國黑豚片食落口感十足, 肉味香濃;自助區火鍋配料款式多, 而且好新鮮, 不比落單火鍋配料遜色,我們點了響鈴, 魚腐、龍蝦丸、芝心丸、蟹籽丸、獅子狗、午餐肉、紅腸、芝士腸和生菜。響鈴炸得香脆, 魚腐入口即熔;龍蝦丸、芝心丸、蟹籽丸和獅子狗食落彈牙爽口;午餐肉切得大大塊厚厚的, 午餐肉入口即熔, 配沙爹湯底一流;紅腸和芝士腸食落彈牙爽口;生菜食落新鮮。除了海鮮火鍋外, 這裡還有日式放題, 有刺身, 火炙壽司、揚物、燒物、飲品和甜品等;刺身有三文魚, 甜蝦、虎蝦和鮑魚片, 刺身食落新鮮, 味道鮮甜味美;火炙壽司有火炙蟹膏蟹棒壽司和火炙蒲燒鰻壽司, 前者蟹膏蟹
火炙蒲燒鰻壽司, 前者蟹膏蟹棒味道爽口, 飯味甘香;後者鰻魚燒得入口即熔, 鰻魚汁食落醒胃;揚物有炸蝦天婦羅, 蟹棒天婦羅, 櫻花蝦餅和蟹籽蝦丸, 炸蝦天婦羅和蟹棒天婦羅炸得熱辣辣, 蝦天婦羅新鮮彈牙, 蟹棒天婦羅粉槳炸得薄薄, 食落惹味, 櫻花蝦餅食落乾身和蟹籽蝦丸細細粒, 食落不油膩;燒物有汁燒帶子貝和蒜香雞中翼, 前者帶子新鮮彈牙, 配上燒汁食落醒胃, 後者雞翼燒得乾身, 雞翼肉質鮮嫩。飲品除汽水和啤酒外, 還有很多特色飲品, 例如台灣綠茶, 飲落口感清新;甜品除了雀巢雪糕外, 還有泡芙和jelly。餐廳座位闊落, 四格湯底火鍋有特色, 火鍋配料新鮮;日式放題食物美味, 尤其刺身和火炙壽司和燒物很有水準, 而且餐廳價錢合理, 壽星仔好滿意, 食飽飽好滿足,我們食了一頓美味特色火鍋放題
墨魚滑
美國黑豚片
刺身
龍蝦丸,芝心丸、蟹籽丸、午餐肉、紅腸、芝士腸
炸蝦天婦羅和蟹棒天婦羅
生菜