2020-09-12 1992 瀏覽
話說疫情之後好耐都冇出過街食飯, 第三波疫情緩和咗, 於可以出街食個晚飯輕鬆下。由於成日喺屋企食啲清淡嘢, 都想食番啲惹味啲嘅開心吓, 於是就揀咗呢一間《吞Pot雞煲火鍋住家菜》, 相信鍾意食雞煲嘅朋友對呢一間吞POT都唔會太陌生, 餐廳位於油麻地譽發大廈高層,食飯之餘仲可以飽覽一下日落美景。疫情之下,餐廳防疫措施做足, 探熱同酒精搓手外, 提供咗 滾水畀客人洗下啲碗筷,食得安心。我哋選擇咗重慶麻辣雞煲(大辣) ,果然有料到,紅椒乾加上辣椒油, 一片通紅,食落夠麻香,花椒麻醉了味蕾,夠曬刺激。 而且辣得黎又唔會搶咗雞煲嘅香料味,夠曬惹味。另外, 雞件嫩滑,可謂啖啖肉, 就算係雞胸部分都保持到水準。另外仲叫咗脆肉鯇片, 脆肉鯇片食起嚟有少少骨,食起黎要小心。 由於砌得好簿, 輕輕灼一灼至微微屈曲就可以食, 食起來相當之爽口,夾埋少少蒜蔥嚟食,既可以撇除泥味,亦可以提鮮。要食得健康又點少得蔬菜呢? 食雞煲嚟講我就最鍾意皇帝菜, 因為鍾意佢夠味,黃帝菜獨特嘅香氣唔會咁容易被雞煲搶去風頭, 而且芫茜一樣同辣味非常之夾。必點項目一定係推介嘅爆芝響鈴, 本身熱辣辣嘅響鈴都令人難以抗拒, 加上裡面夾

必點項目一定係推介嘅爆芝響鈴, 本身熱辣辣嘅響鈴都令人難以抗拒, 加上裡面夾埋溶化咗嘅芝士,即有豆香,亦食出芝士咸香, 無論當小食抑或火鍋配料都相當適合。

最後點咗非常「索」嘅芋絲,芋絲低卡又飽肚,中和返少少食雞煲嘅罪惡感。而且炆耐咗嘅芋絲亦相當入味。

總括嚟講,呢間吞POT絕不吞POT,材料新鮮,可口惹味, 希望疫情過後可以約多啲朋友一齊食啦!

• 爆芝響鈴
  • 重慶麻辣雞煲