2019-07-18 218 瀏覽
身為沾麵控﹐一直都好想試呢間係元朗好出名嘅沾麵 ﹐終於可以試一試係咪真係咁好食喇 今次我同男朋友大概8點左右去到彩 當時條隊都唔算多人 等了一張台就可以入得去 ( 真係好好彩)  ﹐但餐廳冷氣好似唔夠大 所以我見都有風扇仔 但對於大汗嘅我倆 就好想轉場食過其他野 但又難得小人排隊同埋真係想試 ﹐所以就繼續坐 然後叫野食  呢個蝦味噌湯沾麵 $88 麵底就叫左黑胡椒味 ﹐但麵底就唔算太重黑胡椒味 但偶爾都會食到啲黑胡椒粒 相比起出面 我就覺得麵底都算大份   至於 最重要嘅湯底 湯底就比較濃郁 相比起出面嘅就無咁咸 至少起碼飲左兩啖湯底 都唔覺得需要瘋狂飲水 (不過呢個因人而異) 湯底入面都有 配料有 : 叉燒 ﹐溏心蛋 ,筍﹐海苔 。 叉燒好容易入口 至於溏心蛋 亦都算流心  ( 但因為掛住食 無影到溏心蛋 )  。整體嚟講 :呢度價錢唔算貴 味道亦吸引 所以會有encore

蝦味噌湯
2019-07-17