老婆生日當然要好好慶祝啦🥳今次黎呢間位於四季酒店入嘅米芝蓮三星餐廳 試試正宗法國菜fine dining🇫🇷Menu Signature🍽️8 courses而除左呢8樣野外 用餐前後仲有喊點同甜點serve 非常豐富🤰🏻餐前小點係menu冇寫嘅三款咸點🦆鵝肝啫喱配磨菇醬撻🐟煙三文魚配特級魚子醬🐣咖哩雞肉慕絲波波首先賣相已經非常吸睛 用一個鏡盒裝著 好靚好grand🥇而味道方面磨菇醬超濃味同時中和左鵝肝既油膩感 食落清新🐦慕絲波波將咖爛佢再整成醬質地幼滑👍🏻🐮Australian Wagyn Beef and Gaborian Oyster. Kristal Caviar 澳洲和牛他他拌法國生蠔配特級魚子醬將牛肉切碎混入生蠔 食落牛肉爽口 好似食緊魚生 好有驚喜🦪🦆Foie Gras Terrine with Seasonal Fruits 法式鴨肝凍批伴時令鮮果將鵝肝以凍餅形式處理 既保留到原有既味道又去除左本身個份油膩感 旁邊再有啲鮮果 感覺好fresh🍃不得不提係塊麵包真係超好味好鬆軟 好似枕頭咁好似第一次食咁好味嘅麵包新景界🆙🧅My Hot and Cold Onion Soup

Menu Signature🍽️8 courses

餐前小點係menu冇寫嘅三款咸點
🦆鵝肝啫喱配磨菇醬撻
🐟煙三文魚配特級魚子醬
🐣咖哩雞肉慕絲波波

將牛肉切碎混入生蠔 食落牛肉爽口 好似食緊魚生 好有驚喜🦪
澳洲和牛他他拌法國生蠔配特級魚子醬
法式鴨肝凍批伴時令鮮果
🧅My Hot and Cold Onion Soup特色洋蔥濃湯
湯上面既洋蔥cream好似雪糕咁非常幼滑 好特別
特色洋蔥濃湯
🦞Bine Lobster from Brittany. Beetroot and Chocolate, Ruby Sauce 法國藍龍蝦配紅菜頭及朱古力配紅菜頭汁
龍蝦非常新鮮🥰煮到岩岩好熟 肉質非常彈牙👍🏻
法國藍龍蝦配紅菜頭及朱古力配紅菜頭汁
🐣Racan Pigcon "a l'Etouffée" in a Coffee Crust. Salsifies. Arabica Sauce 法國乳鴿伴婆羅門參配咖啡汁
Chief recommends medium rare 估吾到Pigcon可以咁生食 肉質鮮嫩但有啲血水味 未必個個人都岩 咖啡汁略帶甘味☕️
法國乳鴿伴婆羅門參配咖啡汁
🧀Caprice Cheese Cellar 特選法國芝士
羊奶芝士味道非常濃郁 一埋台已經嗅到 好似去左農莊咁 吾食開既朋友(即係我地😂)實在吾識欣賞🥲
特選法國芝士
☕️🍰Coffee and Petit Four
臨尾再黎個朱古力甜點 原先諗著食左咁多野再食甜野會好膩 但個朱古力帶微苦 而朱古力醬都吾杰身 中間仲有層薄脆 好易入口 食下食下就食曬啦 (甜品係另一個胃係真架😂) 睇得出廚師系配搭上既用心🤗
餐廳待應仲好好咁主動咁幫我地同寫左happy birthday嘅甜品影相📸️💕
香蕉巧克力伴榛子杏仁脆餅配可可雪葩

💭
今次Fine dining嘅用餐體驗非常好 待應介紹每一道菜都好仔細 由入餐廳到離開一直服務都好主動同周到🤵🏻 但同時亦俾足夠嘅私人空間我地好好咁傾計💬
食物質素非常好 用料配搭都好用心 食材種類豐富 而且擺盤精緻 非常吸睛打卡🌟 不愧系米芝蓮餐廳🏆
加埋窗邊位望著維港夜景真系好高享受🌃💕

📍中環金融街8號香港四季酒店6樓