2015-12-02 472 瀏覽
香港地租金貴, 好多食肆都被迫搬咗上樓, 但好多時d樓上舖樓底都比較矮, 感覺比較焗促, 我自己就唔係咁鍾意. 尤其係燒物店, 樓上舖通常都會搞到煙霧彌漫. 不過如果去遠少少, 筲箕灣都可以搵到一間舒服的燒物店. 我講緊就係呢間安安燒.地鐵行過去5分鐘都唔洗, 而且大街有巴士2x 等出返灣仔個邊, 算係好方便. 呢間餐廳唔算大型, 望落有30-40個位左右, 但有露天位可以選揀, 食煙人仕啱晒. 室內的話樓底都幾高, 唔會有油煙味, 坐得都幾舒服.食物方面好多選擇, 我同朋友都鍾意食健康d, 所以都係半肉半菜, 肉類叫咗花枝丸, 牛丸, 芝心丸, 雞軟骨串同埋雞腎串, 因為佢每樣都唔貴, 所以可以叫多幾款一齊Share, 丸類同埋肉類都燒得幾好, 唔會乾, 而且加埋D孜然粉同埋辣粉真係好香口!!另外我地叫咗燒四季豆, 金菇菜, 燒茄子同埋燒栗米. 四季豆燒到乾身, 卜卜脆好香口; 金菇菜就係用鍚紙包住黎燒, 牛油味好香; 燒茄子好大條, 食落口D肉軟綿綿, 加埋蒜蓉同少少辣椒係面個味道做得好好; 而燒栗米都好正好甜!

燒粟米
燒茄子