2020-10-19 520 瀏覽
安安燒蒜蓉燒扇貝😍😍😍signature一口甜薯🙂香燒豆皮😍蒜蓉生燒茄子😍😍😍燒牛舌🙂🙃雞肉軟骨棒🙂牛小排😍沙茶 see u tmr😍墨魚滑🙂芝士蒜蓉撈丁🙂🙂好很多蒜😘🥰蒜蓉燒扇貝 有炸同生蒜。正丫。😍😍最正食串燒食豆皮是基本生燒茄子正丫, 牛小排五成夠林,好咬口。沙茶金菇今次被人收左個蓋,冇左熱到起 bubble 的樣😗芝士撈丁爭啲漏左單,最後先上,變左飽住食🙂。um.. 墨魚滑較 韌同用左黑松露燶左啲 😗Full, 人手少,執野慢左啲。建議早啲去,特別係六日 (六日最好卜位)。上得都快既..
安安燒

沙茶 see u tmr😍
墨魚滑🙂
芝士蒜蓉撈丁🙂🙂

好很多蒜😘🥰

蒜蓉燒扇貝 有炸同生蒜。正丫。😍😍最正
食串燒食豆皮是基本
生燒茄子正丫,
牛小排五成夠林,好咬口。
沙茶金菇今次被人收左個蓋,冇左熱到起 bubble 的樣😗

芝士撈丁爭啲漏左單,最後先上,變左飽住食🙂。um..
墨魚滑較 韌同用左黑松露燶左啲 😗

• 蒜蓉燒扇貝
  • 燒茄子
  • 美國牛小排
2020-10-17 383 瀏覽
經朋友介紹專誠搭車到筲箕灣食,點知各方面都差到咁,唔會再食下一次首先,喺疫情期間啲侍應完全冇防疫意識,係咁用手掂口罩面,收完cash又再上菜,過程完全冇消毒對手,叫客人點食得放心。而且,入面啲枱櫈好污糟,唔似有重點清潔過。另外,大部份食物嘅味都係孜然粉加七味粉,連啲唔夾嘅食物都係呢隻味。我叫咗兩串雞肉軟骨棒,竟然都係上面加呢兩隻粉,真係一見到都O晒嘴。我見餐廳幅海螺串好似幾吸引,點知嚟到完全貨不對辦。雖然都知圖同實際係會有出入,但無論個份量同個樣都太大分別啦。冇錯,而佢依然都係孜然粉加七味粉嘅味真係唔明點解咁多好評。我就真係覺得伏到爆。

真係唔明點解咁多好評。我就真係覺得伏到爆。

2020-10-17
2020-10-17 254 瀏覽
安安燒店舖面積唔大,再加上香港係限聚令底下, 其實幫襯嘅顧客相對亦都比較少,但係我依然無辦法理解到店員點解仲會做到手忙腳亂。首先講吓店員嘅服務態度,一個字,差。店員永遠都好似好唔耐煩咁,每次嚟serve你都會反一次白眼,好似唔想你搵佢咁。有時就算你舉手,佢都會無視你。講到上餐,不停上錯嘢食,明明係無點過又或者第二枱嘅上咗嚟我哋度,又或者,將你點嘅嘢食遺忘咗喺廚房冇上俾你。其實如果樓面真係應付唔到嘅話,不妨請多兩個幫下手。講完服務態度,再講下嘢食。總括來講,嘢食又貴又細份又唔算好食。兩隻扇貝夾埋嘅size先等於一對筷子長度嘅三份二,粒扇貝肉大細大過粒豆豉少少,你唔講我以為食緊淨蒜蓉,真係勁唔抵。韭菜價錢唔算話貴,但份量真係極少,佢嗰啲竹籤已經唔係平時串燒店嘅長竹籤,而韭菜嘅份量只係佔竹籤嘅三份二,可想而知有幾少。成餐飯最大份係依個芝士撈丁,個芝士撈丁味道不過不失,但唔知點解個麵底水份唔係太足夠,而啲芝士又杰撻撻,撈落去好似撈緊漿糊咁,勁難撈。如果成餐飯冇咗呢個麵應該會食唔飽。講完嘢食又嚟講吓環境衛生,唔知點解,我隔離個座位上面有舊食剩嘅菠蘿。難免係店員做清潔嗰陣唔覺意掃咗落去。但我哋已經

蒜蓉燒扇貝

燒韭菜

三重芝士撈丁

講完嘢食又嚟講吓環境衛生,唔知點解,我隔離個座位上面有舊食剩嘅菠蘿。難免係店員做清潔嗰陣唔覺意掃咗落去。但我哋已經係最早嗰輪客,餐廳中午又唔開,即係舊菠蘿已經發酵左一晚,但點解今晚開舖前仍然冇人睇到。

好老實咁講,就算係黃店都撐唔落手,唔會再去多次
2020-10-17
2020-10-05 266 瀏覽
落單後大半個鐘後,收到舖頭來電告知沒有燒茄子,所以大家同意cancel茄子。可是等候一小時後,忽然發現訂單被取消,於是打電話回舖頭詢問,怎料職員說他們沒有入單。細問之下,原來早前他們遲咗發現訂單,所以食物速遞員到步後,還沒有製造食物,最後私自取消訂單!!! 可是卻沒有任何通知! 害我們白白等咗成句鐘,真的不負責任😡 Blacklisted !
突然想食串燒,所以就係外賣平台搵到安安燒,睇大家評價同埋相,見係黃賣相又唔錯就諗住試下,原本係外賣app訂左晚上6點45 - 7點15自取,佢地仲早兩個鐘前專登打左2次電話,話收到我既訂單個staff又講埋咩到時見好有禮貌咁款點知我7點去到,間舖係完全冇開門裏面仲熄曬燈,真係鬼影都冇隻,再打開個外賣app先知比人取消左訂單。取消訂單冇通知,差評,唔會有下次幾黃幾有禮貌幾好食都冇用,一次就byebye。
取消訂單冇通知,差評,唔會有下次

幾黃幾有禮貌幾好食都冇用,一次就byebye。
外賣自取
2020-08-09 267 瀏覽
Good food with good mood話說其實港島東區真係有好多好好食既小店今日收工去左安安燒到食係東區黎講佢地係勝價俾高既串燒店今次點左燒粟米 聖子 美國牛小扒 燒韮菜 燒茄子 雞翼尖 燒棉花糖夾餅...等重點推介:燒韮菜: 勁大份 同岩燒得岩岩好 唔會去到好燶 佢燒完仲鎖到個水份美國牛小扒: 佢唔算係厚切 都俾薄薄地一片不過就勝在外脆內軟燒茄子: 原條直上 最正既係佢係多蒜Location: SKWPrice (10 is expensive): 6.5/10Yummy (10 is delicious): 6.5/10
Good food with good mood

不過就勝在外脆內軟
燒茄子: 原條直上 最正既係佢係多蒜

Location: SKW
2020-08-07 213 瀏覽
Order完,無溝通情況下cut單,明明早幾個鐘頭前落定單,俾足時間準備。當中如果有無貨情況,可以隨時打俾我,備註都講左幾點打俾我都得,都完全當冇到,唔會有下次。
2020-08-06
外賣自取
2020-07-25 236 瀏覽
-分別在旺角和筲箕灣有兩間分店的 《安安燒》🍢串燒/炸雞/燒肉 這三種類別是注定經常會心思思想去的🤭這兩年間也有發掘一下好吃的串燒店、貴的也有 平民價的也有。銅鑼灣耀華街的鳥羽燒 ❌失望(比同類餐廳約貴兩成)兩個人吃 埋單$1600的串燒😅尖沙咀Jan Jan串揚 ❌失望沒有想像中好吃 中上價 人均5百西灣河 安安燒 ✔️正常 海鮮類好吃 性價比高 人均3百西灣河 燒烤堂✔️chill食物質素中上 中價 人均4百這次我點了👇🏻🥬燒韭菜 ($19)🥦燒娃娃($15)🍠一口甜薯 ($22)🥩美國牛小排 ($47)🐖鹿兒島豚肉串 ($26.5)🐑孜然羊肉串 ($29 兩串)🐟鹽燒鯖花魚 ($28 3件)🐍蒜香燒白鱔 ($49)🍢蜜糖燒賣 ($17)🦪薑蔥煲仔廣島蠔 ($48)👅皇牌燒牛舌 ($37)有點可能我忘了 沒辦法🤪比較推的是皇牌牛舌、廣島蠔煲、鯖花魚還有燒白鱔!這家的燒白鱔連我爸都說很鮮!比較推這裏的海鮮!注意:他們每一期有不同的限定海鮮🦞比如今期就有 聖子、鮑魚、白鱔🐍下次去可以點多點海鮮類別😌

分別在旺角和筲箕灣有兩間分店的
《安安燒》🍢

串燒/炸雞/燒肉 這三種類別
是注定經常會心思思想去的🤭

這兩年間也有發掘一下好吃的
串燒店、貴的也有 平民價的也有。

銅鑼灣耀華街的鳥羽燒 ❌失望
(比同類餐廳約貴兩成)
兩個人吃 埋單$1600的串燒😅

尖沙咀Jan Jan串揚 ❌失望
沒有想像中好吃 中上價 人均5百

西灣河 安安燒 ✔️正常
海鮮類好吃 性價比高 人均3百

西灣河 燒烤堂✔️chill
食物質素中上 中價 人均4百

這次我點了👇🏻

🥬燒韭菜 ($19)
🥦燒娃娃($15)
🍠一口甜薯 ($22)
🥩美國牛小排 ($47)
🐖鹿兒島豚肉串 ($26.5)
🐑孜然羊肉串 ($29 兩串)
🐟鹽燒鯖花魚 ($28 3件)
🐍蒜香燒白鱔 ($49)
🍢蜜糖燒賣 ($17)
🦪薑蔥煲仔廣島蠔 ($48)
👅皇牌燒牛舌 ($37)

有點可能我忘了 沒辦法🤪
比較推的是皇牌牛舌、廣島蠔煲、
鯖花魚還有燒白鱔!這家的燒白鱔
連我爸都說很鮮!比較推這裏的海鮮!

注意:
他們每一期有不同的限定海鮮🦞
比如今期就有 聖子、鮑魚、白鱔🐍
下次去可以點多點海鮮類別😌

2020-06-18
2020-07-17 111 瀏覽
之前食過旺角分店覺得好好食就諗住近近地去下筲箕灣分店 點不知覺得質素真係差好遠 首先我係OpenRice Book左20:30,我大概8:25去到,侍應喺門口來回咁行但係冇問過我係唔係等緊位。到最後我忍唔住同佢哋講話我係Book咗8:30 期間見到餐廳入邊係有位嘅 但係最後九點先至入到去 有無Book其實都冇分別 而且食物嘅質素比起旺角總店差好遠 串燒唔夠熱 帆立貝細粒都見唔到.. 就連嗌左杯嘢飲都冇上到最後叫佢取消咗 應該唔會再幫襯
帆立貝
45 分鐘 (堂食)
2020-06-30 105 瀏覽
🐾 安安燒 (筲箕灣) 🐾-今次雖然叫得唔多野,但係我都唔着樣逐樣介紹啦我一次過話比你哋知啦🤤-我哋今次叫咗蒜蓉茄子、韭菜、燒賣、燒菠蘿、芝士腸同埋沙嗲燒牛-最好食都係蒜蓉茄子,茄子中間嗰度係淋啲嘅但係側邊就好似有啲唔係咁熟,其次係沙嗲牛肉,估唔到沙嗲醬係超好食牛肉都一啲唔硬👍🏻👍🏻 其他都好食嘅😂不過都係似其他串燒店有嘅味囉😂😂———————————————(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:6/10服務:6/10人均消費:$50———————————————▪店舖名稱: 安安燒 (筲箕灣)▪店舖地址:🔸 筲箕灣南安街93號鯉景大廈地下A舖-----------------------
🐾 安安燒 (筲箕灣) 🐾

———————————————
(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
環境:6/10
服務:6/10
人均消費:$50
———————————————
▪店舖名稱: 安安燒 (筲箕灣)
▪店舖地址:
🔸 筲箕灣南安街93號鯉景大廈地下A舖
-----------------------
2020-06-20 126 瀏覽
收工食宵夜相當唔錯食左都算多野,叫左燒茄子、香辣雞翼、牛脷、年糕燒、車厘茄煙肉卷、甜薯,仲有個骨肉腸(?),加一枝啤酒同可樂 有宵夜88折優惠 就total 219 都幾抵食燒茄子有超多蒜係面 幾好食香辣雞翼真係幾辣下 如果下次去應該會叫蜜糖味牛脷係咁多樣野入面最好食 夠厚身唔會燒到好乾車厘茄煙肉卷就第二名好食 車厘茄汁中和左煙肉油膩同乾嘅問題而年糕燒,甜薯,骨肉腸無乜特別 唔知係咪因為宵夜時間 10點半左右到 所以無哂手工啤酒整體黎講幾好 服務亦都幾好 會再去食
收工食宵夜相當唔錯

燒茄子有超多蒜係面 幾好食

香辣雞翼真係幾辣下 如果下次去應該會叫蜜糖味

牛脷係咁多樣野入面最好食 夠厚身唔會燒到好乾

車厘茄煙肉卷就第二名好食 車厘茄汁中和左煙肉油膩同乾嘅問題

而年糕燒,甜薯,骨肉腸無乜特別

唔知係咪因為宵夜時間 10點半左右到 所以無哂手工啤酒

整體黎講幾好 服務亦都幾好 會再去食
  • 皇牌燒牛舌
2020-06-04 192 瀏覽
夜晚宵夜去食 好彩即刻有位 但間野比較細 位唔多 野食價錢唔貴 味道都唔錯 除咗一般串燒 我地叫左個芝士麵 芝士味濃夠入味 中意芝士既可以試下 野食黎既速度都幾好 落完單一陣就有 同埋邊食邊上 唔會怕等好耐或者一次過黎哂
2020-05-06 308 瀏覽
前幾日忽然興起好想食串燒,但係日式串燒又食到爛晒,同埋好懷念以前係Sydney China night食既「孜然羊肉串」味道,所以就上黎搵下,點知搵到幾年前食過既川式串燒 - 旺角安安燒!但因為無位咁岩又知道筲箕灣有,就立即訂座!川式串燒大家可能會諗到淨㡳火孜然味道或者麻辣,但係呢家安安燒加入左好多港式味道原素,例如沙律醬燒蟹棒、蒜蓉牛油燒金菇等。另外,食物可以保持到水準並唔容易,特別係開左分店!我可以係分店食得到返總店既味道,所以不得不大力推!加上本土小店要特別支持👍🏻!我地兩人都算叫左好多野,但重點就係以下幾款!但記得食完要飲多d水先講野🤣因為好多蒜味🤣呢個惹味蒜蓉生燒茄子🍆well! 簡單直接講我地食到停唔到!大量蒜蓉加入孜然粉生燒🤭另外,有惹味蜜糖燒雞中翼,可能大家會覺得無乜特別,但係鬧市食到BBQ蜜糖燒雞翼風味就唔太容易。仲有一個一定要推就係-黑松露菌醬三重芝士撈丁!佢係邪惡既代表!但因為我地食到最後先加單,所以完成唔到不過有一點要留意,餐廳食物出得好快,如果未齊人可以等齊人先落單!最後我地埋單,人均$200!係呢個時候真係價錢合理!

惹味蒜蓉生燒茄子

惹味蜜糖燒雞中翼

黑松露菌醬三重芝士撈丁

最後我地埋單,人均$200!係呢個時候真係價錢合理!

惹味蒜蓉生燒茄子
惹味蜜糖燒雞中翼
黑松露菌醬三重芝士撈丁
2020-04-26 250 瀏覽
星期六晚諗住食好啲,所以去食串燒,印象中串燒都係貴,但今晚呢間唔貴喎🤑。今晚點選菜式(各一份),二人用:墨魚丸,雞翼,雞軟骨,孜然羊肉,玉子,焦糖蕃茄,燒蠔,粟米,多春魚,飯團,菊花蜜,藍妹啤酒,菠蘿酒。雞翼個味「葉」得好好,玉子都燒得好味,蕃茄就算係驚喜,甜甜地又多汁,燒蠔都好味,保留到啲肉汁,粟米好甜。大致上全部都燒到啱唔好,唔會太生或太熟。要注意飯團燒比較耐,想食的話要預早少少叫。另外店舖比較細,最好先訂位。
今晚點選菜式(各一份),二人用:
2020-04-25
2020-04-17 260 瀏覽
最近經常食外賣都要諗d新款今次試吓叫外賣串燒可以揀嘅食物同堂食一樣咁多送到屋企一樣香噴噴溫度都保持到,而且醃得好食秘製沙爹醬燒豬頸肉 $32幾彈牙,配埋沙爹夠惹味皇牌燒牛舌 $40夠厚身又爽口推介燒雞肉軟骨棒 $21雞肉中間會咬到軟骨,口感豐富惹味蒜蓉生燒茄子 $46燒到皮肉分離,用澎湃嘅蒜蓉配燒茄子,非常惹味燒韭菜 $22燒娃娃菜 $17菜類保持多汁不乾身燒自家製Juicy韮菜餃 $30韮菜餃皮香脆,餡料豐富又多汁惹味蜜糖燒雞中翼 $33蜜糖味香噴,雞翼香嫩鹽燒鯖花魚 $31皮脆肉嫩燒花枝丸 $18香口彈牙燒鹿兒島豚肉串 $21豐富肉汁又彈牙用 app 落單外賣消費滿$600免一半運費外賣消費滿$1000運費全免外賣自取有9折優惠
最近經常食外賣都要諗d新款
今次試吓叫外賣串燒
可以揀嘅食物同堂食一樣咁多
送到屋企一樣香噴噴
溫度都保持到,而且醃得好食

秘製沙爹醬燒豬頸肉 $32
幾彈牙,配埋沙爹夠惹味

皇牌燒牛舌 $40
夠厚身又爽口

推介燒雞肉軟骨棒 $21
雞肉中間會咬到軟骨,口感豐富

惹味蒜蓉生燒茄子 $46
燒到皮肉分離,用澎湃嘅蒜蓉配燒茄子,非常惹味

燒韭菜 $22
燒娃娃菜 $17
菜類保持多汁不乾身

燒自家製Juicy韮菜餃 $30
韮菜餃皮香脆,餡料豐富又多汁

惹味蜜糖燒雞中翼 $33
蜜糖味香噴,雞翼香嫩

鹽燒鯖花魚 $31
皮脆肉嫩