2020-03-09 55 瀏覽
OPENRCE 有咁多好既食評, 以為食得過啦,  點知錯晒.d串燒, 好明顯係一早整到半熟, 有人ORDER 就燒下再上枱咁啦, 除左燒蠔同燒菠蘿, 所有野都OVER COOK, 不知所謂, 唔明點解可以有百9幾個"好評", 我地4個女人仔, 一路食一路"小" , 哩間咁既野, 冇下次, 亦會話比身邊朋友(筲箕灣居民)知, 千其唔好嚟~~~我去燒烤堂同江仔記好X過
2020-03-06
2019-12-28 482 瀏覽
黎左幾年,又可坐出面食煙同飲返兩杯,環境又乾淨,串燒好味又價錢合理。次次黎都好滿足,質素一直都好好!今次order 左以下食物,韭菜同娃娃菜必食,樣樣都好新鮮,上野食又快。依家好難搵到咁好既串燒店:

2019-12-28
2019-12-27 281 瀏覽
鑱咀萬萬歲!🙌🏻ChamZeoiLongLongLife🙌🏻🦔安安燒萬歲!餐廳分室內外,室外位置是在大廈之間闊巷。餐牌種類多,有創意,而且很配合香港地道風味。芒果手工啤$42, 水蜜桃手工啤$39賣相👅👅👅👅味道👅👅👅👅口感👅👅👅👅份量👅👅👅👅性價比👅👅👅👅🦔非常特別的口味,值得一試美國牛小排 $46賣相👅👅👅👅味道👅👅👅👅口感👅👅👅👅份量👅👅👅👅👅性價比👅👅👅👅👅🦔口感淋得泥有d嚼口,1d根都冇,充滿牛肉味,外皮焦香,優秀!蒜蓉生燒茄子$40賣相👅👅👅👅味道👅👅👅👅口感👅👅👅👅👅份量👅👅👅👅性價比👅👅👅👅👅🦔有烤的質感,不會過淋袐製麻辣靚水魷 $42賣相👅👅味道👅👅口感👅👅👅份量👅👅👅👅性價比👅👅👅🦔辣汁不夠香濃惹味,因此水魷比較淡咪蜜糖雞中翼3隻 $29賣相👅👅👅👅味道👅👅👅👅👅口感👅👅👅👅👅份量👅👅👅性價比👅👅👅👅🦔雞翼葉得很入味,外皮充滿蜜糖蕉香甜蜜脆脆糖燒菠蘿 $22賣相👅👅👅👅味道👅👅👅👅👅口感👅👅👅👅份量👅👅👅👅👅性價比👅👅👅👅👅🦔多汁鮮甜蒜蓉燒扇貝4隻 $47賣相👅👅👅👅味道👅👅口感👅👅份量👅👅👅👅性價比👅👅👅🦔這價錢就不能期望能吃到真正扇貝燒手打魚皮餃 $28 ,燒自

鑱咀萬萬歲!🙌🏻
ChamZeoiLongLongLife🙌🏻
🦔安安燒萬歲!

餐廳分室內外,室外位置是在大廈之間闊巷。
餐牌種類多,有創意,而且很配合香港地道風味。

性價比👅👅👅👅
🦔非常特別的口味,值得一試

美國牛小排 $46
份量👅👅👅👅👅

蒜蓉生燒茄子$40
性價比👅👅👅👅👅
🦔有烤的質感,不會過淋

袐製麻辣靚水魷 $42
味道👅👅
口感👅👅👅
性價比👅👅👅
🦔辣汁不夠香濃惹味,因此水魷比較淡咪
蒜蓉生燒茄子$40,袐製麻辣靚水魷 $42

蜜糖雞中翼3隻 $29
味道👅👅👅👅👅
份量👅👅👅
性價比👅👅👅👅
🦔雞翼葉得很入味,外皮充滿蜜糖蕉香

甜蜜脆脆糖燒菠蘿 $22

口感👅👅
🦔這價錢就不能期望能吃到真正扇貝

燒手打魚皮餃 $28 ,燒自家製韮菜餃 $26
性價比👅👅👅👅
🦔外皮脆扑扑,裏面熱辣辣而且爆汁

燒餈飯$26
味道👅👅👅
口感👅👅👅
性價比👅👅👅
🦔很特別,感覺就是外層煎香了的餈飯
燒手打魚皮餃 $28 ,燒自家製韮菜餃 $26,蒜蓉燒扇貝4隻 $47,燒餈飯$26

🦔饞嘴獸到安安燒一遊,拜拜~👋🏻
2019-12-25
蒜蓉生燒茄子$40,袐製麻辣靚水魷 $42
甜蜜脆脆糖燒菠蘿 $22、蜜糖雞中翼3隻 $29,
2019-12-26 197 瀏覽
冬至晚上嚟到安安燒 ,人不多。之前試過一次點很多,但發覺會凍哂。所以點菜要分幾次落會比較好。蒜蓉燒茄子係我至愛之一。自己係屋企唔會咁樣慢慢燒。蒜蓉夠多左起燒花枝丸; 火辣牛丸真係有辣椒; 海螺串唔係度度有芝士蒜蓉燒蠔。今晚芝士比較少,蒜蓉過多,有點失望。燒韮菜,好食,但唔記得走辣燒雞泡魚乾係必點之一。唔會好硬,配沙律醬一流燒雞軟骨,脆得嚟唔會乾。燒麻吉年糕,係鍾意食煙靱嘢嘅人要點蜜糖粟米,唔會好似有啲串燒店又落孜然粉燒排骨,好似蜜汁叉燒整體食物保持水準,會繼續幫襯

蒜蓉燒茄子係我至愛之一。自己係屋企唔會咁樣慢慢燒。蒜蓉夠多

左起燒花枝丸; 火辣牛丸真係有辣椒; 海螺串唔係度度有

芝士蒜蓉燒蠔。今晚芝士比較少,蒜蓉過多,有點失望。

燒韮菜,好食,但唔記得走辣

燒雞泡魚乾係必點之一。唔會好硬,配沙律醬一流

燒雞軟骨,脆得嚟唔會乾。燒麻吉年糕,係鍾意食煙靱嘢嘅人要點

蜜糖粟米,唔會好似有啲串燒店又落孜然粉

燒排骨,好似蜜汁叉燒

整體食物保持水準,會繼續幫襯
2019-12-22
2019-04-30 1581 瀏覽
啲嘢食又等得耐, 價錢又貴又唔抵食, 佢啲串燒啲肉好似豆豉咁細粒, 個扇貝嗰嚿肉好似隻蜆咁細粒最嬲嘅係 你追佢單佢仲發你脾氣, 尤其是嗰個女侍應, 上碟嘢吓吓都大大力掉落張枱度
啲嘢食又等得耐, 價錢又貴又唔抵食

最嬲嘅係

2019-04-21
平時都好少寫食評, 今次真係好不滿!今日同女朋友諗住收工一齊開心咁過情人節, 就諗住去下安安燒食下串燒啦.去到門口見唔係太多人又唔洗等位,8 點幾有位坐低就即刻叫野食, 真係幾肚餓,叫左一堆串燒仲有碗芝士麵, 諗住食番餐好嘅!但係等極都仲係食緊西北風, 等到10 點幾都淨係得碗面食, 問極佢都話整多幾分鐘就有得食, 真係浪費哂大好日子嘅寶貴時間, 好地地一個開心情人節就比佢破壞哂隔離嗰台嬲到食左一片就賣單走人!以後都唔會再幫襯喇等食晚飯變食宵夜, 餓死都未有得食今次係第一次,亦都係最後一次!
平時都好少寫食評, 今次真係好不滿!

隔離嗰台嬲到食左一片就賣單走人!
以後都唔會再幫襯喇
等食晚飯變食宵夜, 餓死都未有得食
今次係第一次,亦都係最後一次!
等左10 世等到嘅芝士麵
2019-02-14
宵夜
情人節
  • 西北風
2019-02-01 928 瀏覽
安安燒又係一間我經常去嘅串燒店。佢嘅芝士撈丁又香又濃,非常滋味!如果鍾意食雞子嘅朋友仔仲可以試埋哩度嘅串燒雞子tim😋 我最鐘意安安燒嘅燒茄子,永遠都燒得剛剛好,上面佈滿蒜容,超惹味👍逢星期日至四21:55之後入坐仲有85折😄Hkgalxfoodlover 回頭率: 100%

逢星期日至四21:55之後入坐仲有85折😄

Hkgalxfoodlover 回頭率: 100%
  • 燒茄子
  • 芝士撈丁
  • 燒鴨舌
2018-11-18 1086 瀏覽
夜晚晚肚仔餓,突然之間想食串燒,就渣左架車去筲箕灣試下呢間安安燒。12點鬆啲去到,人算多,都要等一陣位。入到去拿拿林點野食。燒茄子賣晒,所以轉左惹味沙茶燒金菇。燒娃娃菜($15),少少辣,呢個好味。惹味沙茶燒金菇($30),沙茶味夠,金菇入味。玉子燒($25),呢個燒得乾得仔,普普通通。蒜蓉燒扇貝($47/4隻),扇貝細隻到差啲搵唔到。蒜蓉燒鮮味海蜆($44/份),蜆無沙,不過都無咩味。燒車厘茄煙腩卷($24/串),車厘茄燒到岩岩好。安格斯肉眼牛柳串($49/串),好普通,禁既價錢就一啲都唔值。皇牌燒牛舌($35/串),同燒鳥亭或者南蠻亭差好遠。日式骨肉腸,燒到皮脆,好味。總結:蔬菜類幾好,海鮮就算數喇,牛肉都係一般,骨肉腸就有驚喜。
12點鬆啲去到,人算多,都要等一陣位。
入到去拿拿林點野食。

燒茄子賣晒,所以轉左惹味沙茶燒金菇。

燒娃娃菜($15),少少辣,呢個好味。

惹味沙茶燒金菇($30),沙茶味夠,金菇入味。

玉子燒($25),呢個燒得乾得仔,普普通通。

蒜蓉燒扇貝($47/4隻),扇貝細隻到差啲搵唔到。

蒜蓉燒鮮味海蜆($44/份),蜆無沙,不過都無咩味。

燒車厘茄煙腩卷($24/串),車厘茄燒到岩岩好。

皇牌燒牛舌($35/串),同燒鳥亭或者南蠻亭差好遠。

日式骨肉腸,燒到皮脆,好味。

2018-11-10
宵夜
2018-10-26 876 瀏覽
去完行山想食串燒,就搵下筲箕灣附近有咩食啦~一搵就搵到呢間串燒,就即管去試吓啦!一嚟到職員會比一張order menu我哋,入邊都算包羅萬有啊!先叫第一輪嘢食,就叫住咁多先啦!豬味道爽辣,正啊!呢個金菇真係不得了呀,牛油味蒜蓉味好夠,果然正過平時自己整嗰啲!茄子開邊蒜蓉,入味!菠蘿好甜呀!!呢個係我自愛嘅鯖魚!串燒菜比想像中嘢味好食啊!呢個入面有年糕好好味!整體來講,呢間串燒水準不錯!而且服務態度好好,職員都好樂意推介,食完仲即刻收碟添!最後埋單四個人每人只係百幾蚊!食到肚飽飽好滿足!朋友都話下次會同屋企人黎食添!我都會推介俾更多嘅朋友呢!我會再黎㗎 !
去完行山想食串燒,就搵下筲箕灣附近有咩食啦~
一搵就搵到呢間串燒,就即管去試吓啦!

先叫第一輪嘢食,就叫住咁多先啦!

豬味道爽辣,正啊!

茄子開邊蒜蓉,入味!

菠蘿好甜呀!!

呢個係我自愛嘅鯖魚!

串燒菜比想像中嘢味好食啊!

呢個入面有年糕好好味!

2018-08-28 1454 瀏覽
去完大澳沙灘, 返到筲箕灣夜媽媽,  open rice 一下, 見隔離都系大大活啊 大興啊 呢d, 冇咩新意, 諗住行多幾圈, 發覺都冇咩收穫, 難得見有安安燒, 心諗好過冇, 就試jor 啦! 夏日炎炎 當然選系室內坐啦~ 但其實outdoor 都有位. 之前系MK 都食過, 而呢個menu 基本都系一樣.  其實安安燒既selling point 系上菜都算快, 味道好味~ 茄子系燒烤必嗌既! 而呢個味道唔差~ 烤得熟第二愛就係金菇啦~ 呢個牛油金菇好正! 見佢個牛油都落得好重本下 之後加蔥 蒜蓉 小小辣椒~  十分香~ 停唔倒手. 呢個系牛舌 呢個煙肉芝士年糕,   比較創新, 但係個人覺得口感沒什麼特別, 花枝丸  烤得好好味!  值得推介! 蜜糖雞翼都系推介的, 因為佢烤得非常好! 外表稍微脆脆的, 咬入去都多汁 而且唔會有那陣雪藏味! 小食 豬耳 稍微辣, 可選! 嗌jor 兩份海鮮, 覺得那個仙貝 一碟有4塊, 但係總見一塊縮水得非常嚴重.  見上面鋪滿蒜蓉, 但係食落口, 冇咩口感, 味道淡. 芝士烤生蠔, 呢個質量還不過, 芝士同生蠔都算蠻配的.

之前系MK 都食過, 而呢個menu 基本都系一樣.

茄子系燒烤必嗌既! 而呢個味道唔差~ 烤得熟

呢個系牛舌

花枝丸  烤得好好味!
 值得推介!

小食 豬耳 稍微辣, 可選!

芝士烤生蠔, 呢個質量還不過, 芝士同生蠔都算蠻配的.
  • 花枝丸
  • 蜜糖雞翼
2018-08-12 650 瀏覽
作為街坊經常都會在係夜晚經過呢間鋪頭,次次都見到有唔少三五知己係到食串燒飲啤酒,氣氛不錯,非常熱鬧。今日終於都係到食左一餐晚餐,嗌左八九樣串燒,質素頗令人滿意,沒有失望😋。嗌左兩隻蒜香飽魚,鮑魚彈牙有口感,蒜味非常香口、強烈,蓋過本身鮑魚嘅鮮味。同樣係蒜香做法嘅扇貝,味道差唔多,蒜落得俾鮑魚更多,好搶口。見到大家都推介招牌芝士撈麵,當然要一試,嗌左蒜香加芝士版本嘅撈公仔麵,蒜同芝士各佔一半,賣相吸引,令人期待。撈勻後發現蒜味始終較為搶口,令芝士味被比下去。overall黎講係令人滿足嘅,下次應該會想試返三重芝士嘅版本。豚肉同牛肉串燒屬中規中矩之作,味道比想像中淡些少,因我同bf都係重口味之人,都不斷係串燒到落孜然粉😂。值得欣賞係兩種串燒都唔會燒得乾身,牛肉入面都juicy嘅。燒蟹棒味道不錯,熱辣辣食幾好。燒多春魚味道都係淡左少少。燒菜心調味反而比肉類重啲,對我而言啱啱好。燒韭菜又係熱門嘅菜式,的確係唔錯,令平時唔太好韭菜嘅我都覺得幾正😋仲有嗌左燒雞中翼,味道都係偏淡,可以再惹味啲,仲有一串辣牛丸,辣辣地幾香口,算係唔錯!

燒蟹棒味道不錯,熱辣辣食幾好。燒多春魚味道都係淡左少少。

燒菜心調味反而比肉類重啲,對我而言啱啱好。

2018-08-12
  • 蒜蓉燒扇貝
  • 燒韮菜
2018-07-21 552 瀏覽
從來係筲箕灣搵食都唔會懷疑種類又好、食物既質素都好總有一間岩你口味🤤 (幫筲箕灣賣緊廣告添🙈)因為今次晚上九點幾先食晚飯,所以心水都係選擇d可以夜d食都唔會趕頭趕命既餐廳 —— 串燒🍡🍢☺️閑日去到full左 要等位不過只係同🐷兩個人好快就有位餐牌同落單係同一張紙係過左膠可以循環再用果隻☺️真心支持哩個方法 環保d (因為飲食業已經好浪費架😳) d放題紙就係其中一樣喇野食好快就上 員工又快手整體黎講味道不錯,雖然同格離枱近d,但坐得都舒服既好掙扎。。。。最尾無食到個撈面,台台都有叫!下次再黎一定要食拒個芝士撈面😂🙈
從來係筲箕灣搵食都唔會懷疑

種類又好、食物既質素都好
總有一間岩你口味🤤 (幫筲箕灣賣緊廣告添🙈)

因為今次晚上九點幾先食晚飯,

閑日去到full左 要等位
不過只係同🐷兩個人好快就有位

餐牌同落單係同一張紙
係過左膠可以循環再用果隻☺️

野食好快就上 員工又快手
整體黎講味道不錯,雖然同格離枱近d,但坐得都舒服既

好掙扎。。。。最尾無食到個撈面,台台都有叫!
下次再黎一定要食拒個芝士撈面😂🙈

甜蜜脆脆棉花糖($14)、蜜糖燒雞翼($29/3)
惹味黑松露墨魚滑
雞軟骨串($24/2)、雞肉軟骨棒($20)
芝士燒扇貝
沙律醬燒蟹棒
玉子燒
2018-06-18
甜蜜脆脆棉花糖($14)、蜜糖燒雞翼($29/3)
惹味黑松露墨魚滑
雞軟骨串($24/2)、雞肉軟骨棒($20)
沙律醬燒蟹棒
2018-06-26 327 瀏覽
This restaurant is a bit expensive. We ordered 5 food and spent $160. The cheese noodle is good. The staff told us to eat as soon as possible because it is tastier when it is HOT. The 蒜蓉扇貝 is a bit more with a lot of garlic which is not really attractive. 雞軟骨 is also not really worth because it is quite normal like what we can it in 放題 which I think $12 per one is not a good price. The 'nian gao' in Korean style is not a good match with the bacon and cheese although it is quite new to me. Overall the price and the food is not good.
雞軟骨
2018-06-25
2018-06-21 245 瀏覽
其實得閒無事都會去食下 最喜歡他的店員友善 令你覺得可以同朋友傾下計 傾下又叫下野食 舒舒服服的 唔會好似出面既餐廳 食完晒 尐店員就會企係你旁邊 呢間服務真心好朋友同我來食 都跟我說相比旺角店 他比較喜歡筲箕灣的加上是芝士控 特愛這裡的芝士麵 芝士十分香濃 而芝士翠肉瓜 也是芝士控必試加上間中食物都有新款 不會食到悶 唯一就是如果多一些熱飲會更理想 很多女士都不太飲凍飲 而熱飲選擇少 平時只會叫飲品 請他們給我沒有放雪櫃的 如多加熱飲 或有熱水提供 就非常理想

朋友同我來食 都跟我說相比旺角店 他比較喜歡筲箕灣的

燒靖魚
沙爹豬頸肉
芝士麵
2018-04-23 242 瀏覽
尋日星期日到了筲箕灣 “安安燒” 食串燒,因為沒有訂坐都擔心沒有位,七點半左右到達,好彩都仲可以安排到室內唔錯嘅二人枱比我地。我地共點左8款食品同兩支啤酒,整體都覺得好好味,店員服務唔錯,每枱都有3款調味料比客人自己加重口味,包括有梅粉、香辣粉同孜然粉,沒有想過梅粉酸酸地同串燒又真係幾夾,整體呢間串燒值得推介,會再幫襯!Coedo Kyara手工啤酒:除左點了1支藍妹外,叫了1支Coedo Kyara手工啤酒試試,第一啖入口有點點甜味,之後便有一點點苦澀味,都可以一試,但如果想易入口D都係叫返藍妹穩陣D。玉子燒:係煎得較實個種,對個人來說偏甜一點,如果能做得軟滑一點同冇咁甜會較好。燒牛舌串:又厚又軟的燒牛舌,超好味,我很少吃牛舌的,怕有臊味,但這個燒牛舌一點臊味都冇,必試!蒜蓉扇貝:雖然扇貝比想像中細隻,但舊肉又唔係真係太細粒,仲有超多蒜蓉,唔算係好鮮味,但就十分惹味,推介!芝士蒜蓉生蠔:又係勁惹味之選,但芝士味一般,唔算很好吃的芝士,但蒜蓉就好好味,生蠔比想像中大隻,感覺都幾肥美,下次可能點一般蒜蓉生蠔都可以!美國牛小排:不算厚的牛排,比想像中細份,但都燒得剛剛好,配埋梅粉同香辣粉又

Coedo Kyara手工啤酒:

玉子燒:

燒牛舌串:

蒜蓉扇貝:

芝士蒜蓉生蠔:

美國牛小排:
不算厚的牛排,比想像中細份,但都燒得剛剛好,配埋梅粉同香辣粉又幾好味,餸酒啱晒!

燒冬菇:
一般燒冬菇,略嫌乾身左少少,但餸酒都OK!

燒韮菜:
無得輸之選,唔使再額外加調味粉已夠晒味,必點!

生薑皮蛋:
皮蛋唔係流心個種,係實實地個種,有沙糖配埋,唔知係漏左單定係刻意安排,最後先送上,食完晒串燒再食呢個清清口腔又幾OK喎!
生薑皮蛋
玉子燒